Kısa URL: https://ml.md/lc102797
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2014
1,776 defa indirildi / yazdırıldı
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Özellikle pastacılıkta ve diğer hamur işlerinin yapımında, biçim vermede çok önemli bir işleve sahiptir. Klasik kesiciler küçük ve iç içe giren halkalar halinde çemberlerden oluşur. Bunların üst çevresi, elle tutulacağı için yuvarlatılmış; altta kalan kısım ise kesmenin başarılı olabilmesi için keskinleştirilmiştir. Kesiciler bu halkalar dışında çeşitli hayvan ve bitki biçimlerini de içerir. Bir aşçının sahip olması gereken kesici sayısı önceden belirlenemez. Ancak, en azından kanepeler için 4-5 çeşit kesici her aşçının çantasında bulunmalıdır. Kesiciler günümüzde artık dayanıklı ve sağlıklı olması için sadece paslanmaz çelikten imal edilmektedir.
Bir atasözümüz alet işler, el övünür.der. Aleti edinmek ve bir süre onu kullanarak bir el becerisine sahip olmak şarttır. Burada asıl önemli olan nokta, aletin beceriyle kullanılmasından çok nerelerde ve nasıl kullanılacağını bilmektir ve bu da yaratıcılık ve deneyime bağlıdır.
Batı'da her aşçının kendi kişisel bıçak takımı bulunur. Hemen her zaman, aynı çantanın içinde, aşağıda fotoğraflarını ve isimlerini gördüğünüz dekor bıçakları da yer alır.
Spatula
Meyveler için V uçlu dekor aleti
Narenciye kabuğundan şerit çıkarmak için dekor aleti
Meyve ve sebzelerin kabuklarını soymak için dekor aleti
Elma çekirdeğini çıkarmak için dekor aleti
Meyve şekillendirmede kullanılan bıçakların bazıları