|
Mayalı Poğaça |
 |
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc52830
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2010
2,342 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gözde Bilgehan
1 çay bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı şeker
1 yumurta akı
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç malzemesi (peynir, maydanoz veya kıymalı soğanlı harç)
Yuva Yaş Maya ılık su ile eritilir ve içine geri kalan malzemeler eklenip en son un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline getirilir. Yaklaşık 1 saat dinlendirilir. Beklemiş hamurdan istenilen büyüklükte parçalar koparılı ve açılır. İçine harcı konulup kapatılır. Yumurta sarısına 1-2 damla yağ eklenip poğaçaların üstüne sürülür. 15-20 dk. bekledikten sonra 180 derece fırında 30 dk pişirilir. Arzu edilirse yumurta sarısının içine susam ya da çörekotu ilave edebilir.
|
Mayalı Poğaça |
 |
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc52814
Gönderme Tarihi: 17.Haz.2010
2,354 defa indirildi / yazdırıldı
|
Berna Çetinarslan
4 su bardağı un
1 yumurta
1 su bardağı ılık süt
Yeteri kadar ılık su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
4 orta boy haşlanmış patates (iç harcı için)
Nane
Karabiber
Kırmızı biber
Tuz
Çörekotu (üzeri için)
Yoğurma kabının bir kenarına un, diğer kenarına da yumurtanın beyazı (sarısını üzeri için ayırıyoruz) ve diğer malzemeler koyulur. Su sonradan yoğurmaya başlayınca ihtiyaç kadar kullanılır. Eğer suyu fazla gelirse un ilavesi yapılır. Daha sonra hamur çok iyi sarılıp sıcak bir yerde yarım saat kadar kabarması beklenir. Hamur kabarınca önceden hazırlanan patatesli harç veya istenilen iç harç kullanılabilir.
Hamurdan bir miktar alınıp elde küçük bir yumak yapılır. Ve yine elle açılır. Ortasına şerit şeklinde harç konup iki yanına da bıçakla kesikler atılır sonra hamurun iki yanında şeritler meydana gelmiş olur. Bu şeritleri bir sağdan, bir soldan alınıp harcın üstüne konulur. Üzerine yumurta sarısı sürülerek çörek otu dökülür. 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Not: Mayalı hamurlarda mantık şudur, hamur çok iyi yoğurulmalı ve çok yumuşak olmalıdır. Ne kadar yumuşak bir hamur yoğurur ve kabarmasını ne kadar çok sağlarsak o kadar yumuşak ve lezzetli bir poğaça elde ederiz. Ele yapışmayan bir hamur olmalı.
|
Mayalı Poğaça |
 |
rüzgarın sesi
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 10.11.2009
Mesajlar: 59 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc43645
Gönderme Tarihi: 11.Kas.2009
2,947 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Su bardağı süt
1 Adet yumurta
1 Su bardağı erimiş margarin
1 Tatlı kaşığı maya
Aldığı kadar un
İçi için:
1 Demet maydanoz
1 Su bardağı rende beyaz peynir
1 Yumurta karışımı
Şekerli ılık sütte mayayı kabartınız.
Kabarmış mayaya yağı, tuzu ve bir yumurtayı ilave ediniz.
Yavaş yavaş un ilave ederek aldığı kadar unla yumuşak bir hamur yapınız.
Hamuru, ılık bir yerde kabarması için bekletiniz.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparınız ve avuç içinde yarım' cm. kalınlığında açınız.
Ortasına hazırlanan içten koyup karşılıklı iki ucunu peynirli pide gibi kapatınız. (Orta kısım açık kalacak şekilde).
Açık kısım üstte kalacak şekilde yağlanmış tepsiye diziniz ve üzerine yumurta sarısı sürünüz.
Orta ısıdaki fırında pişiriniz.
Ilık servis yapınız.
ML® Paket Poğaçası için tıklayın
ML® Rus Bohçası (görsel)
|
Mayalı Poğaça |
 |
hürmüz
Aşçıbaşı

Kayıt: 05.10.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc41533
Gönderme Tarihi: 05.Ekm.2009
3,072 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yumurta (akı, sarısı ayrılır)
1/2 paket margarin veyatereyağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
3/4 su bardağı süt
1 paket yaş maya (40 gr.)
4 su bardağı un
Susam veya haşhaş tohumu
1 çorba kaşığı şeker
Tuz
İçi için:
100 gr.beyazpeynir veya lor peyniri
3 orta boy patates (haşlanmış)
2 salçalık kırmızıbiber veya çarliston biber
1/2 demet maydanoz
Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave edip mayanın kabarmasını sağlayalım. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. îçine mayalı sütü, yumurta akım, eritip ılıttığımız margarini, sıvı yağı, tuzu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamur kabının ağzını örtüp ılık bir ortamda hamur 2 misli kabarana dek mayalandıralım. Bu arada poğaçanın iç harcını hazırlayalım. Haşlanmış patatesleri rendeleyerek içine ezilmiş peyniri, kıyılmış maydanozu, arzuya göre kibrit çöpü inceliğinde doğranmış biberleri ekleyip karıştıralım.
Mayalanan hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp önce yuvarlayıp sonra yassıltalım. Ortalarına, hazırladığımız içten 1 çorba kaşığı ilave ederek hamur kenarlarını üstte toplayıp büzerek kapatalım. Margarinle yağlanmış fırın kabına hamurları ters çevirerek yerleştirelim. Hamurların ikinci kez mayalanması için oda sıcaklığında 1/2 saat daha bekletelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serperek, önceden ısıtılmış 190° ısılı fırında, altları üstleri pembeleşene dek pişirelim.
ML® Linz Çöreği için tıklayın
|
Mayalı Poğaça |
 |
kahveci güzeli
Aşçıbaşı

