|
|
MEYVELERİN KISA SAKLANMASI |
|
rıza
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.03.2007
Mesajlar: 371 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc13066
Gönderme Tarihi: 10.Nis.2007
2,456 defa indirildi / yazdırıldı
|
İlkbaharn sonuyla yaz, meyvelerin en çok bulunduğu mevsimdir. Bu meyve bolluğundan yararlanarak mümkün olduğu kadar çok meyve yemenin vücuda büyük yararlan vardır. Bu arada meyvelerden bir kısmını da türlü yollardan yararlanarak kışa saklamak gerekir. Meyveleri kışa saklamak için yararlanılacak türlü yolları şöyle sıralamak mümkündür:
1 — Reçel olarak,
2 — Marmelât olarak,
3 — Kurutarak,
5 — Şurup veya şerbetini yaparak,
6 — Sebzelerde olduğu gibi konservesini yaparak.
Kışa saklanacak meyvelerin herşeyden önce ne ham, ne de fazla olgun olması gerekir. Bu meyveler tam ol-gunlaşınca toplanır ve ezik, büzük, çatlak, bereli ve hasta olanları bir kenara ayırıldıktan sonra yukarıda belirtilen yollardan birinden yararlanarak hazırlanır. Meyvelerin içinde pişirileceği kapların alüminyum ve bakır olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü meyvelerdeki asit, bu madenleri etkiler ve meyvelerin tadını bozabileceği gibi zehirlenmelere de yol açabilir. Kullanılacak kapların dipleri de kalın olmalıdır ki meyveler kabın dibine yapışmasın. Meyvelerin pişirilmesi için en elverişli kaplar ateşe dayanıklı cam tencerelerle toprak (güveç) ve porselenden yapılmış kalın dipli tencerelerdir.
Meyveler tencerede pişerken bunları vakit vakit karıştırarak diplerinin tutmasını önlemek gerekir. Ayrıca ateşin de hafif olmasına dikkat edilmelidir. Mümkünse tencereyle ateş arasına alevi kıran ve tencerenin altına eşit ölçüde ısı veren kafesli tellerden konmalıdır. Pişirilmiş ve kışa saklanacak meyveleri cam kavanozlarda saklamanın yararları pek çoktur. Bunlardan biri de kışa saklanacak meyvelerde şekerlenme, tahammür, hattâ küf oluşmaya başlarken vaktinde görüp gerekli tedbirleri almak imkânının bulunmasıdır.
Kışa saklanan meyvelerin büyük bir kavanoz yerine ağzı iyi kapanan küçük kavanozlara konması daha doğrudur. Çünkü küçük bir kavanoz açılınca içindekinin bozulmasına vakit kalmadan bunun yenmesi mümkündür. Ama büyük kavanozların içindekileri çabuk bitirmek mümkün olmayacağından içindekilerden. bir kısmının bozulmasını önlemek hemen hemen mümkün değildir. Meyvelerin kavanozlara konmadan önce bu cam kapların iyice yıkanıp kurulanmasına, sonra da ıslatılmış temiz bir tülbent veya pamukla kavanozların içlerinin ve kapaklarının silinmesine dikkat edilmelidir. Kavanozlara konacak meyvelerin ılık olarak boşaltılması gerektiğinden bunlar iyice soğumadan kavanoz kapaklarının örtülmemesi gerekir. Kapağını örtmeden önce kavanozların ağzına bir yağ kâğıdı konursa çok iyi olur, böylece kavanozun içine havanın girmesi önlenmiş olur. Evlerde yapılacak reçel ve marmelâtlarda şeker yerine sakarin kullanılmamalıdır. Sakarinle yapılacak tatlı, reçel ve marmelâtlar şekerlilerden çok daha az dayanmaktadır.
|
|
MEYVELERİN KISA SAKLANMASI Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|