Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
5 Kg Kelek
150 Gr iri Tuz (Kaya Tuzu)
250 Ml Sirke
10-15 Diş Sarımsak
8-10 Adet Tane Karabiber
30 Gr Toz Şeker
15-20 Adet Nohut
½ Kereviz Yaprağı
Saf Su
Turşuluk kelekler yıkanır. Yıkama suyunda bekletilmeden kavanoza doldurulur.
Aralarına sarımsak, nohut, karabiber ilave edilir.
Sirke, su, tuz ayrı bir yerde karıştırılarak turşu suyu hazırlanır.
Bu su keleklerin üzerini tamamen örtecek şekilde kavanoza doldurulur ve üzerine kereviz yaprakları konulur ve kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.
8-10 gün kadar normal bir ortamda bekletildikten sonra serin ve güneş görmeyen bir yerde saklanarak turşu olgunlaştırılır.
Turşunun oluşma süresi 1 aydır. Ancak ideal lezzete 2 ayda oluşur. 15 güne bir kontrol edilerek suyunda eksilme varsa turşu suyu ilave edilmesi gerekir.
|