|
|
Kent Baharat Bingöl |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc94058
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2013
1,878 defa indirildi / yazdırıldı
|
BA Merhaba sizi ve işletmenizi tanıyabilir miyiz?
NG Adım Nevzat Gürsel, burası Kent Baharat.
BA Kaç senelik işletme burası?
NG Ben 9 yıldır bu işteyim, daha önce inşaat işi yapıyordum.
BA Nerden aklınıza baharatçı dükkanı açmak geldi.
NG Biraz merak, biraz bilgi, biraz da teşvikle burayı açtık.
BA Baharatları nereden alıyorsunuz?
NG Gaziantepten.
BA Bingöl'de "kaçak çay" tabir edilen ithal Seylan çayı pek içilmiyor galiba?
NG Evet Bingöllü yerli çayı tercih ediyor, kaçak çay en fazla %25 oranında tüketilir ama Şanlıurfa, Diyarbakır oralarda da yerli çay içilmez. Otalama olarak Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nu %80'i kaçak çayı tercih ediyor.
BA Kaçak çayın kilosu ne kadar?
NG Şu anda 22 lira.
BA Nereden geliyor?
NG Bize Adana'dan geliyor, Adana'ya da Suriye'den geliyor. Suriye'ye de Seylan'dan gelip orada paketleniyor.
BA Yörede özgün baharat olarak neler var?
NG Burada özgün otlar yok, bilinen ısırgan otu.
BA Bingöl'de en çok hangi baharat satılır?
NG Kekik, karabiber, bul biber çok gider, kimyon, köri, yenibahar ağır gider.
BA Bingöl'de yemeklerde en çok ne kullanılıyor?
NG Pul biber.
BA Bingöl halkı baharat kullanmayı seviyor mu?
NG Yeni yeni biraz sevmeye başladılar genelde bakarsak baharat kültürü yoktur mesela Diyarbakır'la Bingöl'ü karşılaştırdığınız zaman çok büyük farklar görürsünüz. Buraya kuru getirdim satılmadı çok büyük bölümü elimde kaldı.
BA Bingöl'de kuru yapılmaz mı?
NG Yapılıyor, herkes kendi kurusunu kendi yapıyor.
BA Anladım satın alma alışkanlığı yok.
NG Kurutma zamanı halk kendi kurusunu kendi yapıyor.
BA Halk acı seviyor mu?
NG Genelde bütün doğu halkı acı sever, Bingöl'de de acı sevilir.
BA Çok teşekkür ederiz verdiğiniz bilgiler için.
NG Rica ederim.
|
|
Kent Baharat Bingöl Tarifleri Söyleşiler
|
|