Dr. Mehmet AKMAN Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları
Orta Doğu Ülkeleri dendiğinde, İran, Irak, Suriye ve Lübnan gibi ülkeler gelmektedir. Bu ülkelerin önemli bir yönünü mutfak oluşturmaktadır. Söz konusu ülkelerin mutfakları ailelerin ekonomik yapısı ile yakından ilgilidir.
Bölge ülkelerinde köy mutfağı genellikle basit ve tekdüze olarak belirlenmektedir. Pirinç ve çorba çoğunlukla da soğan ve sarımsak temel öğünleri oluşturmaktadır. Yöreye göre bu öğüne zeytin ve hurma eklene-bilmektedir. Bölge ülkelerinde, yetersiz beslenme ve enfeksiyon hastalıkları önemli sağlık soranları arasındadır.
Bu ülkelerin mutfakları dini yapılarından etkilenmiş olup, İslam dininin yasakladığı yiyecek ve içecekleri (domuz eti, alkollü içkiler v.b) kesinlikle tüketilmemektedir. Ayrıca, yemeklerin önce erkeklere, sonra kadınlara servis edilmesi ve ayrı yerlerde yenmesi gibi kurallar uygulanmaktadır.
İslam kültürü ile temasa geçildikten sonra, Türkiye'nin özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yaşayan Türk halkı geniş ölçüde bu ülkelerin mutfaklarının etkisi altında kalmıştır.
Bunun yanı sıra , bizim severek yaptığımız ve yediğimiz pek çok yemeğe de örneğin Lübnan yemek kültüründe rastlamak mümkündür. Türk mutfağı ile Lübnan mutfağı arasında, lahmacundan içli köfteye, Haydari'den helvaya kadar ortak pek çok yemek söz konusudur. Bu durama neden olarak Lübnan'ın çok uluslu nüfusu ve Osmanlı İmparatorluğunun orta Doğu'da yüzyıllar süren egemenliği gösterilmektedir. Karşılıklı olarak Türk yemekleri Lübnan mutfağında, humus gibi Arap yemekleri ise Türk mutfağında yapılmakta ve tüketilmektedir.
|