|
Mayonez |
|
oKlAvA
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.04.2006
Mesajlar: 111 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc2659
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2006
2,907 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 yarım limonun suyu
2 adet yumurtanın sarısı
3/4 su bardağı zeytinyağı
Tuz
İki yumurtanın sarısı , iki çimdik tuz ve yarım limonun suyunu porselen bir kaba koyun. Tahta bir kaşık yardımıyla çırparak birbirlerine yedirin. Sonra kabı, içinde kaynar su bulunan diğer bir kaba koyun. Su dolu kabı otturttuğunuz ateşi en kısık duruma getirin. Çırpmaya ara vermeksizin yumurta sarılarının rengi koyulaşmaya yüz tutuncaya dek pişirin. Sonra kabı, sıcak su dolu kaptan alın ve içinde soğuk su bulunan diğer bir başka kaba oturtun. Hiç bekletmeden, çok ağır ağır zeytinyağını, çırpmakta olduğunuz limon suyu ve yumurta karışımına iyice yedirin. Zeytinyağının tamamını bu şekilde yedirdikten sonra servis yapın.
ML® Ketçap için tıklayın
|
Mayonez |
|
ferah
Aşçı
Kayıt: 06.02.2009
Mesajlar: 15 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc33501
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2009
2,699 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet yumurta sarısı
1/2 kahve kaşığı un
1/2 orta büyüklükte limon
Tuz
220 gram zeytinyağı (1 bardak)
Karabiber
Hardal
1 Derince bir kâseye 2 adet yumurta sarısı, 2 kahve kaşığı tuz ile yarım kahve kaşığı da un koyarak küçük tahta kaşıkla üç beş defa karıştırmak suretiyle hepsini birbirleriyle harmanlamalıdır.
2 Sonra bu yumurta sarılarına; 15 - 17 derece sıcakta olan 1 bardak rafine zeytinyağını ilk önceleri damla damla, sonra da azar azar olmak üzere katmalı, fakat her kaşıkta bir küçük tahta kaşığı, daima aynı yöne doğru çevirerek bütün yağı yumurtalara yedirmelidir. (Yumurtalara yağ ilâve ettikten sonra yumurtalar yağı çekmeden, yani yağ yumurtalarla erimeden yağ katmamaiıdır. Bozulduğu takdirde de aşağıda tarif edileceği şeklîde ancak mayonez düzeltildikten sonra yağ ilâvesine devain etmelidir.)
3 Yağ verildikten sonra buna yine azar azar olmak üzere yarım limonun suyunu katmalı ve tekrar karıştırmak suretiyle limon suyunu da zeytinyağlı yumurta sarılarına yedirmeli ve böylelikle elde edilen mayonezi reçetelerde tarif edildiği şekilde kullanmalıdır.
Bozulan mayonezin düzeltilmesi: Mayonez bozulunca, diğer bir kâseye ancak bir tatlı kaşığı su koyduktan sonra bu az suya her defasında birer çorba kaşığından fazla olmamak üzere azar azar bozuk mayonezi katmalı, bir taraftan da yine mayonez yapar gibi tahta kaşıkla hep aynı yöne doğru çevirerek bütün bozuk mayonezi diğer kâseye aktarmak suretiyle toplanmasını sağlamalıdır.
Not: Bu sos; salata, yumurta, balık, et, tavuk ve sebzelerde kullanılır.
|
Mayonez |
|
oKlAvA
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.04.2006
Mesajlar: 111 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc2658
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2006
2,672 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yumurta sarısı
2 ½ su bardağı sıvı yağ (500gr)
1 ½ kahve fincanı sirke
1 çay kaşığı toz hardal
az tuz
Sirkeyi küçük bir kapta kaynatın ve yarısından fazlasını çektirin. Kalan sirke yarım kahve fincanı olmalıdır. Sonra bir kabın içerisine sirkeyi, hardalı, tuzu ve yumurta sarısını koyun ve iyice çırpın. Sürekli karıştırarak ve sıvı yağı akıtarak yedirin. Karıştırırken çok sertleştiğini görürseniz birkaç damla su ilave edin. Çünkü fazla sert olursa mayonez kesilebilir.
