Tuğrul Şavkar
1 kg. ayva
3 su bardağı su
5 adet karanfil
1500 gr. tozşeker (6 su bardağı)
1 adet limonun suyu ya da 1,5 gr. limontuzu
Ayvaları yıkayın. soyup, çekirdek yataklarını çıkardığınız ayvaları rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Bir tencereye koyarak suyu ekleyin. Bir taşım kaynatıp, ateşi kısarak yaklaşık 10 dakika haşlayın.
Tencereye ayva çekirdeklerinin yarısını, karanfili ve şekeri katıp karıştırın. Üzerinde biriken köpüğü sürekli alarak, kıvamını buluncaya kadar reçeli kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika kaynatın.
Reçel kıvamını bulunca limon suyunu ya ela limontuzunu katıp bir taşım daha kaynatarak ateşten alın. Ilınınca kavanozlara aktarıp serin bir yerde saklayın.
|