| 
 | 
| Lüfer Izgara (İnebolu Kastamonu) | 
|  | brutus Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 03.04.2020
 Mesajlar: 23
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc149830 Gönderme Tarihi: 12.Nis.2020
 628 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
 
 Lüfer balığı
 Soğan
 Karabiber
 Tuz
 Zeytinyağı
 
 Balık güzelce temizlenir ve ayıklanır.
 Tuzlanır, kevgirde en az yarım saat bekletilir.
 Balık kevgirden alınır ve düz bir kap içinde marine edilir.
 Marine için 300-400 gramlık bir balığa küçük bir soğan rendelenip suyu sıkılır.
 Karabiber hafifçe balık üzerine serpilir.
 Zeytinyağı da ilave edilerek hep birlikte balığın her yerine değmesi sağlanır.
 Üzeri streç film ile kapatılarak en az iki saat kadar buzdolabında bekletilir.
 Yanmış, kor haline getirilmiş ateş üzerinde ızgarada pişirilir.
 
 Not: Lüfer padişah balığıdır. Bazılarına göre balığın 1 numarasıdır. Yağlı bir balık olduğu için ızgarası en makbul pişirme yöntemidir. İlkbahar sonunda boğazdan istavritin peşinden Karadenize çıkan lüfer balığı İneboluda 10 Haziran civarında görülür. Lüfer 1-2 gün içinde yumurtlayarak Doğu Karadenize doğru akıp gider. Yaz içinde görülen yaprak çinekop zamanla büyüyüp eylül başında tutulmaya başlanır. Lüferin geri dönüşü eylül sonu ve ekim ortalarına kadardır. Dönüşünde en lezzetli olduğu zamandadır. Kasımda büyümüş olarak boğazlara girer. Sarıkanatın 6-8 tanesi 1 kilo gelir. Normal lüfer 300-400 gr civarıdır. 750 gramdan daha büyüğüne de "kofana" denir.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |