| 
 
 
 | 
Keşkül | 
  | 
melda 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.06.2005 
Mesajlar: 56 Şehir: Acıbadem/İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc111 
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2005 
3,959 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 su bardağı toz şeker
 
4 su bardağı süt
 
1 su bardağı pirinç unu
 
1 paket vanilya
 
1 çay bardağı badem
 
1 çay bardağı hindistancevizi
 
 
Bademleri haşlayıp kabuklarını soyun. Hindistancevizi ile birlikte robotta iyice karıştırın. Pirinçunu ve toz şekeri tencerede karıştırın. Sütü yavaş yavaş ekleyin. Bademli karışımı ilave edin. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Vanilyayı ekleyip ateşte alın. Kaseler pay edin. Üzerini arzu ettiğiniz şekilde süsleyin. Soğuyunca servis yapın.
 
 
 ML® Keşkül için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "bozayı" tarafından gönderildi. 10.08.2020
  
 | 
Keşkül | 
  | 
naz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.06.2005 
Mesajlar: 85 Şehir: Nazilli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc474 
Gönderme Tarihi: 07.Ekm.2005 
4,423 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 su bardağı süt
 
1 su bardağı toz şeker
 
1/3 su bardağı mısır nişastası
 
4 adet yumurta sarısı
 
1 paket vanilya
 
Yarım su bardağı kavrulmış badem
 
 
Süt ve tozşekeri bir tencereye aktarıp, kaynatın. Başka bir kapta nişastayı biraz suyla ezin. Üzerine yumurta sarılarını ve vanilyayı ekleyip, çırpın. Bu karışımı çok yavaş şekilde ince ince akıtarak kaynayan şekerli süte ekleyin. 5 dakika sonra üzerine kavrulmuş, kabukları soyulmuş ve çekilmiş bademleri ilave edin. Koyu muhallebi kıvamına gelene dek karıştırın. Karışımı kuplara doldurun. Ilındıktan sonra buzdolabından çıkarıp, üzerlerini file badem ve fıstıkla süsleyip, servis yapın.
 
 
 ML® Keşkül-ü Fukara için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
amator 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.04.2006 
Mesajlar: 147 Şehir: Kecioren | 
Kısa URL: https://ml.md/lc2430 
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2006 
3,477 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
30 gr pirinç unu
 
50 gr hindistancevizi
 
150 gr toz şeker
 
1 lt süt
 
25 gr iç antepfıstığı
 
50 gr lohusa şekeri
 
150 gr kaymak
 
50 gr iç badem
 
 
Hindistancevizini yaklaşık 10 dakika sütle beraber kaynatın. İnce süzgeçten geçirdikten sonra bir tencereye alın. Daha sonra süte toz şeker ekleyin ve şeker eriyene kadar kaynatın. 1/2 su bardağı su ile pirinç ununu iyice karıştırın ve kaynamakta olan süte yavaşça ekleyin. Keşkül koyulaşana kadar yaklaşık 20 dakika kaynatın.  Bekletmeden kaselere paylaştırın, donmasını bekleyin. Fıstık ve bademi kaynar suda 1-2 dakika bekletin ve sonra soyun. Lohusa şekerlerini havanda dövün. Keşkülü fıstık, lohusa şekeri ve badem ile süsleyip servis yapın.
 
 
ML® Keşkül-ü Fukara (görsel)
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc57137 
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2010 
3,484 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ergun Köknar
 
