Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

MASA DÜZENLEME YÖNTEMLERİ


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


MASA DÜZENLEME YÖNTEMLERİ

nabzet
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 09.06.2008
Mesajlar: 27
Şehir: Diyarbakır
Kısa URL: https://ml.md/lc24481
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2008
7,285 defa indirildi / yazdırıldı




Sofra düzeni ve serviste, verilecek davetin türü ve konuk sayısına göre çok çeşitli masa düzenlemeleri yapılabilir. Bu nedenle, ne zaman, nasıl bir düzenleme gerekeceği konusunda bilgi sahibi olmada yarar vardır. Bunlardan bazıları hakkında kısaca bilgi verelim:

a) Büfe:
Tek bir masa çevresinde oturulmasına imkân bulunmayan, kalabalık bir davette en uygun servis yöntemi, herkesin kendi kendisine hizmet edebileceği büfe şeklindeki servis yöntemidir. Üzerine çeşitli yiyecek ve içeceklerle servis takımlarının konduğu masa düzeni "büfe" olarak adlandırılır. Büfe hazırlanmasında genellikle iki tür düzenleme yönteminden yararlanılır. Birincisinde, konuklar yemeklerini büfeden aldıktan sonra masalarda yerler. Bir başka deyişle "büfe-masa" düzenidir bu. İkinci düzenlemeyse, konukların tümüne oturacak masa bulunamaması, ya da yemek zamanının kısıtlı olması halinde uygulanır ki bu durumda konuklar yemeklerini büfeden alarak ayakta yerler. Buna da "kokteyl" tipi düzenleme denir. Bu iki ana düzenleme de kendi aralarında, davetin niteliğine, yerine ve zamanına göre soğuk büfeden (alfresco), bahçe servisine (garden party) kadar uzanan farklı bölümlere ayrılabilirler.

b) Büfe düzenlemesi:

Büfe olarak hazırlanacak masa yeterince geniş ve büyük olmalıdır. Üzerine, önce bir altlık daha sonra da büfe örtüsü serilir. Örtüler, bütün masayı kaplayıp yere kadar uzanacak biçimde düşünülmelidir.
Daha sonra masayı üç bölüme ayırarak düzenleme yapılır. Sağ tarafta yemek takınılan ve servis araçları durur. Orta bölümden süsleme alanı olarak yararlanılmalıdır. Yapay süsler yerine bu bölüme taze meyve ve sebzeler de dekoratif biçimde yerleştirilebilir. Bu arada, masanın iyi aydınlatılmış olmasına da dikkat edilmelidir. Diğer bölümler soğuk yemekler, ordövr tabakları, sıcak ana yemek için ayrılır. Konuk adedi göz önünde bulundurularak servis tabaklan yerleştirilmelidir. Böylece konukların sıra beklemeksizin rahatça kendilerine yemek servisi yapabilmelerine olanak sağlanır. Bu tür serviste imkân olursa bir yardımcının da bulunması iyi olur.

c) Büfe-masa düzenlemesi:
Bu düzenlemede yemek salonunun bir köşesinde büfe hazırlanır. Ayrıca konukların oturarak yemek yiyebilecekleri masalar da daha önceki konularda anlatıldığı gibi özenle hazırlanmıştır. Konuklar yemek servisini kendileri yapar ve masalarda oturarak yerler.

d) Soğuk büfe:
Özellikle yaz mevsimi için seçilmiş, hafif yiyeceklerin sunulduğu bir servis çeşididir. Bahçe, ya da teras gibi yerlerde hazırlanır. Soğuk-büfe yöntemiyle az harcamayla çok sayıda konuk ağırlanabildiğinden, oldukça ekonomiktir ve tercih edilmektedir. Bu servis yönteminde soğuk yiyeceklerin yanısıra küçük börekler, küçük köfteler ve şiş kebapları da sunulabilmektedir.

e) Kokteyller:
Kokteyl partiler sınırlı bir sürede çok sayıda konuğu ağırlamaya imkân vermeleri açısından iş davetleriyle, toplumsal ilişkilerin gerektirdiği toplantılarda tercih edilirler.
Kokteyl verilecek salonun çeşitli yerlerine masalar üzerine, hazırlanması ve yenmesi kolay çeşitli kanapeler, ordövr çeşitleri, kuru yemiş ve kızartmalar yerleştirilir.

f) Smorgasbord:
Smorgasbord, özellikle, İsveç ve diğer İskandinav ülkelerinde uygulanan ve fazla yardımcıya gerek duyulmadan, çok sayıda davetliyi en iyi şekilde ağırlamaya imkân veren yöntemlerden biridir. Smorgasbord, öğle ve akşam yemekleri, hatta sabah kahvaltılarında bile düzenlenebilir. Geleneksel bir smorgasbord, soğuk ve sıcak ordövler, sıcak ve soğuk etler, çeşitli balıklar, salatalar, meyve ve değişik tatlıların büfe-masa düzeninde olduğu gibi büfeye yerleştirilmesi ile hazırlanır.
Smorgasbord'un büfe-masa düzeninde fark ta, birden fazla ana yemeğin büfeye konması ve konuklara ana yemekler arasında seçim olanağı vermesidir. Smorgasbord büfesinde yemeklerini kendileri seçen ve tabaklarına alan konuklar, büfe-masa yönteminde olduğu gibi, masalarına oturarak yemeklerini yemektedirler.

g) Çay:
Çay davetleri, büfe hazırlanmasına oranla daha az harcama gerektirmekle birlikte, yalnızca yakın kimselere değil, aynı zamanda resmi ilişkiler için de önemli bir ağırlama yöntemidir. Çok sayıda davetlinin katılabildiği çay davetleri, büfe tarzında ve mümkün olduğu şekilde ayrıntılı olarak da hazırlanabilir. Çay masası hazırlığı da, büfe düzenlemesi gibi özen ve dikkat gerektirir.
Bir çay masasının düzenlenmesi, büfe düzeninden farklı değildir. Masanın bir köşesine, çaydanlık, süt kabı, kesme şeker konulmuş şekerlik, şeker maşası, limon dilimleri konulmuş bir tabak ve küçük limon çatalı yerleştirilir. Diğer köşesine ise, küçük sandöviç ve kanapeler konulmuş servis tabakları ve çay için fincanlar, ya da bardaklarla çatal, kaşık ve bıçaklar konulur. Çaydanlık ve sütlük için ayrı küçük bir masadan da yararlanılabilir. Küçük masa uygun ise, buraya çay fincanlarıyla bardakları da konulabilir. Masanın ortası ise süslenme alanıdır. Bu alana büfe düzeninde olduğu gibi çiçeklerle uygun bir ortam kazandırılması iyi olur. Kuşkusuz, masa ortası süslenmesi, davet sahibinin imkanlarına da bağlıdır.
Böyle bir çay masasında başka içeceklerin bulundurulması zorunlu değildir. Bunlar, isteyen olduğu takdirde ikram edilebilir. Çay masasının bir köşesi de, kahve servisine ayrılabilir.






MASA DÜZENLEME YÖNTEMLERİ Tarifleri Sofra Düzeni ve Servis



(1 adet MASA DÜZENLEME YÖNTEMLERİ 63,717 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort