Konserve yapılmış her çeşit balığın salatası rahatlıkla yapılabiliri. Çünkü konserve balıklar kılçıklarından tamamen arındırıldığı için salata kullanımında risk taşımazlar. Lezzet açısından da konserve balıklar, salatalarda oldukça başarılı sonuçlar verir.
Resim 6.2: Garnitürlermiş füme balık tabağı Ülkemizde füme yöntemi, somon, yılan ve mersin balıklarına uygulanır.
Temizlendikten sonra kısa süreli salamura yapılarak suyu alınan balıklar, içinde özel kokusu olan talaş ve odun parçalarının ağır ağır yakıldığı, bu iş için kullanılan füme-tütsü odalarında uygun şekilde bekletilerek koku ve lezzet kazanırlar. Ayrıca biraz da kururlar.
Oldukça kıymetli ve pahalı çeşitlerdir. 0 ºC de rutubetsiz yerlerde 3-6 ay saklanabilir.
Füme yapılmış balık türleri lüks restoran mönülerinde yer alan pahalı bir çeşittir. Soğuk büfelerde düzenlemiş olarak görüntü zenginliği vermesinin yanısıra, çok güzel lezzetler tadabilmeyi sağlar. Salata olarak da kullanılan kıymetli bir gıdadır.
|