 
2 kg. süt
 
400 gr. tozşeker
 
150 gr. badem
 
100 gr. yeşil fıstık
 
150 gr. pirinç unu
 
50 gr. patates unu
 
50 gr. hindistancevizi
 
 
Sütü önce kaynatınız ve soğumaya bırakınız. Bademlerin kabuklarını soyup, temizledikten sonra makineden geçiriniz. Çektiğiniz bademleri sütün içine ilave edip 10 dakika kadar kaynatınız. Tel bir süzgeçten geçirerek sütün içindeki bademleri ayrı bir tabağa çıkarınız. Bir bardak su içinde patates ununu ve pirinç ununu karıştırarak eziniz, içine hindistancevizi tozunu karıştırınız. Bu karışımı sütün içine ekleyiniz. 400 gr. toz şekeri de ilave ederek, tekrar kaynatarak pişiriniz. Süt koyulaşıp, göz göz göbek atmaya başlayınca ateşten indiriniz. Ufak komposta kâselerine keşkülü boşaltınız. Üzerlerini kabukları soyulmuş makineden geçiriimiş yeşil fıstık ve bademle süsleyiniz. Buz dolabında bir süre bekletip soğuttuktan sonra, ikram ediniz.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 15.09.2022
  
 | 
Keşkül | 
  | 
Lerzan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.08.2011 
Mesajlar: 34 Şehir: Muğla | 
Kısa URL: https://ml.md/lc67284 
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2011 
1,970 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 su bardağı süt
 
1 su bardağı toz şeker
 
4 çorba kaşığı pirinç unu
 
1 çay bardağı kıyılmış fındık
 
1 çay  bardağı çiğ badem
 
 
Tencereye süt ve pirinç ununu koyup karıştırarak 5 dakika pişirin. Üzerine şekeri ekleyip 3 dakika yine karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp içine kabukları soyulmuş ve kıyılmış çiğ bademi ekleyip kaselere başaltın. Üzerini fıstık badem veya fındıklarla süsleyip soğuk servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
Cankat 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.04.2009 
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc73580 
Gönderme Tarihi: 11.Mar.2012 
1,775 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
THY Skylife
 
 
1 l süt
 
200 g şeker
 
1 yumurta
 
50 g nişasta
 
25 g hindistancevizi
 
25 g toz badem
 
 
Tencereye sütü, yumurta sarısını ve şekeri ilave ettikten sonra orta ateşte kaynatın. Ardından bir kapta nişastanın açılması için az miktar su ilave edip, karıştırın. Sulandırmış olduğunuz nişastayı kaynamış sütün içerisine ilave edin. Yaklaşık 5 dakika kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra servis kaselerine alın ve soğumaya bırakın.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
tadıgüzel 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.02.2012 
Mesajlar: 229 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc75293 
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2012 
2,160 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Tuğrul Şavkar
 
 
200 gr. tuzsuz badem
 
2 it. süt (8 su bardağı)
 
200 ml. su
 
6 çorba kaşığı pirinç unu
 
1 tutam tuz
 
400 gr. tozşeker
 
3 çorba kaşığı toz hindistancevizi
 
 
Bademleri kaynar suda 1-2 dakika kadar haşlayıp, soğuk sudan geçirin ve kabuklarını soyun. Kurulayıp, robottan geçirerek un haline getirin.
 
Sütü suyla karıştırarak tencerede ısıtın. Bir su bardağı kadarını toz halindeki bademlerin üzerine dökün.
 
Pirinç ununu biraz su ile sulandırın. Ocaktaki süte, sütle ıslattığınız bademleri ekleyip, bir tahta kaşıkla sürekli aynı yönde karıştırın. Sulandırılmış pirinç ununu ve tuzu da ekleyerek, karıştırmayı sürdürün. Kaynayınca ateşi kısın.
 
Süt koyulaşmaya başlarken içine şekeri katıp karıştırın. Şeker eriyince hindistancevizini katın ve hep aynı yöne doğru karıştırmayı sürdürün. Karıştırma yönünü kesinlikle değiştirmeyin.
 
Keşkül kıvamını bulunca ateşten alıp kâselere boşaltın. Soğuyunca üzerini antepfıstığı ve toz hindistancevizi ile süsleyerek servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "dolu" tarafından gönderildi. 25.02.2025
  
 | 
Keşkül | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc97001 
Gönderme Tarihi: 29.Mar.2014 
1,842 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 su bardağı süt
 
2 adet yumurtanın sarısı
 
1 su bardağı toz şeker
 
¾ su bardağı pirinç unu
 
1 kahve fincanı file badem
 
½ kahve fincanı Hindistan cevizi
 
1 paket vanilya
 
Antep fıstığı
 
 
Sütle yumurta sarısını telle iyice çırpınız.
 
Orta ateşte, şekeri ilave ettikten sonra karıştırarak pişiriniz.
 
Ayrı bir kasede pirinç ununu suyla veya soğuk sütle (ölçülü sütünüzden ayıracağınız, ½ su bardağı süt) ayran kıvamına gelinceye kadar karıştırınız. Böylece pişme esnasında nişastanın topaklanması önlenmiş olur.
 
Süt kaynayınca pirinç ununu ilave ediniz.
 
Tatlının dibini tutmaması için ateşinizi hafifleterek karıştırınız.
 
2-3 dakika kaynadıktan sonra Hindistan cevizi, file bademleri ve vanilyayı ekleyerek karıştırınız ve ocağı kapatınız.
 
Keşkülü kaselere pay ediniz, Antep fıstığıyla süsleyerek soğuk servis yapınız.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
AyGölgesi 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 31.03.2006 
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc102024 
Gönderme Tarihi: 02.Ekm.2014 
1,659 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 su bardağı süt
 
2 yumurta sarısı
 
2 çay bardağı şeker
 
4 çorba kaşığı nişasta
 
1 paket vanilya
 
1 çay bardağı hindistancevizi
 
30 adet ceviz
 
2 çorba kaşığı fıstık
 
1 çay bardağı çiğ badem
 
2 adet nar, antepfıstığı, nane yaprağıyla süsleyin
 
 
Muhallebiyi yapmak için sütü tencereye dökün. İçine yumurta sarılarını, şekeri, nişastayı ekleyip karıştırarak pişirin. Koyulaşmaya başlayınca ocaktan alıp kıyılmış bademleri, hindistancevizini, nar tanelerini ve vanilyayı ekleyin. Hazırlanan bu keşkülü kapların içine boşaltıp 2 saat kadar dolapta bekletin. Üzerini ayıklanmış nar taneleri ve kuru yemişlerle süsleyip ikram edin.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
gülüş 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.11.2017 
Mesajlar: 21 Şehir: Yozgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc129893 
Gönderme Tarihi: 20.Kas.2017 
996 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://yemek.name
 
 
3/4 su bardağı öğütülmüş badem
 
3,5 su bardağı süt
 
1 su bardağı sıcak su
 
2 yemek kaşığı hindistancevizi
 
4 yemek kaşığı pirinç unu
 
3/4 su bardağı şeker
 
 
Sıcak suyun içine hindistancevizleri atılıp 10 dakika bekletilir.
 
Süt kaynatılır.
 
Hindistancevizleri süzülüp suyu süte eklenir.
 
Bu arada bir kasede pirinç unu ve 4 kaşık soğuk su içinde iyice çırpılır.
 
Pirinç unlu karışım kaynayan süte yavaş yavaş katılır.
 
Pirinç unlu süt 15 dakika sonra kıvam almaya başlayınca badem tozu ve şeker ilave edilir.
 
Yaklaşık 20 dakika hep aynı yöne çevrilerek keşkül pişirilir.
 
Kaseler doldurulan keşküller soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılır.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
atam 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 10.11.2015 
Mesajlar: 37 Şehir: Sivas | 
Kısa URL: https://ml.md/lc143615 
Gönderme Tarihi: 20.Haz.2019 
714 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
8 bardak süt
 
Çeyrek bardak toz şeker
 
1 bardak hindistancevizi tozu
 
1 çay bardağı pirinç unu
 
1 bardak iç badem 
 
 
Toz hindistancevizi ile azar azar eklediğiniz 1 çay bardağı sütü bir havana koyarak dövün. Hindistancevizleri iyice ezildikten sonra 10 dakika kadar karıştırarak kaynatın. Hindistan cevizli sütü süzerek başka bir cam tencereye aktardıktan sonra toz şekerle bir tutam tuz katın ve sütü tekrar kaynamaya bırakın.
 
