| 
 
| 
 
 
 | 
 
Lokum Pilavı (görsel) | 
 
  | 
Banu Atabay 
Yazar 
 
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 1486 Şehir: Beşevler ÇANKAYA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc72927 
Gönderme Tarihi: 22.Şub.2012 
3,351 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Türkçe altyazılıdır.
 
 
           
 
 
 
merhabalar, Mütevazı Lezzetler mutfağından kucak dolusu sevgiler
 
bu bölümümüzde yöresel bir tarif paylaşacağız
 
Muğla'nın Bodrum ilçesine ait "Lokum Pilavı" yapımını öğreneceğiz
 
ama isterseniz malzemelere göz atalım
 
1 adet yumurta
 
1 çay bardağı su
 
1 çay kaşığı tuz
 
ve alabildiği kadar un
 
üzeri için: 200 gram kıyma
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
1 çay kaşığı karabiber
 
ve 1 çay kaşığı tuz
 
malzeme listesinden sonra Bodrumumuza özgü...
 
lokum pilavının yapımına geçelim
 
öncelikle 1 tane yumurtamız var, kırıyoruz
 
üzerine 1 çay bardağı su ilave ediyoruz
 
1 çay kaşığı kadar da tuz katıyoruz
 
ölçülerimiz, 1 beze için; 1 yumurta ve 1 çay bardağı su
 
daha fazla arttırmak için katlarını kullanabiliriz
 
şimdi üzerine tok bir kıvamda hamur oluncaya kadar...
 
un ekleyerek yoğuruyoruz
 
hamur şimdi orta sertlikte oldu, biz daha sert olmasını istiyoruz
 
bir tutam daha un ekliyoruz
 
ve yoğurmaya devam ediyoruz
 
çok güzel bir hamur elde ettik
 
şöyle bir 15-20 dakika bekletiyoruz
 
üzerine bir kağıt örtelim ve bu şekilde kurumaması için bekleyelim
 
yarım saat sonra
 
hamurumuz dinlendi, biz 15-20 dakika dedik ama yarım saat beklettik
 
şimdi tek beze halindeki hamurumuzu...
 
çabuk kuruması için bol unla, özelliği bu...
 
merdane yardımıyla açıyoruz
 
ve çok ince de olmayacak
 
yarım santim kalınlığında açmamız yeterli gelecek
 
bu kadar kalınlık kafi
 
biz çabuk kuruması için bir de ortadan keselim
 
kurumak değil, sadece çekecek kadar
 
üzerine biraz daha un serpelim
 
bu şekilde 1 saat kadar bekletelim
 
1 saat sonra
 
aradan 1 saat geçti, hamurumuz oldukça katılaşmış
 
şimdi keserek devam ediyoruz
 
öncelikle 2 parmaklık şeritler halinde kesiyoruz
 
sonra üst üste koyuyoruz
 
erişte keser gibi yarım santim kalınlığında kesiyoruz
 
şimdi erişte büyüklüğündeki parçalarımızı da...
 
minik kareler şeklinde keserek şeklimizi tamamlıyoruz
 
şimdi doğrama işlemini tamamladık
 
şöyle tahtaya biraz yayalım
 
bu şekilde 1 saat daha kurusun
 
1 saat sonra
 
şimdi artık kıymayı kavurarak işlemleri tamamlamaya başlayalım
 
tencereye yağı koyduk, erittik
 
şimdi de kıymayı ekliyoruz
 
ve suyunu bırakıp çekene kadar kavuruyoruz
 
artık tuzu ve karabiberi ekleyebiliriz
 
bir kaç dakika sonra da ateşten alabiliriz
 
kıyma kavruldu
 
pilavlık, makarna diyebileceğimiz...
 
hamur parçalarımız da kurumaya başladı
 
yalnız, fazla ununu almak için elekten geçirmekte fayda var
 
evet artık haşlanabilecek duruma geldi
 
şimdi başka tenceremizi yerleştiriyoruz
 
sıcak suyu ilave ediyoruz
 
bol su istiyor, çünkü süzülecek
 
çok tasvip etmesem de geleneksel tarif bu
 
biraz da tuz koyuyoruz, tamamen kaynamasını bekliyoruz
 
su kaynadı, çok az da zeytinyağı ilave edelim
 
yapışmaması için
 
artık lokumlarımızı atalım
 
normal makarnadan daha kısa süre haşlayacağız
 
7-8 dakika gibi
 
evet lokumlar pişti, şimdi kapatıyoruz
 
yaklaşık 8 dakika pişti, onu da söyleyelim
 
süzgece çıkartıyoruz, orijinal tarif böyle imiş
 
ve artık servise sunacağız
 
lokum pilavımız artık pişti, kıymayla buluşma zamanı
 
bu suyu da artık çorba yapımında kullanırız
 
biliyorsunuz dökülmesine hiç rızam yok
 
servis tabağına aktardık
 
üzerine kavurduğumuz kıymayı ekliyoruz
 
şöyle alt üst ederek karıştırıyoruz
 
özel misafirlerimiz, özel günlerimize, özel bir tarif
 
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümümüzde...
 
Bodrumumuza özgü bir düğün pilavı tarifi paylaştık
 
"Lokum Pilavı"
 
en kısa sürede deneyin, bizleri ve Bodrum'u hatırlayın
 
hoşçakalın...
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Lokum Pilavı (görsel) Tarifleri Video Makarna Tarifleri
 | 
 
 
 
 |