|
Manyas Kelle Peyniri (Balıkesir) |
|
nazar boncuğu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.01.2020
Mesajlar: 33 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc148251
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2020
490 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hüsne Demirel - Hangül Karakuş
Süt bir tencereye alınır ve ocağın altı açılır.
Ilıyan süte peynir mayası damlatıldıktan sonra yarım saat beklenir.
Pelteleşerek teleme haline gelecektir.
Telemelerden yuvarlak topaklar alınarak bir tülbende konur ve süzdürülür.
Suyu süzülen ve sıkışan peynir aşağı yukarı bir kafa büyüklüğündedir ve kelle adı buradan gelir.
Kelleler tuzlu sudan oluşan salamuraya konur ve 1-2 hafta bekletilir.
Not: Günümüzde ise bu peynir çeşitleri şehirde yaşayan halk tarafından nadiren yapılmaktadır. Peynir yapmak için gerekli koşulların günümüz ev koşullarında olmaması ve epeyce zahmetli olması nedeniyle şehirde yaşayan halk peynirlerini genellikle dışarıdan marketlerden, köylü pazarlarından hazır olarak satın almaktadırlar. Köylerde yaşayan hemen hemen herkes kendi peynirini kendisi yapmaktadır.
|
|