Diğer tarafta pirinç ununu ve bir bardak suyu karıştırarak pirinç ununu su içinde eritin. Bu karışımı kaynamakta olan şekerli süte yavaşça akıtarak ve hızlıca karıştırarak iyice yedirin. Koyulaşana dek durmadan karıştırın.
 
Kıvamını ayarladıktan sonra ateşten alarak soğumaya bırakın. Soğuyunca üzerine badem içi serperek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
meryem kız 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 09.03.2020 
Mesajlar: 19 Şehir: Gaziantep | 
Kısa URL: https://ml.md/lc149191 
Gönderme Tarihi: 14.Mar.2020 
1,267 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 litre süt
 
1 su bardağı toz şeker
 
1 adet yumurta sarısı
 
2 yemek kaşığı nişasta
 
1 paket vanilya
 
1 su bardağı çekilmiş badem
 
2 yemek kaşığı hindistancevizi
 
Yarım çay bardağı su
 
 
Su ve nişasta hariç bütün malzemeleri tencereye alın ve kaynayana dek karıştırın.
 
Küçük bir kapta su ve nişastayı da karıştırıp tencereye ekleyin.
 
Tatlınız pişince kaselere eşit olarak dağıtın.
 
Bir süre dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
hacı karagöz 
Yeni Üye 
 
  
Kayıt: 07.08.2020 
Mesajlar: 2 Şehir: Manisa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc152513 
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2020 
376 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 litre süt
 
Yarım su bardağı toz şeker
 
Yarım su bardağı toz badem
 
2,5 yemek kaşığı pirinç unu 
 
Üzeri için;
 
Toz badem
 
 
Toz badem, pirinç unu ve toz şekeri bir tencerede karıştırıyoruz. Ardından üzerine sütü ekleyip orta ateşte kaynayıp göz göz olana kadar pişiriyoruz. Pişirdikten sonra servis kaselerine alıp en az 3-4 saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Servis sırasında üzerine toz badem ekliyoruz.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc152698 
Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2020 
535 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 litre süt
 
1 su bardağı şeker
 
1 çay bardağı badem tozu
 
1 adet yumurta sarısı
 
1 çay bardağı hindistancevizi
 
2 yemek kaşığı nişasta
 
1 yemek kaşığı pirinç unu
 
1 paket vanilya
 
 
Bir tencerede süt ve şekeri alıp çırpmaya başlayın. Ardından nişasta ve pirinç ununu da tencereye alın. Badem tozu ve hindistancevizini de ekleyip iyice çırpın. Tatlı kıvam alana kadar orta ateşte çırpın.
 
Tencereyi ocaktan aldıktan sonra vanilyayı ekleyip son bir kez daha çırpın.
 
Keşkülü sunum kaselerine alın ve ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin.
 
Sunum kaselerinizi buzdolabına alın. Soğuduktan sonra üzerine badem parçaları serperek servis edebilirsiniz.
 
 
Not: Halkın huzuruna önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri yılın belirli zamanlarında halkın içine karışır dilencilik yaparmış. Topladıkları para da bu keşküllerde birikirmiş. Bu şekilde halkın durumu görülür, dertleri daha iyi anlaşılırmış. Keşküllerde toplanan bu paralar imarethanelere verilir, aş olarak dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması, adının keşkül olmasına neden olmuş.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc152729 
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2020 
474 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
7 çorba kaşığı mısır unu
 
1 litre / 1/2 badem sütü (mümkünse şeker eklenmemelidir)
 
5 çorba kaşığı şeker
 
2 çay kaşığı vanilyalı özü
 
2 çorba kaşığı gül suyu
 
2 tane kakule
 
Üzeri için:
 
2 yemek kaşığı Antep fıstığı veya badem
 
1 yemek kaşığı ince kıyılmış kakule
 
 
Mısır ununu biraz badem sütü ile pürüzsüz bir macun haline getirin. Bir kenara koyun ve bekletin.
 
