|
Kırkundi Makarnası (Çeşme İzmir) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc120207
Gönderme Tarihi: 11.Ekm.2016
1,275 defa indirildi / yazdırıldı
|
Reşat Akbaykal
2 Bardak beyaz un
Tuz
2 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı su
2 adet orta boy patates
Çok az miktarda zeytinyağı
Önce 2 adet orta boy patates haşlanır ve patateslerin kabuğu soyulur.Patatesler çatal yardımı ile püre gibi ezilir.
Ezdiğimiz patates soğuyunca tüm malzeme birlikte karıştırılır.
Patates unu emdiği için yoğruldukça hamura un ilave edilir.
Sonunda aynı mantı hamuru gibi sert bir hamur elde edilir.
Bu hamuru güzelce yoğurmak önemlidir. Bu nedenle hamuru eze eze ve un ilave ederek hazırlarız Hamurumuz hazırlandıktan sonra, bilye büyüklüğünde top top bezelere ayrılır.
Masanın üzerine un serpilir ve bu bezeler parmağımızın ucuyla bastırılarak fotoğraftaki şekle sokulurlar.
Bundan sonrası zaten klasik makarna pişirme işlemidir.
Tenceredeki su kaynatılır.
Su kaynayınca hazırladığımız kırkundi makarnaları kaynatılır.
Pişen makarnamızın üzerine isterseniz, sarımsaklı yoğurt ilave edip yiyebilirsiniz.
Not: Eskiden böyle hazır makarnalar pek olmadığı için Çeşmeliler değişik çeşitlerde makarnalar hazırlarlarmış. Yine teyzemin dediğine göre; bu makarnalar şimdiki fabrika unlarıyla değil de eski usul taşta dövülerek öğütülen unla yapılırsa daha güzel olurmuş. Şimdiki unlarla yapılan kırkundi makarnası biraz hamur düşmektedir.
|
|