27.3.2007 tarihinde televizyonda yayınlanan Mercimekli Börek tarifim.
 
Mütevazı Lezzetler İkramlar Kitabımdan alınmıştır. (sayfa 95)
 
 
Türkçe altyazılıdır.
 
 
           
 
 
 
merhaba, hoş geldiniz
 
nasılsınız Banu hanım?, teşekkürler siz nasılsınız?
 
iyiyiz, her zaman geliyoruz yapıyoruz ama..
 
birazcık ta kendinizi, 2 dakikada tanırmısınız
 
iki dakikada çok zor ama...
 
işte asıl zoru başarmak önemli
 
şimdi daha çok yemekçi yönümle tanınıyorum
 
ama ben, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Leh Dili ve Edebiyatı mezunuyum
 
ayrıca Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini okudum
 
pedagojik formasyon eğitimim de var
 
ama yemek benim için en büyük tutku
 
12 senedir yemek işiyle uğraşıyorum
 
çocukluğumdan beri de hep yemek vardı
 
Avrupa'nın ikinci en büyük yemek sitesi sahibimişsiniz
 
Avrupa'nın değil Dünya'nın, onbirbin küsur yemek tarifimiz var
 
ve her geçen gün de artıyor
 
inşallah yakında birinci olacağız
 
iyi hadi bakalım, şimdi bu gün ne yapıyoruz hanımlarımıza
 
bu gün gene kitabımızdan, Mütevazı Lezzetler İkramlar'dan...
 
"Mercimekli Börek" yapıyoruz
 
biliyorsunuz mercimeğin faydaları saymakla bitmiyor
 
ete eşdeğer olduğunu söyleyelim kısaca
 
değişik bir lezzet olsun diye mercimekli börek yapalım
 
hadi yapalım
 
mercimekli börek için malzemeler; 1 su bardağı haşlanmış mercimek
 
3 adet yufka
 
1 çay bardağı sıvıyağ
 
2 çay bardağı yoğurt
 
1 adet iri kuru soğan
 
1 yumurta
 
1 adet domates
 
tuz
 
1 bardak mercimeğimiz vardı, onu haşladık
 
ben hazır olsun diye haşladım
 
soğanımız var 1 tane, onu doğruyoruz
 
soğanlar çok gevşek şu sıralar
 
neden acaba
 
bilmiyorum, her halde onlar da suni yetiştirme yöntemleri yüzünden...
 
gibi geliyor
 
bunu da doğruyalım
 
ben böyle doğrayamam
 
aslında daha çabuk da doğrayabilirim de bıçak kör...
 
dediğim gibi soğan gevşek
 
hani oynayamayan gelin meselesi oldu
 
1 çay bardağı sıvıyağımız var, içini hazırlamak için
 
küçük bir tencereye ya da tava da olabilir, aktarıyoruz
 
bunu ateşe bırakıyoruz
 
teşekkür ederim
 
bunu ilave edelim
 
hani sarardı, öldü diye tabirlerimiz vardır ya...
 
şimdi tam sararınca haşlamış olduğumuz mercimeği ilave edeceğiz
 
biraz da tuz tabiki
 
soğanımız sarardı
 
tuz atıyoruz, yeteri kadar
 
evet
 
değişiyor çünkü tuz miktarı arzuya göre
 
eldivenimiz var
 
mercimek de çok yararlı bir şey, çok yararlı
 
iyi ki de kullanılıyor her zaman
 
genelde pek yeşil mercimek kullanılmıyor
 
böyle değişik şekillerde tüketmek en güzeli aslında
 
salata olarak, bu şekilde börek olarak
 
bir de mercimekli köfte vardır, ne güzel değil mi?
 
kırmızı mercimekten yapılıyor
 
bir de yeşil mercimek kullanılarak "Müceddere" diye Kilis'in
 
yöresel bir lezzeti var, o da çok güzel, inşallah bir gün onu da yaparız
 
yapalım
 
şöyle birbirlerini benimseyecek kadar
 
3 tane yufkamız vardı
 
açalım
 
ya da şöyle keselim, fazla açmadan
 
şimdi her yufka 12 parçaya kesilecek şekilde, hani sigara böreği yapıyoruz ya onun gibi
 
şimdi her yufkayı da 6'ya böleceğiz, yarım olduğu için...
 
12'ye bölünmüş olacak
 
şimdi bir sosumuz olacak, sürmek için
 
yumurtanın beyazını sosa koyacağız
 
sarısını da üzerine süreceğiz
 
malzeme listesinde, kitabımızda peynir yok ama...
 
ayrı bir lezzet verdiği için ayrıca peynir koyuyoruz
 
okurlarımıza pardon izleyicilerimize torpil geçiyorum
 
ama okur demekte haklısınız...
 
kitabınızı alıp okurlarsa onlarda birer okur olur
 
evet beyazını buraya, sarısını buraya aktarıyoruz
 
şunu iyice çırpalım
 
şöyle koyalım
 
içimiz burada
 
alalım buraya koyalım
 
şimdi her börek, iki üçgen parçadan oluşuyor
 
şimdi birinci üçgeni alıyoruz
 
fırçayla sürmek değil de biraz daha bol...
 
şu şekilde yayıyoruz
 
ikincisini üzerine koyuyoruz
 
buna da az...
 
hazırlaığımız mercimekli içten...
 
bir de çok az peynir...
 
şimdi, yoğurt, peynir aynı türev olduğu için sakınca görmedim
 
sigara böreği yapar gibi, kenarları katlıyoruz
 
sonra sarıyoruz
 
ve şöyle bıçakla, domates dilimlerimiz vardı ya...
 
o domates diliminin boyu kadar kesik atıyoruz
 
şunu vereyim mi şöyle? tamam lütfen
 
tamam siz yerleştirin, bravo
 
yok canım, yok yani ne yapılacağını biliyorsunuz
 
bu şekilde aslında önce yumurta sarısı sürersek daha iyi olur
 
yumurta sarısı sürdükten sonra domatesi yerleştirelim, şimdi öyle yapalım
 
bir daha gösterelim, ilk üçgeni alıyoruz
 
ikinci parçayı ilave ediyoruz
 
bu yoğurt özellikle yumuşaklık vermesini sağlıyor
 
özellikle gelişme çağında olan çocukların, yeşil mercimek...
 
imkanından faydalanmaları gerekir
 
biraz peynir koyuyoruz
 
gözünüz yandı soğandan değilmi? evet
 
hassassa eğer göz yapınız daha çok yanar, allerjik bünye var bende, o herhalde
 
şimdi yumurta sarısını sürüyoruz, ondan sonra keselim daha güzel olacak
 
siz yerleştirin, öylemi?
 
180 derece önceden ısıtılmış fırına böreklerimizi koyuyoruz...
 
kızarana kadar pişiriyoruz
 
haydi bakalım pişirelim
 
mercimekli böreğimiz pişti, buyrun bir deneyin
 
bir deneyelim, şöyle
 
ben tutarım
 
ben şöyle bir mikrofonu bırakim de bir tadına bakiverim
 
 
 ML® Mercimekli Börek için tıklayın
 
 
  
 |