ML® Mayonez için tıklayın
|
Mayonez |
|
mesutbey
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.10.2007
Mesajlar: 55 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc18841
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2007
2,614 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon
Tuz
1 çay kaşığı hardal
Yumurtalann sarılarını dikkatle ayınp bir kaba koyun.
Hardal iave edip hep aynı yöne çevirerek karıştırın. Mayonez yaptığınız kap ya cam ya da porselen olmalıdır.
Sonra zeytinyağını sicim gibi azar azar damlatarak karıştarmaya devam edin.
Yağı yumurta sarılarına yedirdikten sonra yarım limonun suyunu da aynı şekilde bir yandan karıştırarak yedirin.
Servisten kısa bir süre önce tuz serpin.
Mayonez yumurta, balık, tavuk yemekleri ve salataları lezzetlendiren bir sostur.
|
MAYONEZ |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc62797
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2011
2,591 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yumurtanın sarısı (oda sıcaklığında)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz hardal
1 fiske karabiber
250 gr (1+1/4 su bardağı) zeytinyağı (oda sıcaklığında)
1 çorba kaşığı sirke ya da limon suyu
Yumurta sarısı, tuz, hardal ve biberi orta boy bir kaseye koyup, yumurta teli yada elektrikli çırpıcıyla, iyice koyulaşana kadar çırpınız. Yağı önce damla damla akıtınız. Bu sırada sürekli çırparak karıştırınız. (Yağı karışıma çok çabuk katarsanız, mayonez pürtükleşir. Mayonez koyulaştıktan sonra, yağı biraz daha çabuk akıtabilirsiniz.) Mayonezin çok koyulaşmasını önlemek için, arasıra bir iki damla sirke yada limon suyu damlatınız. Bütün yağın akıtılması bittikten sonra, kalan sirke yada limon suyunu katınız.
Mayonezi tadıp, gerekiyorsa biraz daha tuz, hardal ve sirke yada limon suyu katarak kullanınız.
Not: Mayonez, yumurta sarısı ve zeytinyağla yapılmış soğuk bir sostur. Soğuk sebzelerin, balıkların, yumurtaların üstünde ya da salata sosu olarak kullanılır. Mayonez yapmaya alışıldıktan sonra, tadından rengine kadar çeşitlemeler yapılabilir.
Yumurtaya yağ çok çabuk katılırsa, mayonez pürtükleşir. O zaman, başka bir kasede yumurta sarısı ve baharat iyice dövülüp, pürtüktü karışım önce yavaş yavaş, sonra daha çabuk, sürekli dövülerek hepsini yedirene kadar çırpılır.
Mayonez yaparken, zeytinyağı daha iyi emeceği için, yumurtaların taze olmasına dikkat etmek gerekir.
Daha hafif ve ince mayonez elde etmek istendiğinde, yalnızca yumurta sarısı yerine bütün yumurta kullanılır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 11.12.2023
|
Mayonez |
|
altın kafes
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.03.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc49155
Gönderme Tarihi: 23.Mar.2010
2,579 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 bardak zeytinyağı
2 kahve kaşığı tuz
2 yumurtanın sarısı
1/2 limonun suyu
Derince bir kuşanenin içine yumurtaların sarısı, tuz ve limon suyu koyduktan sonra telle çalkalamak suretiyle birbirleriyle halledilir, sonra kuşane içinde kaynar su bulunan bir kabın içine oturtularak yumurtalar 2-3 dakika koyulaşıncaya kadar telle durmadan karıştırılır. Kuşane sudan çıkarılır çıkarılmaz azar azar bir bardak zeytinyağı katılır ve her kaşık zeytinyağdan sonra telle iyice çırpılıp çalkalanmalıdır. Böylece zeytinyağı yumurtalara yedirilir.
