Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Söyleşiler > Şavaksan Gıda Elazığ (1 adet - 68,195 defa bakıldı)

Şavaksan Gıda Elazığ


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Şavaksan Gıda Elazığ

Banu Atabay
Yazar

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489
Şehir: Beşevler ÇANKAYA
Kısa URL: https://ml.md/lc69247
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2011
2,949 defa indirildi / yazdırıldı




https://savaksangida.com

BA Öncelikle sizi tanıyabilir miyim?

KT Kürşat Taş. Şavaksan Gıda. Elazığ, Tunceli ve Erzurum yöresinden peynirimizi topluyoruz.

BA Biraz peynirlerden bahsedelim.

KT Bu peynirin üretim sürecinin tamamının içinde olduğumuz için biliyoruz ki; %100 organiktir.

BA Adı nedir?

KT Şavak tulum peyniridir. Erzincan'da tulum peyniri yaparak geçimini sağlayan bir aşiret var, adı "Şavaklı Aşireti" adını buradan alır. Bu aşiretin ürettiği peynire dışarıdan Şavak tulum peyniri demişler. Zamanla bu isimle anılır olmuş.

BA Bu peynirin özelliği nedir?

KT Bu peynirin özelliği, %100 koyun sütünden üretilir, koyunlar karaman türüdür. Biz Balıkesir bölgesinde, Kayseri bölgesinde de mandıralar kurduk ama, karaman koyununun verimini alamadık, biz koyunları 2500 rakıma çıkartıyoruz, orada 150-200 çeşit bitki örtüsü var, buz gibi suları var, koyunlarımız burada doğal olarak besleniyor. Üretim işlemlerimiz de tamamen doğal. Sütler sağılıyor, çadırlarda mayalanıyor, mayası da kuzunun şirdan dediğimiz midesi, bir sene önceden kurutuyoruz ve maya olarak kullanıyoruz, buna ilave olarak sadece tuz ekliyoruz, başka hiç bir şey yok, peynir daha sonra derilere basılıyor, deriler de doğal. Dediğim gibi, beslenmeden tutunda bütün üretim aşaması tamamen doğal.

BA Peynir ne kadar sürede oluşuyor?

KT Peynirin üretim süreci koyunun süt verme mevsimine bağlı. Koyun yılda 3 ay süt veriyor, bu sürede üretiliyor, üretilen her peynir 90 gün dinlendirilir.

BA Mayalandıktan sonra?

KT Mayalanan peynir 2 gün içerisinde kelle dediğimiz bir hale gelir. Kelleler biriktirilir, 1 ay sonra mandıralara gönderilir. Mandıralarda tereme işlemi yapılır, o da 10 gün sürer.

BA Teleme işlemi nedir?

KT İkişer kiloluk ıslak peynirlerin çuvallara basılması ve suyunun akması için dinlendirilmesi işlemidir. Dinlendikten sonra harmanlanır, derilere ya da bidonlara basılır. Basıldıktan sonra soğuk hava deposunda 90 gün dinlendirilir. Çiğ sütten yapıldığı için 90 gün dinlensin ve peynir fermantasyonunu tamamlasın.

BA 90 gün sonra kahvaltı sofrasına gelebilir öyle mi?

KT Burada önemli olan deri tulumu almış olmak, çünkü deri hava alabilen bir dokusu olduğu için, peynirin içeriden çalışması çok daha kolay, bidon kaplarda böyle bir şey olmaz, peynir hava almaz fermantasyonunu tamamlayamaz.

BA Yani bidonu tavsiye etmiyorsunuz, lezzetli bir peynir yemek için doğal tuluma basılmış peyniri tavsiye ediyorsunuz.

KT Evet.

BA Başka hangi ürünleriniz var?

KT Bizim sadece tulum peyniri üretimimiz var. Eski kaşarı fason olarak yaptırıyoruz. Tulum peynirinin 4-5 çeşidini yapıyoruz.

BA Kaç senedir bu işi yapıyorsunuz?

KT 1985 yılından beri işin içindeyiz. Daha sonra şirketleştik, 2003 yılında Ankara'da Gimat'a şube açtık. Elazığ organize sanayi sitesinde de merkezimiz var.

BA Yılda ne kadar üretip satıyorsunuz?

KT Üretimimiz yaklaşık olarak 500 - 550 ton arası.

BA Bütün Türkiye'ye ulaşabiliyor musunuz?

KT Bayilik sistemi ile bütün Türkiye'ye satıyoruz.

BA İleride başka kentlere de şube açmayı düşünüyor musunuz?

KT Öyle bir düşüncemiz yok, zaten bayilik sistemi ile her yere ulaşıyoruz. Zaten tulum peyniri koyun sütünden onun da belirli bir kapasitesi var, yani kapasitemizi arttıramıyoruz. Kaliteyi düşürüp başka cins koyunlarla da kapasite artar, ama onu yapmayız. Zaten gelinen noktaya bakıyorum da tulum peyniri tüketimi her geçen sene azalıyor. 3 yıl önce Elazığ'da bu işle meşgul 70 tane insan varken bu gün bu sayı 40'a düştü. Maalesef insanlar orijinal deriye basılmış peynirde kıl olduğunu ya da koktuğunu söylüyor, bu bakımdan sürekli tüketicisi azalıyor. Yeni nesil, tulum peyniri yerine krem peyniri, taze kaşarı daha çok seviyor.

BA Erzincan tulumundan farkı var mı?

KT Farkı yok. Erzincan, Elazığ ve Tunceli yörelerinin tulum peyniri aynıdır. Önemli olan koyunun cinsi ve üretme usulü. Ardahan, Iğdır'da da yapılır ama 100-150 kilo sütü mayaladığınız zaman istediğiniz verimi alamıyorsunuz. Meranın yüksekliği ve koyunun cinsi çok önemlidir. Yayladan yaylaya bile peynirin tadı değişir.

BA En değerlisi Munzur yaylası mı?

KT Evet en güzel peynir Munzur Yaylasınınki çünkü en yüksek orası.

BA Bu peynir ne kadar dayanır, nasıl saklayacağız?

KT Bu peyniri tüketecek kadar almak lazım. Çünkü dediğim gibi pastörize edilmediği için çabuk sararma ve kokma yapar. En fazla 3 günlük alıp dolapta saklanmalı.

BA Vakumlamanın faydası yok mu?

KT Bizim 300 gramlık vakumlu ambalajımız da var, dediğim gibi az az alıp bitince tekrar almayı tavsiye ederim.

BA Çok teşekkür ederim, bize vakit ayırdınız.

KT Esas ben teşekkür ederim.












Şavaksan Gıda Elazığ Tarifleri Söyleşiler



(1 adet Şavaksan Gıda Elazığ 68,195 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort