Kalamar, ahtapot gibi kabuksuz deniz ürünlerinin hazırlanıp haşlandıktan sonra salata yapımında kullanılırlar. Lezzet ve besin değeri açısından oldukça değerli gıdalardır.
Mönülerde ana yemek olarak kullanıldığı gibi, soğuk büfelerde ordövr olarak ve salata olarak da kullanılırlar. Taze olarak satın alınmaları tercih edilmelidir. Ancak dondurulmuş çeşitleri de ticari mutfaklarda çok kullanılmaktadırlar.
Havyarda bu bölümde verilmesi gereken önemli bir deniz ürünüdür. Tuzlanmış mersin balığı yumurtalarının belli bir olgunlaştırma işlemine tabi tutularak hazırlanır. Mersin balığı yumurtaları dişinin, karnından çıktıktan sonra yıkanır, toplanır ve salamura yapılır ve ardından süzülerek metal kutularda paketlenir. Tanecikli havyar ve ezilmiş havyar olarak olmak üzere çeşitleri vardır. Bugünkü bilinen havyar geleneği Ruslara özgüdür.
Çok dayanıksız olan havyar, soğuk tüketilir ve yanında bliniler ve ekşi krema ya da hafif tereyağlı ızgara ekmeklerle sunulur.
|