2 piliç (herbiriyaklaşık 1 500 g kanatlan kesilip, başka bir yemek için saklandıktan sonra, kalan bölümleri iri parçalar halinde kesilmiş)
2 marul
1 litre (4 su bardağı) tuzsuz tavuk suyu
5 iri mürdümeriği
2 çorba kaşığı bal
12,5 cl. (1/2 su bardağı) sirke
30 g (2 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı
2 çorba kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı natürel zeytinyağı
Marul yapraklarını yıkayıp, kâğıt mutfak havlusuyla kuruladıktan sonra, kenarlarını bıçakla düzeltin ve bir kenarı 5 cm'lik kareler halinde kesin.
Bir tencereye tavuk suyunu koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, suyu kaynatın. Her mürdümeriğinin dibini bıçakla haç biçiminde hafifçe kesip, kaynayan tavuk suyuna atarak, kabukları kestiğiniz yerlerden kalkıncaya kadar (yaklaşık 2 dakika) haşlayın. Erikleri delikli spatulayla bir tabağa çıkarıp, elle tutulacak kadar soğuduklarında, kabuklarını tencerenin üstünde (sularının tencereye akması için) soyarak, yeniden tabağa bırakın. Balın 1 çorba kaşığını ve sirkenin yarısını karıştırarak tenceredeki tavuk suyuna ekleyip, karışımı yarı yarıya çekinceye kadar (yaklaşık 15 dakika) kaynatın.
Bu arada sosu hazırlamak için, soyulmuş erikleri 2'ye kesip, çekirdeklerini çıkarın. Sonra her yarım parçayı zar biçiminde doğrayın. Tereyağını bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, yağı eritin. Eriyince erik parçalan, kalan bal ve kalan sirkeyi ekleyip, sıksık karıştırarak, karışımı hamur kıvamı alıncaya kadar (45 - 60 dakika) pişirin. Öbür tencereyi ateşten alıp, içindeki tavuk , sulu karışımın 12,5 cl'sini (1/2 su bardağı) ve limon suyunu, erikli hamurun bulunduğu tencereye katın. Tencereyi ateşten alıp, karışımı bir blendıra aktararak, pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın.
Kalan tavuk sulu ikarışımı yaklaşık 3/4 su bardağı kalıncaya kadar, kısık ateşte kaynatın. Sonra tencereyi ateşten alıp, karışımı birtel süzgeçten bir kâseye süzerek bir kenara bırakın.
Çiçekyağını bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Yağ ısınınca piliç parçalarının yarısını koyup, altın sarısı bir renk alıncaya kadar (yaklaşık 4 dakika) sote edin. Altüst edip, üstlerine 1/4 tatlı kaşığı tuz serperek, öbür yüzlerini de altın sarısı bir renk alıncaya kadar (3 - 4 dakika) sote edin. Sonra tavuk parçalarını delikli spatulayla bir servis tabağına çıkarıp, aynı işlemleri kalan piliç parçaları ve kalan tuzun yarısıyla yineleyin. Fırınınızı 200 °C'a ısıtın.
Piliç parçalarını kemiksiz bölümleri üste gelecek biçimde ateşe dayanıklı bir kaba dizip, her parçanın üstüne kalın bir tabaka halinde erik sosundan sürün. Kalan sosu tencerede çektirdiğiniz tavuk suyuna katıp, bir çatalla iyice çırparak bir kenara bırakın. Kabı fırına verip, piliç parçalarını but parçalarından birine bir bıçak batırılınca açık renkli, berrak bir sıvı akıncaya kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirin.
Bu arada, büyük bir tencereye 2,5 cm yükseklikte su koyup, içine buğulama kabı yerleştirdikten sonra, tencereyi orta ateşe oturtarak, suyu bir taşım kaynatın. Kaynayınca marul parçalarını koyup, tencerenin kapağını kapatın ve arada 1 kez karıştırarak, marul parçalarını 6 dakika buharda pişirin. Tencereyi ateşten alıp, marul parçalarını bir süzgeçte süzerek, bir kenara bırakın.
Zeytinyağını bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Yağ ısınınca marul parçalarını ve kalan tuzu koyup, altüst ederek yağa bulanmalarını sağladıktan sonra, tavayı ateşten alarak bir kenara bırakın.
Fırındaki kabı alıp, piliç parçalarını delikli spatulayla bir tabağa çıkarın. Kapta kalan pişme suyunun üstüne tavadaki marul parçalarını kaşıkla döşeyip, üstlerine de piliç parçalarını yerleştirin. Kâsedeki sosu hafifçe ısıtıp, piliç parçalarının üstüne gezdirerek, servis yapın.
|