Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Makaleler > Makarnanın Dayanılmaz Lezzeti (1 adet - 17,853 defa bakıldı)

Makarnanın Dayanılmaz Lezzeti


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Makarnanın Dayanılmaz Lezzeti

Banu Atabay
Yazar

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489
Şehir: Beşevler ÇANKAYA
Kısa URL: https://ml.md/lc63516
Gönderme Tarihi: 27.May.2011
2,414 defa indirildi / yazdırıldı




Bekarların yapmayı en iyi bildiği, işten gelen hanımların hemen ateşe koyduğu, çocukların köftenin yanında bayılarak yediği yemek desem. Herhalde çoğumuzun aklına hemen makarna gelir.

Makarnayı sevmeyen yok gibidir. Makarna deyince sadece fabrikadan çıkan, durum buğdayından mahsul irmikten yapılan makarnadan söz etmiyorum. Erişte, mantı pilahur, şehriye, kuskus, cimcik ve buna benzer evde yapılan çeşitler de geleneksel makarnalarımızdır. Türkler makarnayı yüzlerce yıldırı evlerinde hazırlarlar. 1922 yılından itibaren de fabrika koşullarında üretmeye başlamış. Bizler demek ki makarnayı çok seviyoruz ki üretimde dünya ikincisi, tüketimde beşincisiyiz. Birinci tahmin edildiği gibi; İtalya.

Bir şekilde makarna mutlaka sofralarımızda yer bulur. Bazen Avrupai havasıyla spagetti, mistik tarzıyla nodle, buram buram Anadolu kokusuyla mantı olarak karşımıza çıkar. Pilavlar bile şehriyeyle renklendirilir. O kadar sevimli bir yiyecektir ki, genç kızlar yemek denemelerine ilk kez onunla başlar.

Günümüzün hemen her saatinde rastladığımız bu karbonhidrat zengini, ‘B’ vitamini deposu, proteini yüksek, gıda çabuk hazmolur ve kısa sürede enerjiye dönüşür. Yaygın bir inanış vardır “makarna kilo yapmaz, şişmanlatan sosudur” şeklinde. Aslında kararından fazla tüketilen her yiyecek gibi makarna da pek ala kilo aldırır. Makarnanın sahip olduğu besleyici öğeleri çoğu zaman kaynama suyuyla birlikte atarız. Hatta pratik bilgiler literatüründe makarna suyunu değerlendirme teknikleri bile vardır. Makarna suyuyla bulaşık yıkayın, çorba yapın gibi. Galiba bu yapılan yanlış için teselli fikirleri. Çünkü fazla suda haşlayıp dökmeye gerek kalmadan da makarna pişirilebilir. Korkmayın yapış yapış olmaz, kıvamı bozulmaz. 1 paket makarna ½ kg. dır. 5 su bardağı su tencereye bırakılır, 5 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 tatlı kaşığı tuz eklenir ve kaynatılır. 1 paket makarna suya boşaltılır. Su yeniden kaynamaya başlayınca ateş kısılır, kapak yarım kapatılır, 10 dakika kadar pişirilir. İyi ve markalı makarna yapışmaz, eğer yapışma durumu olursa, 1 çay bardağı soğuk su eklenir ve karıştırılır. Bundan sonra istediğimiz sosla lezzetlendirebilirsiniz. Artık suyu kalmadığı için de nasıl değerlendirelim diye bir sorun olmaz.

Makarna, düzenli yemek pişirilen, sofra kurulan evlerde ana yemek olarak değerlendirilmez. Her zaman için tembel yemeği olarak kabul edilir. Oysa ziyafet sofralarına yakışık şıklıkta makarna tarifleri vardır. Gösterişi, lezzeti, emeği o kadar fazladır ki, benim diyen tariflere taş çıkartır. Son zamanlarda hanımların çay saatlerine de sızan makarna, gözde salataların ana maddesi olarak kullanılır oldu. Tariflerin yarış halinde olduğu şu zamanlar da sayısız biçimiyle sanki çağ atladı makarna. Bir de çok kez duymuşunuzdur “ben makarnayı bile ekmekle yerim.” Aslında ben bunu makarna seven her kesten duydum. Demek ki ülkemizde bu yemek ekmeksiz tüketilmiyor. Ekmeği ekmekle yemek gibi bir şey sonuçta, neyse.

Bilirsiniz İtalyanlar hep sahip çıkarlar. Spagetti, ravioli, lazanya çeşitleriyle makarnanın mucidi olduklarını iddia ederler. Oysa milattan önce 1500 lü yıllarda Çinlilerin yazıtlarında bu yemeğe rastlarken aynı dönemde Roma’nın kayıtlarında adı geçmiyor. Araplar da benimserler bu karbonhidrat deposunu. Tam olarak makarna demesek de kuskus Fas’ın milli yemeğidir. İtalyanlar makarna literatürüne sahip olan millet olarak hafızalardadır dedik. En favori sosları napoliten (domatesli) ve bolonez (kıymalı), en popüler biçimleri de penne, taglitella, fusuli, linguni, conchiglie’dir.

Makarna tüketimini teşvik etmek ne kadar doğru bilmiyorum. O bizim geleneksel mutfak kültürümüzün sadece küçük bir parçası. Bizim bu hamur işini ön plana çıkartmak gibi bir kaygımız olamaz. Makarna, Türk mutfağına el emeği olarak giren, zahmetli bir yemek olarak değerli. Fabrikasyon kısmı geleneksel bir anlam ifade etmiyor.

Gerçi yeni nesil yalnızca makineden çıkan makarnanın biçimini ve tadını biliyor. Zaten zamane annelerin de erişte kesmek gibi kaygıları da yok. Belki de haklılar, her şeyin bu kadar kolaylaştığı bir zamanda erişte yoğurmak, açmak, kesmek, kurutmak çağ dışı gelebilir. Artık anneler büyükannelerden kalan lezzetleri marketlerden fazla para vererek bulabiliyor. Ne yazık ki hazıra koşuyoruz ama harcadığımız enerji yediğimizi yakmaya yetmiyor.

Evet her şeyin hazırı var, kolayı var. Dolayısıyla makarna ve çeşitleri de bol miktarda bulunuyor. Tencereler makarnayla da olsa kaynama gayretinde. Buna da şükür. Eve hiç değilse bir yemek kokusu yayılıyor.






Makarnanın Dayanılmaz Lezzeti Tarifleri Makaleler



(1 adet Makarnanın Dayanılmaz Lezzeti 17,853 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort