|
|
Kilis Tava |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175082
Gönderme Tarihi: 15.Kas.2023
187 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet domates
1 adet kapya biber
1 adet yeşil sivri biber
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığından az karabiber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet patates
Tuz
Yarım kilo kıyma
Kıymayı bir kaba koyun.
Domates, biber, soğanı rondodan geçirin.
Üzerine tuz, karabiber, kimyon, kekik ekleyin.
Bu karışımı kıymaya ilave edin.
Kıymaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin ve yoğurun.
Patatesi soyun ve halkalar halinde kesin ve tuzlayın.
Pişireceğiniz fırın tepsisini yağlayın.
Patatesleri, tepsiye zemin oluşturacak şekilde yerleştirin.
Üstüne yoğurduğunuz kıymayı yayın.
Havuç dilimi olacak şekilde 8 parça halinde kesin.
Ardından biber ve domates ekleyerek süsleyin ve folyo ile üstünü iyice sarın.
Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika ile 1 saat arası kadar 200 derecede pişirin.
Daha sonra üstünün de kızarması için folyoyu çıkartarak pişirin.
Not: Dilerseniz tarife bir adet sarımsak da ekleyebilirsiniz.
|
Kilis Tava |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176771
Gönderme Tarihi: 08.Mar.2024
224 defa indirildi / yazdırıldı
|
İzzet Canözer
1 kg orta yağlı koyun kıyması
Mevsimine göre yerli patlıcan ya da patates, taze canlı kırmızıbiber, yeşilbiber
Belli belirsiz olacak kadar soğan
Toz Kilis kırmızıbiberi
İsteğe bağlı olarak acı yeşilbiber dilimleri
Süsleme amacıyla soğan ve domates dilimleri
Oranı isteğe göre belirlenmiş karabiber, tuz
Taze biberler ve soğan zırhta çekilir, suyu sıkılır. Kıyma ayrıca zırhta çekilir ve eklenir. Tuz, toz kırmızı Kilis biberi ve karabiber de eklenir.
Tüm malzemeler zırhtan getirilir, iyice ufalanıp özleşir.
Patlıcan ya da patates çok ince dilimlenerek yağsız tepsiye döşenir. Üzerine et zırhla, eşit şekilde ve tepsinin kenarları boş bırakılarak yayılır, basılır.
Baklava dilimi gibi kesilir.
Küp kesilmiş soğan ve elma dilimi domatesler dizilir.
En üste acı yeşilbiber dilimleri atılır.
Tava meşe odunu yanan taş fırında, koltukta (ateşin karşısında) hafif ateşte, göz kararı bir zamanda pişer.
Not: Kasap yemeğidir. Her kasabın malzemesi farklı olabilir. İstenirse patlıcan ve patates dizilmeyebilir, yalnızca kıymalı karışım kullanılabilir. Geçmişte (İzzet ustanın çıraklık döneminde) malzemeler siparişle birlikte gelir, kasap yalnızca kıymayı ekleyerek pişirirdi tavayı. Şimdiyse tüm malzemeler kasaptan olmak üzere pişiriliyor. Zırhta çekilen malzemelerin suyu sıkılmazsa kebap, pişerken dağılır, iyi de pişmez. Tepsinin yağsız oluşu, etin yağının yemeğe yeteceğindendir. Etin tepsiye eşit şekilde ve basılarak yayılması homojen pişmeyi sağlamak içindir. Aksi halde ince kalan taraf yanar, kalıtı olan kısım çiğ kalır. Eskiden yapılmayan, şimdilerde uygulanan baklava dilimi kesilmesinin amacı pişerken ısının yemeğin içine iyice ulaşmasını ve servisin kolayca yapılmasını sağlamaktır. Ateş kuvvetli ise 8 dakika, gevşek ise 14 dakikada pişiyor.
|
Kilis Tava |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178997
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2024
73 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.haberturk.com
Yarım kilo kadar kuzu kıyma (yoksa dana da kullanabilirsiniz)
1 adet sivri yeşil biber
1 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet domates
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığından az karabiber
2 adet patates (alt tabanına döşemek için)
Kıymanızı derin bir kaba alın. Üzerine sarımsağı rendeleyip kıymaya katın. Bu sırada domates, biber ve soğanları rondodan geçirin, eğer rondonuz yoksa rendeleyebilirsiniz.
Daha sonra kıyma harcına karabiber, tuz, kimyon, kekik ekleyin. Arzuya göre ufak bir tutam maydanozu da ince ince doğrayabilirsiniz.
Tüm bu malzemeleri sıvı yağ ile birlikte iyice yoğurun. Kıyma harcınızı bir kenara alın. Bu aşamada patateslerinizi soyun, soyduktan sonra yuvarlak dilimler halinde kesip tuzlayın.
Bir fırın tepsisi çıkartın ve patatesleri en alta dizin. Sonra üzerine yoğurduğunuz kıymayı yayın. Bıçakla istediğiniz gibi şekil verip domates ve biber ile süsleyin.
Bu aşamada üzerini alüminyum folyo ile iyice sararak kapatın. Daha sonra yemeğinizi önceden ısıtılmış 200 derece fırında bir süre folyoya sarılı şekilde pişirin.
Bir süre pişen kilis tavanızın üzerinden folyoyu çıkartın ve üzeri kızarana kadar biraz daha pişirin. Tamamen pişen yemeğinizi servis edebilirsiniz.
|
Kilis Tava |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179026
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2024
77 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
500 gram orta yağlı kıyma (tercihen kuzu eti)
2 adet orta boy soğan
2 adet yeşil biber
2 adet domates
4 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Soğanları, sarımsakları, yeşil biberleri ve domatesleri ince ince doğrayın.
Maydanozu da ince ince kıyın.
Geniş bir kaseye kıymayı alın. Üzerine doğradığınız soğan, sarımsak, yeşil biber, domates ve maydanozu ekleyin.
Biber salçası, domates salçası, pul biber, karabiber, kimyon ve tuzu ekleyin.
Tüm malzemeleri iyice karışana kadar yoğurun.
Karışımı bir tepsiye alın ve eşit şekilde yayın. İnce bir tabaka olacak şekilde düzgünce bastırarak yayın.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
Kilis Tava, sıcak servis edilir. Yanında taze yeşillikler, soğan salatası veya yoğurtla birlikte sunabilirsiniz.
|
|
Kilis Tava Tarifleri Diyarbakır Yemekleri
|
|