|
|
Sarımsak Tavası (Gaziantep) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc88129
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2013
3,183 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
3 kg taze sarımsak (başları orta irilikte)
500 g yağsız kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı un (istenirse)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
2-3 yemek kaşığı nar pekmezi (ekşisi)
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Kuşbaşı eti yarım bardak su ile tencereye koyun. Hafîf ateşte ara sıra karıştırarak kendi suyunu çekinceye kadar ağzı kapalı olarak pişirin.
Sarımsakların sadece baş kısımlarını biraz sap bırakacak şekilde kesin ve dış zarını ayıklayın. Soğanı ince yemeklik doğrayın.
Tenceredeki suyunu tamamen çekmiş etin üstüne yağ ve soğanı ekleyin, soğanlar şeffaflaşıp yumuşayıncaya kadar kavurun. Un ve salçaları ekleyip iyice ezin. Eğer un eklemezseniz yemek biraz daha sulu düşecektir. Üstünü geçinceye kadar sıcak su ekleyin. Karabiber ve tuzu da ilâve ederek orta ateşte pişirin.
Et iyice yumuşayınca temizlenen sarımsakların sadece baş kısımlarını bütün olarak ilâve edin. Tuzu kontrol ederek, sarımsaklar hafîf yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişmesine yakın nar pekmezini (nar ekşisi) koyun.
Servis yapmadan önce biraz daha karabiber ekleyebilirsiniz.
Not: Taze sarımsak zamanı Gaziantep'te neredeyse her hafta başka bir yemek devreye girer. Sarımsaklar biraz büyüyüp baş haline gelince ve dişleri oluşunca çok da gelişmesini beklemeden sarımsak tavası yapma zamanıdır. Zaten ertelemeye gelmez, birkaç gün içinde sarımsaklar büyüyüverir, sap ortası sertleşir, dişlerin zarı kalınlaşır ve bu yemeği yapma umudu bir sonraki bahara kalır. Tam zamanında toplanmış bütün körpe sarımsak başları bu yemeğe benzersiz bir lezzet verir. Nar pekmezi yemeğin rengini biraz koyultur. Eğer rengini karartmak istemiyorsanız nar pekmezi yerine limon suyu ve şeker kullanabilirsiniz.
|
|
Sarımsak Tavası (Gaziantep) Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri
|
|