Bir tencerede kalan badem sütünü orta ateşte şeker, vanilya özü, gül suyu ve kakule bölmelerini koyarak kaynatın. İyice kıvama gelinceye kadar karıştırarak pişirin.
 
Karışım kaynadıktan sonra içerisindeki kakuleleri alın ve atın. Sonrasında mısır ununu karışımın içerisine dökerek, pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Muhallebi kıvamına gelmesi 15 dk. Sürecektir.
 
Keşkülü karıştırırken dibinin tutmamasına özen gösterin.
 
Hazırlamış olduğunuz keşkülü kaselere bölüştürerek buzdolabında soğutun. Daha sonra üzerine kıyılmış kakule, badem ekleyerek servis yapabilirsiniz. 15 dakika soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc152740 
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2020 
433 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://acunn.com
 
 
1 litre süt
 
1/2 su bardağı toz şeker
 
3 yemek kaşığı pirinç unu
 
1 çay bardağı toz badem
 
Servisi için:
 
12 adet badem
 
1 yemek kaşığı file antepfıstığı
 
 
Toz şeker, pirinç unu ve toz bademi derin bir tencereye aktarın.
 
Sütü ekleyin ve bir çırpıcı yardımıyla karıştırıp tüm malzemelerin pürüzsüzce birleştiğine emin olun.
 
Orta-kısık ateşte devamlı olarak karıştırarak kıvamı hafifçe koyulaşıncaya dek yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Krema kıvamına geldiğinde ocaktan alın.  Keşkülün kıvamı muhallebi kadar yoğun olmamasına özen gösterin.
 
Pişen keşkülü servis kaselerine paylaştırın. Önce ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Ardından buzdolabına alarak dinlendirin.
 
Servis etmeden önce üzerlerini  badem ve file Antep fıstığı ile süsledikten sonra soğuk olarak servis edin.
 
 
Not: Keşkül piştikten sonra çok yoğun bir kıvamda olmamalı. İçerisinde pirinç unu olduğu ve soğuyunca kıvamını bulacağı için kontrollü olarak pişirin. Eğer buğday nişastası kullanırsanız daha tok ve yoğun bir kıvamı olacaktır, dilerseniz pirinç unu yerine 2 yemek kaşığı tepeleme buğday nişastası da kullanabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc163758 
Gönderme Tarihi: 21.Mar.2022 
343 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.milliyet.com.tr
 
 
5 su bardağı ile süt
 
1 adet yumurtanın sarısı
 
1,5 su bardağı ile toz şeker
 
2 yemek kaşığı ile buğday nişastası
 
5 yemek kaşığı ile toz badem
 
2 yemek kaşığı ile rendelenmiş hindistancevizi
 
Servisi için:
 
2 yemek kaşığı ile kabuksuz çiğ badem
 
1 yemek kaşığı file ile antepfıstığı
 
 
Sütü yumurtanın sarısı, toz şekeri, buğday nişastasını ve toz bademi derin bir tencereye aktarın
 
Orta ateşte tel bir çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirin.
 
Kaynattığınız keşkül karışımına rendelenmiş hindistancevizini ekleyerek karıştırın.
 
Pişen keşkülünü servis kâselerine eşit bir şekilde paylaştırın.
 