Not: Salata, yumurta, balık, et, tavuk ve sebzelerde kullanılır. Mayonezin kesilmemesi için dikkat edilmesi gerekli olan nokta, zeytinyağının donmuş ya da soğuk olmamasıdır. Mayonez, yapılırken bozulursa, ayrı bir kâseye bir kaşık su konur. Bu suya bozulan mayonez, kaşık kaşık ilâve edilir ve tahta bir kaşıkla devamlı olarak aynı yönde karıştırılır.
|
Mayonez |
|
savaş
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.01.2008
Mesajlar: 21 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc20959
Gönderme Tarihi: 27.Oca.2008
2,565 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yumurta sarısı
1 limon
2 su bardağı iyi cins zeytinyağı veya sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
Yumurta sarılarını porselen bir kâseye kırınız. Tuz ve 1 çorba kaşığı ılık su katıp çatalla veya mikserle karıştırarak damla damla yağ ilave ediniz. Tutmaya başlayınca karıştırmaya devam ederek yağı sicim gibi akıtıp tamamını yediriniz. Sertleşmeye başlarsa 1-2 çay kaşığı su ilave edip yumuşatınız. Tekrar yağı yediriniz. Limon suyunu katıp karıştırınız.
Not: Tutması için başlangıçta fazla yağ akıtılmaması gerekir. Sulanırsa bozulmuştur. Ayrı bir kapta tekrar hazırlanmalıdır.
|
Mayonez |
|
bereket dede
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.12.2010
Mesajlar: 32 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc58662
Gönderme Tarihi: 18.Arl.2010
2,557 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 taze yumurta
1 limon
500 gr. sıfır asitli zeytinyağı veya 2 su bardağı kızartma yağı.
1 kahve kaşığı toz hardal
1 çorba kaşığı kaynar su
Porselen bir kaseye 2 yumurta sarısını tuzu, hardalı koyunuz.
Bu karışımı tahta bir kaşık veya küçük bir yumurta teli ile karıştırınız.
Yağı damla damla ilâve ederek bir yöre doğru süratle karıştırınız.
Koyulaşmağa beyazlaşmağa başlayınca yağı çoğaltın arada kesilme görürseniz kaynar sudan 1-2 damla koyup yağı yedirinceye kadar karıştırınız.
Eğer çok katılaşmağa başlarsa kaynar suyu koyup karıştırınız.
Karışmağa devam ederek 500 gr. yağın hepsini, yedirin, (çünkü yumurta hacminin 20 misli yağı emer).
Kıvamı gelince ve yağ bitince 1 limon suyu sıkıp ilâve ediniz. İstediğiniz yerlerde kullanınız.
Not: Başlangıçta yağı damla damla, koyulaşmağa başladığında çok koyabilirsiniz. Yalnız çok çok koymağa başlarken yağı yumurtaya yedirmeden 2inci defa çok yağ koymayınız, yedikçe ilâve ediniz. Eğer mayonez bozulursa bozulan mayonezi atmayınız, tekrar bir kâseye bir yumurta sarısı, tuz, hardal koyup daha dikkatli ve süratli karıştırarak damla damla yağ koyup mayonez yapmaya başlayınız. Tutmağa başladığı anda bozulan mayonezi azar azar ilâve ederek karıştırmağa başlayınız. Bu bozuk mayonezi yedirdikten sonra diğer kalan yağı yediriniz. Bir yumurtaya 1 su bardağ, yağ lâzımdır. Bozulan mayonez kesik görünüşlüdür. Yağ ye yumurta ayrılmış durumdadır ve sıvıdır. İyi hazırlanmış bir mayonez koyu un çorbası kıvamında çok beyaz renktedir.
|
Mayonez |
|
CUMA
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.08.2005
Mesajlar: 46 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc15944
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2007
2,554 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet yumurta sarısı
Yarım kahve fincanı sirke
2 su bardağı ayçiçek yağı
tuz
Yumurta sarısı, tuz, sirke beraberce çırpılır, ayçiçek yağı sicim gibi akıtılarak sürekli çırpmaya devam edilir bembeyaz ve katı bir hal alınca kıvama gelmiş demektir.
|
Mayonez |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc11115
Gönderme Tarihi: 11.Oca.2007
2,538 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet yumurta sarısı
165 gram zeytinyağı (3/4 bardak)
1/2 orta büyüklükte limon
1 miktar tuz
Derince bir porselen kâseye 2 adet yumurta sarısı, bir miktar tuz ile orta büyüklükte 1/2 adet limon suyu koyduktan sonra elle bir kaç defa çalkamak suretile bunları birbirlerile halletmeli, sonra da bu kâseyi içinde kaynar bir halde su bulunan bir kenarlı tepsi veya kabın içine oturtarak yumurta sarılarında belli belirsiz bir koyuluk hasıl oluncaya kadar aşağı yukarı 2 dakika telle hızlıca ve durmadan karıştırarak pişirmeli (şekil 4) ve kâseyi derhal sıcak sudan çıkarmalıdır. (Kâse kaynar suya oturtulduğunda harareti ya iyice kısmalı ve yahut ta söndürmelidir ve kâsenin sıcak sudan çıkarıldıktan sonra içinde soğuk su olan diğer bir kaba oturtulması şayanı tavsiyedir.)
Kâseyi sıcak sudan çıkarır çıkarmaz hiç vakit kaybetmeden buna azar azar olmak üzere katiyen donmuş bir halde olmayan 160 gram (3/4 bardak) rafine zeytin veya susam yağı ilâve etmeli ve her katış-tan sonra da telle iyice çalkalamak suretile bütün yağı yumurtalara yedirmelidir. (Donmuş bir halde katılan yağlar mayonezin bozulmasına sebebiyet verir).
|
Mayonez |
|
Bayram
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.11.2005
Mesajlar: 107 Şehir: Almanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc10850
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2007
2,535 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme:
1,5 su bardağı zeytinyağı,
2 yumurtanın sarısı,
1 limonun suyu,
1 tutam tuz,
1 tutam karabiber (istenirse).
Yapılışı:
2 yumurtanın sarısı büyük, porselen bir kâseye konur, 1 tutam tuz ve karabiber serpilir. Yumurta çırpılırken, zeytinyağı damla damla akıtılır. Karışım koyulaşmaya, yumurtanın rengi de açılmaya başlayınca çırpmaya ara vermeden, birkaç damla limon suyu katılır. Çırpmaya devam edilir, damla damla zeytinyağı katılır ve karışım koyulaştırılır, ara ara limon suyu ilave edilir, daha sonra zeytinyağı sicim gibi akıtılarak mayonezin belli bir kıvama gelmesi sağlanır.
|
Mayonez |
|
oKlAvA
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.04.2006
Mesajlar: 111 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc2660
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2006
2,523 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet yumurtanın sarısı
1.5 su bardağı zeytinyağ
1 adet limonun suyu
tuz
2 adet yumurtanın sarısını porselen bir kaba koyun, bir miktar karabiber ve tuz serpin. Yumurtaları çırparken, zeytinyağını azar azar ilave edin. Karışım koyulaşmaya yüz tuttuğunda, karıştırmaya hiç ara vermeden limon suyunu da ilave edin. Daha sonra zeytinyağı ile limonu yine azar azar ilave edip, moyonezin daha koyu bir kıvam tutması sağlanır, mayonez arzu ettiğimniz kıvama gelene dek karıştırmaya devam edin.
ML® Mayonez (görsel)
|
MAYONEZ |
|
halıcı kız
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.04.2008
Mesajlar: 45 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc23314
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2008
2,518 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
2 taze yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 limon
1 kahve kaşığı toz hardal
1 çorba kaşığı kaynar su
Yapılışı:
Mikser kabına 2 yumurta sarısını, tuz ve hardalı koyunuz. Mikserde çırpmaya başlayınız. Aralıklı olarak, yağı damla damla ilave edip, mikseri bir yöne doğru tutunuz. Koyulaşmaya, beyazlaşmaya başlayınca yağ dökmeyi fazlalaştırınız. Arada kesilme görülürse kaynar sudan 1-2 damla damlatınız. Çok katılaşmaya başlarsa kaynar suyu koyup karıştırınız. 1 su bardağı yağı ilave ettikten sonra 1 limon suyunu katınız.
Not: Eğer mayonez bozulursa bozulan mayonezi atmayınız. Tekrar bir kaseye 1 yumurta sarısı, tuz, hardal koyup daha dikkatli ve süratli karıştırarak damla damla yağ ilave ediniz.
Tutmaya başladığı anda bozulan mayonezi azar azar ilave ederek karıştırmaya başlayınız. Bu bozuk mayonezi yedirdikten sonra diğer kalan yağı yediriniz. Bozulan mayonez kesik görünüşlüdür. Yağ ve yumurta ayrılmış durumdadır ve sıvıdır. İyi hazırlanmış bir moyonez un çorbası kıvamındadır.
|
Mayonez |
|
Bayram
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.11.2005
Mesajlar: 107 Şehir: Almanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc10849
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2007
2,475 defa indirildi / yazdırıldı
|
3/4 su bardağı zeytinyağı
2 yumurtanın sarısı
yarım limonun suyu
1 tutam tuz
2 yumurtanın sarısı, 1 tutam tuz ve yarım limonun suyu büyük porselen bir kâseye konur, telle veya tahta kaşıkla birkaç defa çırpılarak birbirine yedirilir. Sonra kâse, içinde kaynar su bulunan bir tepsiye oturtulur (sıcak su, kâsenin ağzından en az bir parmak aşağıda kalacak miktarda olmalıdır). Tepsinin oturtulduğu ateş iyice kısılır. Çırpmaya ara vermeden yumurta sanlarında çok hafif bir koyulaşma oluncaya kadar, yani aşağı yukarı 2 dakika pişirilir. Yumurtanın rengi değişmeye başlayınca kâse hemen tepsiden çıkarılır ve içinde soğuk su bulunan bir başka tepsiye oturtulur. Ve zaman kaybetmeden, önce damla damla, sonra sicim gibi akıtılan zeytinyağı, çırpılmakta olan limon suyu ve yumurta karışımına yedirilir. Zeytinyağının tamamı yedirilince mayonez servise hazır duruma gelmiş olur.
|
Mayonez |
|
Melda Özerman
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.03.2008
Mesajlar: 33 Şehir: İspanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc22717
Gönderme Tarihi: 22.Mar.2008
2,472 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet yumurta sarısı
1 su bardağı çiçek yağı
1 çorba kaşığı taze limon suyu
1-2 damla sirke
Yumurta ve çiçek yağ buzdolabında 2 saat kadar soğutulur. Sonra yumurta sarısı hiç beyaz karışmayacak şekilde ayrılır. El çırpıcısıyla önce yumurta sarısı iyice çırpılır. Sonra yağın yarısı sicim gibi akıtarak ve bir taraftanda sürekli çırparak eklenir. Limon suyu ve sirke atılır, kısa süre daha çırpılır. Kalan çiçek yağı aynı şekilde sicim gibi akıtılır ve çırpmaya devam edilir. Karışım katılaşınca mayonez olmuş demektir.
Not: Karışım hep aynı yönde çırpılmalıdır.
|
Mayonez |
|
Bayram
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.11.2005
Mesajlar: 107 Şehir: Almanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc10848
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2007
2,470 defa indirildi / yazdırıldı
|
3/4 su bardağı zeytinyağı
yarım limonun suyu
2 yumurtanın sarısı
1/2 çay kaşığı un
Tuz
2 yumurtanın sarısı, 1 tutam tuz ve un büyük porselen bir kâseye konur. Tahta kaşıkla veya telle birkaç defa çırpılarak birbirine yedirilir. Çırpmaya ara vermeden zeytinyağı, Önceleri damla damla, sonraları sicim gibi kanşıma akıtılır (tel veya tahta kaşık sürekli aynı yönde çırpılır. Yumurtalara yağ yedirilmeden yeni yağ katılmaz. Yağı kusan mayonez bozulmuş demektir). Yağın tamamı, yumurtaya yedirildikten sonra limon suyu çırpmaya ara vermeden azar azar katılır ve mayonez kıvamını bulunca tarife uyularak yemeklerde kullanılır. Bozulan mayonezin düzeltilmesi için yapılacak işlem şöyledir: bir kâseye 1 tatlı kaşığı su konur. Sonra bu suya her defasında 1 çorba kaşığı bozuk mayonez katılır. Yine mayonez yapar gibi tahta kaşıkla veya telle aynı yönde çırpılarak toplanır. Bozuk mayonezin tamamı bu şekilde kâseye akıtıldıktan ve toplandıktan sonra kalan zeytinyağı sicim gibi akıtılır ve daha önce anlatılan biçimde mayonez yapma işlemi tamamlanır.