Kayıt: 09.05.2008
Mesajlar: 20 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc23724
Gönderme Tarihi: 09.May.2008
3,008 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kibrit kutusu kadar yaş hamur mayası
2 yumurta
1 yemek kaşığı şeker
Alabildiği kadar un
2 su bardağı süt
1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Bir kaba sütte erimiş maya, yumurta, şeker, zeytinyağı, tuz ve biraz un katıp çırpılır. Mayalandırılır. Tekrar yeteri kadar un ilave edilip yoğrulur.
Kulak memesi yumuşaklığında özendirilerek hamur elde edilir. Yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elle açıp içine bir miktar peynir koyup kapatılır. Tepsiye dizilir. Yarım saat mayalandıktan sonra kızgın fırına verilir.
ML® Tatlı S Çörek için tıklayın
|
Mayalı Poğaça |
 |
ekin
Aşçı

Kayıt: 03.04.2008
Mesajlar: 17 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc22982
Gönderme Tarihi: 03.Nis.2008
3,274 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 bardak ılık su
3 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı toz maya
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı ılık süt
Yeterince un
Tuz
250 gr. beyaz peynir
Kıyılmış maydanoz
Ilık su, toz şeker ve mayayı karıştırıp, kabarmasını bekleyin. Derince bir kaba mayalı karışımı, sıvı yağı, sütü, unu ve tuzu koyup, yoğurun. Biraz daha mayalansın. Şekil verip, içini koyun, kapatın. Üzerine yumurta sarısı ve susam sürüp, biraz daha kabarınca, fırına sürün. Çıkarınca biraz su ile ıslatıp, hemen üzerini örtün.
ML® Çarşı Poğaçası için tıklayın ML® Kakaolu Tatlı Poğaça için tıklayın
|
Mayalı Poğaça |
 |
yaralı yürek
Aşçıbaşı

Kayıt: 02.08.2007
Mesajlar: 29
|
Kısa URL: https://ml.md/lc16843
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2007
3,527 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 paket yaş maya
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi için:
Peynir
Maydanoz
Geniş bir kabın içinde maya, ılık süt, ılık su, şeker ile karıştırılarak 10 dakika kadar mayalandırılır. Daha sonra un, tuz eklenerek iyice yoğrulur. 1 saat kadar ağzı kapatılarak mayalanması beklenir. Kabaran hamurdan parçalar kopartılarak peynirli iç koyulur ve yuvarlatılarak şekillendirilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
ML® Poğaça için tıklayın
ML® Mısır Unlu Poğaça (görsel)
|
Mayalı Poğaça |
 |
Hiç Kimse
Super MOD

Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc1466
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2006
8,118 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı kuru maya
Yarım çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz
1 yumurta (akı peynire, sarısı üzerine sürülecek)
Aldığı kadar un
Küçük bir parça beyaz peynir
7- 8 dal maydanoz
Tencerede ılık su içinde şeker ve maya eritilir. Süt, yoğurt, sıvı yağ ve tuz konup karıştırılır. Aldığı kadar un ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. Üzeri örtülerek ılık bir yerde iki misli oluncaya kadar mayalandırılır.
Maydanoz yıkanıp doğranır, rendelenmiş peynir ve yumurta akı karıştırılır.
Mayalanan hamur, üç parçaya ayrılır. Parçalar hafif unlanarak merdane ile tabak büyüklüğünde açılır ve altı parçaya kesilir. (Toplam 18 poğaça)
Parçaların geniş tarafına peynirli harç konup kıvrılır. Tepsiye dizilip bir süre daha mayalandırılır. Yumurta sarısına birkaç damla sıvı yağ ve iki çay kaşığı süt konup karıştırılır. Poğaçaların üzerine sürülür. İstenirse susam, çörekotu serpilir.
5- Fırında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra biraz soğuyunca, bir tencereye konur. Yumuşak kalması için üzeri örtülür.
ML® Tandır Çöreği için tıklayın
|
Mayalı Poğaça |
 |
Dilek
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 09.08.2005
Mesajlar: 72 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc724
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2005
3,877 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru İçin:
5 bardak elenmiş un
4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 bardak su
1 kibrit kutusu kadar yaş maya
2 yumurta
1 çorba kaşığı toz şeker
İçi İçin;
1 orta boy kuru soğan
400 gr. kıyma
2 çorba kaşığı tuzot
1 adet yumurta sarısı
1/3 paket margarin
Margarini eriterek doğranmış soğanı, kıymayı ve tuzotu katarak soteleyin. Unu çalışma tezgahının üzerine eleyip toplayın, ortasını açıp maya ve 4 kaşık ılık su ilave edip üzerini kapatın, 10 dakika beklettikten sonra, malzemeleri karıştırıp 10 dakika yoğurun. Pürüzsüz hamur kıvamına gelince, üzerine ıslak bez kapatıp 20 dakika dinlendirin. Hamuru tekrar yoğurup uzun rula yapın, ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp, çay tabağı büyüklüğğünde açın. Yarısına kıymalı karçtan koyun, boş tarafını üzerine kapatın. Tepsiye dizip 20 dakika dinlendirin. Yumurta sarılarını çırpıp, fırçayla üzerine sürün, üzerine çörekotu ve susam serpip önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
ML® Mayalı Poğaça için tıklayın
|
|