|
|
Lipsoz |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106434
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2015
1,522 defa indirildi / yazdırıldı
|
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
Kafa büyük olup; alt çenede ve solungaç kapakçığının alt kısımlarında ve yan çizginin sırtın pulsuz kısımlarında et parçaları bulunur.
50-60 santimetreye (Maksimum boy:66 cm) ve 4-5 kilograma kadar büyüyebilen lipsoz balıklarının ortalama boyları ise 20-30 cmdir. Sıcak ve ılık denizlerimizin sahil kıyılarından 1000 metreye kadar inen derinliklerde, bitkilerle örtülü, taslık, çakıllı ve kumlu düzeylerde yasar. Bilhassa Marmara ve Ege'de çok rastlanır. Eti çok lezzetli ve yararlıdır.
Dikenleri çok zehirlidir.
Koyu kırmızıdan açık pembeye kadar değisme gösterir, üzerinde daha koyu renkte nokta ve çizgiler bulunur.
ÜREME DÖNEMĐ : Karadenizde Haziran-Eylül, Ege Denizinde Subat-Aralık ayları arasında ürerler.
AV YASAĞI : Minimum av boyu 15 cmdir.
TÜKETİM ŞEKLİ: Çorba, yahni, buğulama , pilaki, fleto tava olarak tüketilir. Çorbası çok makbuldür.
|
|
Lipsoz Tarifleri Diğer Konular
|
|