|
Mayonez |
|
kafein
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.11.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc43738
Gönderme Tarihi: 16.Kas.2009
2,437 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Su bardağı saf zeytinyağı veya ayçiçek yağı
1 Yumurta sarısı
1 Çay kaşığı toz hardal
1 Çay kaşığı tuz
1 Çorba kaşığı sirke veya 1 Limon suyu
Büyük çukur bir cam veya porselen bir kâseye yağ hariç diğer bütün malzemeyi koyunuz ve telle, karıştırınız.
Zeytinyağını önce damla damla, koyulaşınca sicim gibi akıtarak devamlı karıştırmak suretiyle yediriniz.
|
MAYONEZ |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc79723
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2012
2,434 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
2,5 kahve fincanı sirke
1 tatlı kaşığı toz hardal
1 tatlı kaşığı silme tuz
4 adet yumurta sarısı
1 litre rafine yağı
Bulabilirseniz 1 komposto kaşığı worchester Sosu.
1) Evvela sirkeyi kuçuk bir kapta kaynatıp yarısından fazlasını çektiriniz. Sirke 1 kahve fincanı kalmalıdır. Kaynatmaktaki maksat, sirkenin yoğunlaşmasını sağlamak içindir.
2) Sonra dibi çukur, porselen, çelik veya cam bir kabın içerisine sirkeyi, hardalı, tuzu ve yumurta sarısını koyup kenarlarına bulaştırmadan bir yumurta vurma teliyle iyice karıştırınız ve devamlı karıştırarak ve rafine yağını bir sicim gibi akıtarak yediriniz.
Not: Karıştırırken fazla sertleştiğini farkederseniz, 1 tatlı kaşığı su ilâve ediniz. Çünkü fazla sert olursa, kesilir. Kesilen mayonezi başka çukur bir kaba 1 tatlı kaşığı su koyup, suyun içine karıştırarak yediriniz. Mayonez toprak güveç, taş dibek, porselen veya cam kaplarda ve serin yerde saklanır. Fazla soğukta kesilir, alüminyum veya kalaylı kaplarda mayonez yapılmaz veya saklanmaz.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 20.05.2021
|
Mayonez |
|
durbaba
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.09.2006
Mesajlar: 65 Şehir: Vezirköprü |
Kısa URL: https://ml.md/lc24638
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2008
2,413 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yumurta
1/2 limon suyu
1 bardak zeytinyağı
Tuz
Bir kaseye yumurta akını, koyup, yumurta teli ile çırpmaya başlayınız. Damla damla yağı ilave ederek çırpmaya devam ediniz. Koyulaşmaya, beyazlaşmaya başlayınca yağı daha fazla dökebilirsiniz. Arada kesilme görülürse 1-2 damla kaynar su ilave ediniz. En sonunda tuzu, limon suyunu ekleyiniz. Mayoneziniz hazırdır.
Not: arzuya bağlı olarak, biraz karabiber ve hardal ekleyebilirsiniz.
|
Mayonez |
|
hanımeli
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.12.2007
Mesajlar: 49 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc24436
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2008
2,410 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi
1 su bardağı zeytinyağı (az asitli) ya da sıvı yağ
1 yumurta sarısı
1/2 limon
1 kahve kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kaynar su
1/2 kahve kaşığı toz hardal (arzuya göre)
Porselen, ya da cam kaseye çok taze bir yumurtanın sarısını, tuz ve arzuya göre hardal koyarak bunları birkaç defa karıştırın. Bir tatlı kaşığı kaynar suyu azar azar karıştırarak buna katın. Zeytinyağı veya sıvı yağı başlangıçta iplik gibi akıtarak karışıma yedirin. Katılaşmaya başlayınca yağı daha fazla akıtmaya başlayarak tamamını yedirin.
Daha önceden sıkarak hazırlayacağınız limonu da iyice karıştırarak serin bir yerde muhafaza edin.
|
|