280 gr tozşeker
500 gr su
1/2 bardak limon
1 limonun kabuğu (rendesi)
8 gr nişasta (arzuya bağlı)
Donması için:
3,5 kg buz
600 gr iri tuz
Bir tencreye toz şeker koyduktan sonra, üstüne bir limonun kabuğu rendelenir, sonra da bunlar iyice mıncıklanarak rendelenmiş limon kabuğunun sarı boyası şekere çıkartılır.
Sonra şeker, 500 gram da su katarak karıştırmak suretiyle şekerin su içinde erimesi sağlanır. (Limonlu dondurmanın, sütlü dondurma gibi sıkı olması istenirse, buna bir miktar nişasta katmak gerekir, o takdirde, şekeri, suyun içinde erittikten sonra, bu suyun yarısını başka bir kap içinde bulunan 8 gram nişastaya kaşık kaşık katarak karıştırmak suretiyle, nişastanın bu su içinde erimesi sağlanır. Sonra içinde nişastalı su bulunan kap ateşe oturtularak suda hafif bir koyuluk oluşuncaya kadar kaynatılır, sonra da kap ateşten alınarak bu kaynamış nişastalı su,kaynamamış öbür limon kabuklu suya katılır ve karıştırmak suretiyle de bunlar birbirleriyle halledilir.)
Bundan sonra bu şurup (yarım bardak) da limon suyu katıldıktan sonra tekrar iyice karıştırmak suretiyle bunlar birbirleriyle halledilir. Daha sonra bu şurup, dondurma kutusuna koyularak dondurulur.
|