Malzeme
- 3 adet orta boy kırmızı soğan
- 750 g temizlenmiş dana antrkot
- 250 ml (1 su bardağı) üzüm sirkesi
- 2 limonun suyu
- 60 g (4 çorba kaşığı) Sana
- Tuz, taze çekilmiş karabiber
- 300 g taze mantar
- 250 ml (bir su bardağı) et suyu
- 1 çorba kaşığı mısır nişastası (2 çorba kaşığı suda eritilmiş)
Hazırlanışı
Ön hazırlık olarak kırmızı soğanları ayıklayıp kalın dilimleyin. Mantarları nemli bir bezle silin.
Derin bir kaba halka soğanları ve onların da üzerine eti yerleştirin. Üzerine sirkeyi ve limon suyunu ilave edin. Eti her 20 dakikada bir alt üst ederek en az 3-4 saat serin bir yerde dinlendirin. Fırınınızı 180°C'ye getirip, ısıtın. Bir tavada Sana'yı orta ateşte eritin. Yağ kızınca kaptaki soğanları tavaya aktarın. Sık sık karıştırarak soğanları birkaç dakika sote edin. Bir kaba aktarın. Aynı tavaya bu kez antrkotu koyup, ara sıra çevirerek, her tarafı iyice renk alıncaya kadar pişirin. Eti bütün olarak tavadan çıkartıp, tuzlayıp biberledikten sonra bir fırın tepsisine aktarın. Tepsiyi önceden 180°C'ye getirip ısıtılmış olan fırına sürüp, yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Bu arada tavadaki yağda mantarları, sularını bırakıp tekrar çekinceye kadar sote ediniz. Soğanlarla birlikte sirkeli ve mantarlı marinatı ve et suyunu tavaya ilave edip yarı yarıya çektirin. Bir tel süzgeçten süzdürerek küçük bir kaba aktarın. Mısır nişastası ile sosu karıştırarak bir taşım kaynatıp bağlayın. Bağlanmış sosu tekrar soğan-mantar karışımına ilave edin.
Antrkotu dilimleyip, önceden ısıtılmış bir tabağa aktarın. Üzerine mantarlı ve soğanlı sosunu döküp, dilediğiniz garnitür ile sıcak olarak servis yapın.
|