| 
 
| 
 
 
 | 
 
Kuyu Kebabı (Yozgat) | 
 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc105584 
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2015 
1,839 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 
Yarım kilo orta yağlı taze kuzu eti
 
2 baş kuru soğan
 
2 adet domates
 
2 adet sivri biber
 
2 adet pide ekmeği
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Kuzu etinin sinirleri alınarak tuzlanır ve bir gün dinlendirilir. Daha sonra etler bir çengele takılarak kuyuya indirilir ve yaklaşık olarak bir, bir buçuk saat, kebabına adını veren kuyuda pişirilir.
 
 
Not: Kebaba adını veren kuyu, sıcağı iyi muhafaza edebilen tuğla ve toprakla sıvanarak yapılmıştır. Kuyunun iki kenarında meşe odunu yanar, ortasında ise etlerin asıldığı demir bir çubuk vardır. Çubuğun altında etin yağının ve suyunun birikmesi için konulan oluk bulunur. Pişen etlerin konulması için iki tane de tava yer alır.
 
Kuyuyu hazırlamak ve içinde eti pişirmek büyük bir ustalık gerektirmektedir. Türkülerimizde geçen kebabı köz öldürür deyimi kebabın pişirilmesindeki ustalığa işaret eder.
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Kuyu Kebabı (Yozgat) Tarifleri Beyti Tarifleri
 | 
 
 
 
 |