| 
 
| 
 
 
 | 
 
PATLICANLI KIYMALI PİLÂV | 
 
  | 
mutfaktabirimivar 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.01.2007 
Mesajlar: 293 Şehir: Ümitköy | 
Kısa URL: https://ml.md/lc11679 
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2007 
2,673 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Kullanılacak malzeme (4.5 kişi için): 
 
1 kilo patlıcan, 
 
750 gram yağsız kıyma. 
 
3 bardak pilâvlık pirinç, 
 
3 bardak et suyu, 
 
150 gram tereyağı, 
 
1 bardak zeytinyağı, 
 
1250 gram olgun domates, 
 
50 gram çamfıstığı, 
 
yeteri kadar tuz.
 
 
Yapımı; 
 
Patlıcanları alaca denilen biçimde soyduktan sonra ikişer santim kalınlığında yuvarlak dilimlere doğramalı. Bu dilimleri bir tarafa eğik bırakılan büyükçe bir tabağa yanyana yerleştirmeli. Tuzlayıp bir saat kadar böylece bırakmalı. Patlıcanlar acı bir su koyverince bu suyu döktükten sonra patlıcan dilimlerini bol suda yıkayıp kurula, malı.
 
Tel ızgaralı tava tenceresine zeytinyağını koyup kızdırmalı. Yağ kızınca patlıcan di. limlerini içine atmalı ve nar gibi kızartmalı. Sonra kabı ateşten almalı, tel kafesi havaya kaldırıp yağlarının süzülmesini beklemeli.
 
Bu işler olurken orta boy bir tencereye kıymayı koymalı, tuzlamalı ve bir dakika kadar karıştırarak börttürmeli. Bu süre sonunda tereyağını katmalı ve tahta kaşıkla karıştırarak kıymayı kavurmaya başlarken çam fıstığını serpiştirmeli. Kıyma hafifçe kavrulunca bunu kaşıkla tencerenin dibine yaymalı. Bunun üstüne zeytinyağı süzülmüş patlıcan dilimlerini yaymalı. Onların üstüne de kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve yuvarlak dilimlere doğranmış domatesi yaymalı. Bun. ların üstüne de yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinci  boşaltmalı.
 
Pirincin üstüne bir  yemek  tabağını ters oturttuktan sonra üç bardak et suyunu boşaltmalı. Kabın ağzını örttükten sonra tencereyi  hafif bir ateşe oturtmalı. Tenceredekiler iyice kaynayınca ters oturtulmuş  tabağı   kaldırmalı. Sadece  pirinç kısmını, hafifçe karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını tekrar örtüp daha hafif ateşte pilâvın pişmesini beklemeli. Pirinç suyunu çekince tencereyle ateşin arasına bir saç oturtmalı veya tencereyi mangala alıp kıvılcım ateşine  oturtmalı. Tencereyle kapağının arasına da küçük bir peçete yaydıktan sonra 5-10 dakika kadar pilâvın demlenmesini  beklemeli. Pilâv demlenince tencereyi yuvarlak bir servis tabağına  başaşağı  ederek  içindekileri bozulmadan oraya aktarmalı. Servis tabağının çevresine  bir - iki sivri yeşil biber oturttuktan sonra bu yemeği sofraya götürmeli ve sıcak sıcak servis yapmalı, isteyenler karabiber  de  serpebilirler.
 
 
 ML® Patlıcanlı Düğün Pilavı için tıklayın
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
PATLICANLI KIYMALI PİLÂV Tarifleri Biberli Pilav Tarifleri
 | 
 
 
 
 |