|
Köötü (Buldan Denizli) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc110241
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2015
1,487 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yard. Doç. Dr. Ramazan GÖKÇE
Üzüm sırası kazana alınıp üzerine pekmez topragı (kil) konulur ve bir tasım kaynatılır. Kaynama sırasında olusan köpügü alınmak suretiyle tasması önlenmelidir. Bir tasım kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilen ve sogumaya bırakılan kazanda ilave edilen toprak dibe çökelir ve üstteki berrak sıvı alınır. Öte yandan geregi kadar un ve irmik baska bir kapta soguk sıra ile çırpılarak ıslatılır. Islatılan karısım daha geniş bir kapta kaynatılmakta olan berrak sıraya yavaş yavaş yedirilir ve koyulasıncaya kadar dibini tutturmamaya gayret edilerek kaynatılır. Koyulasan karısım belli bir seviyede sinilere dökülerek bir gece sinilerde dinlendirilir. Bu esnada buharlasarak katılasan pelte ertesi günü baklava dilimi seklinde kesilerek bezler üzerine serilir ve güneste kurutularak bez torbalarda saklanır.
Not: Köötü özellikle kış günlerinde cevizle beraber bir çesit kuru yemiş olarak tüketilir. Yumusak oldugu için diş sorunu yasayan yaslılar için de son derece güzel bir çerezdir.
|
|