Üstünü kabuksuz çiğ bademi ve file antepfıstığı ile süsleyerek sonra soğuk olarak servis edin.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc164667 
Gönderme Tarihi: 05.May.2022 
454 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 ml. Süt
 
1 yemek kaşığı Buğday Nişastası
 
1/2 bardak Badem Unu
 
1 Yumurta Sarısı
 
1 damla Vanilya
 
2 yemek kaşığı File Badem
 
1/2 bardak Şeker
 
 
Tencereyi ocağa alın ve sütü içerisine alın.
 
Yumurta sarısını içerisine alın ve bir çırpıcı yardımıyla yumurta sarısını sütün içerisinde açın.
 
Nişastayı, şekeri, badem unu ve vanilyayı da ilave edin.
 
Keşkülün yumurta kokusu sizi rahatsız ediyorsa, bu aşamada içine biraz da limon kabuğu rendesi ilave edebilirsiniz.
 
Tencerenin altını açın ve kısık ateşte, sürekli karıştırarak her şeyi pişirin.
 
Bir tavaya file bademleri alın ve kısık ateşte biraz kavurun.
 
Keşkül kıvam alınca kuplara alın ve üzerlerini kavrulmuş file badem ile süsleyin.
 
Soğuduktan sonra buzdolabına alıp dinlendirin.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 28.09.2022
  
 | 
Keşkül | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172389 
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2023 
292 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 litre süt
 
1/2 çay bardağı toz badem
 
1/2 su bardağı şeker
 
3 yemek kaşığı pirinç unu
 
 
Şekeri, pirinç ununu ve toz bademi tencereye alın.
 
Üzerlerine sütü eklemeye başlayın ve bir yandan da çırpıcı yardımı ile karıştırmaya başlayın.
 
Malzemelerin pürüzsüz bir kıvam aldığına emin olduktan sonra ocağın altını yakın.
 
Muhallebiyi orta ateşte hafif kıvam alana kadar karıştırın ve bu süreçte dibinin tutmamasına özen gösterin.
 
Tatlının kıvamı muhallebi gibi yoğun olmamalıdır. Karışımı kreme kıvamına gelince ocaktan alın.
 
Karışımı servis tabaklarına boşaltın.
 
Buzdolabında yaklaşık 3 saat dinlendirdikten sonra üzerine file badem serpiştirerek servis yapabilirsiniz.
 
 
Not: Servis sırasında üzerine file badem ve tarçın ekleyebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Keşkül | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172673 
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2023 
241 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
100 g badem
 
1250 ml süt
 
75 gram pirinçle yapılmış sübye veya 40 g nişasta
 
200 g şeker
 
1 adet yumurta
 
Üzeri için:
 
25 g hindistancevizi rendesi
 
25 g antepfıstığı, file
 
 
Bademi 1 dakika kaynatıp süzdükten sonra kabuklarını soyun ve mutfak robotunda un haline getirin. 
 
250 ml sütü bademe ekleyin ve karıştırın. 
 
Kalan sütü tencereye koyun ve içine badem unu karışımını ilave edin. Şekeri de ekledikten sonra ağır ağır karıştırarak sübyeyi katın. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar devamlı karıştırarak pişirin. 
 
Yumurtayı çırpma teliyle 3-4 dakika çırpın, içine 1 kepçe keşkül yedirdikten sonra karışımı keşküle karıştırın. Orta ateşte bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak birkaç dakika pişirin. Ocaktan alın.
 
Keşkülü servis kâselerine paylaştırın.
 
Hindistancevizi ve antepfıstığıyla süsleyerek soğuk servis edin.
 
 
Not: Badem ile sütün uyumu bu bir nevi bademli muhallebi olan tatlıyı çok özel kılar. Bir zamanlar dervişler boyunlarına asılı keşkül kabı dedikleri deniz kabuğundan yapılmış bir kap ile kapı kapı dolaşıp tekke için para dışında pirinç ve türlü yiyecekler toplarlardı. Keşkül tatlısının da dervişlerin keşkül kaplarıyla toplayıp tekkeye götürdükleri türlü yemişlerin birleştirilmesinden yapıldığı söylenir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |