Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
6 su bardagı ince bulgur
3 patates
1 sogan
1 baş sarımsak
4-5 yemek kasıgı yaprak biber
1-2 yemek kasıgı biber salçası
1 tatlı kasıgı karabiber
1 tatlı kasıgı kimyon
2 domates
3 yemek kasıgı yogurt
10 tâne ceviz
1-2 bağ maydanoz
2 limon
1 su bardagı zeytinyagı
Tuz
Patatesler yıkandıktan sonra kabuklu olarak haslanır. Sonra kabukları soyularak her biri 3-4 parçaya ayrılır. Bulgura yaprak biber, karabiber, köfte bahar, kimyon, tuz, limon, sogan, sarımsak konup kuru kuru yogrulduktan sonra patatesler katılır.
Soganlar ezilince salça konarak yogrulur. Sonra kabukları soyulmuş domatesler dogranarak su katmadan yogrulur. Bu sırada köftedeki limon kabukları ve çekirdekleri yavaş yavaş ayıklanır.
Köfte kuruyunca 3-4 yemek kasıgı yogurt konarak yogurma sürdürülür. Biraz daha kurudugunda bir iki yumurta kırarak yogurma sürdürülür.
Yogurmanın sonuna dogru nohut iriliginde cevizler katılır. 1 su bardagı zeytinyagı konur ve biraz da böyle yogrulur.
Zeytinyagı bulgurun yüzeyini kapatarak içindeki suyun buharlasmasını önler.
Yeterince yogrulan köfteye sonunda az su konarak biraz daha yogrulur ve bir tabaktaki suya el ıslanarak sıkım yapılır. Bir sıra sıkım yapıldıgında üzerine yaprak yaprak koparılmış maydanozlar serpilir, sonra bir sıra daha sıkım yapılır ve sonra yine maydanoz serpistirilir.
Bu sekilde hazırlanan çiğ köfte yufka ekmege dürüm yapılarak ya da ekmeksiz yenir. Çiğ köftenin yanında salata ve ayran bulundurulur. Kış tursuları ve yesillikler de çiğ köftenin yanında aranır.
Not: Etli çiğ köftenin yapılısının aynıdır. Tek ayrım, et yerine iyice haslanmış ve kabukları soyulmuş patates konmasıdır. Çiğ köftenin etli mi, patatesli mi oldugunun çok insan ayrımına varamaz. Kimi hanımlar, çiğ etten tokso plazma hastalıgı geçer endisesiyle (ki bu dogrudur) patatesli çiğ köfteyi yeglemektedirler. Patatesli çiğ köftenin yanında ayran, salata, kış tursuları ve yesillikler bulundurulur.
|