| 
 
 
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185379 
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2025 
78 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
3 su bardağı un
 
1 adet yumurta
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 su bardağı su (kontrollü ekleyin)
 
İç harcı için:
 
200 gr kıyma
 
1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
 
Tuz, karabiber
 
Üzeri için:
 
2 su bardağı yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1 yemek kaşığı salça
 
Pul biber, nane
 
 
Un, yumurta, tuz ve suyu karıştırıp sert bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp 20 dakika dinlendirin.
 
Dinlenen hamuru ince yufka şeklinde açın, küçük kareler halinde kesin.
 
Her karenin ortasına kıymalı harçtan küçük parçalar koyun ve bohça şeklinde kapatın.
 
Mantıları kaynar tuzlu suda haşlayın, süzerek servis tabağına alın.
 
Üzeri için yoğurdu sarımsakla karıştırın, mantıların üzerine dökün.
 
Tereyağını eritip salça, pul biber ve nane ile sos hazırlayın. Yoğurdun üzerine gezdirin.
 
Sıcak servis edin.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Usulü Mantı | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc183581 
Gönderme Tarihi: 23.Haz.2025 
127 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
2 su bardağı un
 
1 adet yumurta
 
Yarım çay bardağı su
 
1 çay kaşığı tuz
 
İç harcı için:
 
200 gram kıyma
 
1 küçük soğan (rendelenmiş)
 
Tuz, karabiber
 
Üzeri için:
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
 
1 su bardağı yoğurt
 
2 diş sarımsak (ezilmiş)
 
Tuz
 
 
Unu yoğurma kabına alın. Ortasını açıp yumurta, su ve tuzu ekleyin. Orta sertlikte bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp 30 dakika dinlendirin.
 
Kıyma, soğan, tuz ve karabiberi karıştırın.
 
Dinlenen hamuru ince açın. Küçük kareler kesin. Her karenin ortasına az miktarda iç harç koyup bohça gibi kapatın.
 
Mantıları kaynar tuzlu suda haşlayın (yaklaşık 10-12 dakika).
 
Tereyağını eritip toz biberi ekleyin. Yoğurdu sarımsak ve tuzla karıştırın.
 
Haşlanan mantıları süzün. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve biberli tereyağı gezdirerek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166385 
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2022 
339 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamur için:
 
200 ml su
 
3 su bardağı un
 
1 tane yumurta
 
Tuz
 
İçi için:
 
1 tane kuru soğan
 
250 gram kıyma
 
Karabiber
 
Pul biber
 
Tuz
 
Yoğurt sosu için:
 
200 gram yoğurt
 
3-4 diş sarımsak
 
Tuz
 
Salça sosu için:
 
1 çorba kaşığı salça
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
Üzeri için:
 
Nane
 
Pul biber
 
 
İlk olarak hamuru hazırlamanız gerekiyor. Unu bir yoğurma kabına aktarın ve ortasını açın. Tuzu ve yumurtayı ilave edin.
 
Suyu az az ekleyerek yoğurmaya devam edin. Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin. Ama hamurunuz ele yapışmamalı.
 
Hazırladığınız hamurdan bezeler yapın ve üzerini bir örtüyle kapatın.
 
Bir yandan soğanı rendeleyin ve suyunu süzün.
 
Kıymayı ve baharatlarınızı ilave edin. Harcı yoğurun.
 
Hamurunuzu biraz unla açın, ancak çok inceltmeyin.
 
Hamuru eşit şekilde çok küçük parçalara ayırın.
 
Ortalarına kıymalı harcınızdan koyun ve köşe kısımlarından birleştirme yapın.
 
Kaynattığınız suya tuz ekleyin ve mantılarınızı bu suya atıp pişirin. Sık aralıklar kontrol yapın ve aşırı yumuşamasının önüne geçin.
 
Sarımsakları ezip yoğurtla birleştirin.
 
Tereyağınızı bir tavaya alın ve salçayla kavurun.
 
Mantınızı süzün. İlk önce yoğurdu ve sonra da salçalı sosunuzu üzerine döküp, servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc162987 
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2022 
536 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
3 su bardağı un
 
1 adet yumurta
 
1 su bardağı su
 
1 çay kaşığı tuz
 
İçi için:
 
300 gram yağlı kıyma
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 adet soğan
 
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı tuz
 
Haşlama suyu için:
 
2 su bardağı su
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Üzeri için:
 
1 çay kaşığı kuru nane
 
1 kase yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
 
Unu derin bir kabın içine alın.
 
İçine tuz, yumurtayı ekleyin. Suyu azar azar ilave ederek yoğurmayı başlayın.
 
Çok sert olmayan, orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin.
 
Elde ettiğiniz hamurun üzerini ıslak bir bezle örterek oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
 
Soğanı çok minik küpler halinde doğrayın.
 
Bir tülbentin içine alarak fazla suyunu süzdürün.
 
Kıymayı bir kabın içine alın. Üzerine suları sıkılmış soğanları ilave edin.
 
Tuz ve diğer baharatlarını ekleyerek yoğurun.
 
Dinlenen hamurdan minik bezeler alın ve oklava yardımıyla ince bir biçimde açın.
 
Açtığınız hamuru bıçak yardımıyla minik parçalar halinde kesin.
 
Hazırladığınız harçtan hamurların içine 1/2 çay kaşığı kadar ilave edin.
 
Hamurların uçlarını üst kısımda birleştirerek kapatın.
 
Bir tencerenin içerisine yağ ve salçayı alın. Biraz kavurduktan sonra suyu ilave edin ve kaynatın.
 
Tüm hamura aynı işlemi uyguladıktan sonra hazırladığınız mantıları kaynayan salçalı suyun içinde haşlayın.
 
Haşlanan mantıları sos ile buluşturmak üzere ocaktan alın.
 
Sosu için, sarımsakları ezerek yoğurtla karıştırın.
 
Haşlanan mantıların üzerine yoğurt sos, nane ve pul biber gezdirerek tüketin.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc161127 
Gönderme Tarihi: 09.Kas.2021 
468 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 yumurta
 
1 su bardağı ılık su
 
3 su bardağı un
 
Tuz
 
İçi için:
 
200 gr kıyma
 
1 küçük boy soğan
 
Karabiber
 
Kırmızı pul biber
 
Tuz
 
Üzeri için:
 
Sarımsaklı yoğurt
 
80 gr tereyağı
 
2 yemek kaşığı domates salçası
 
Nane
 
 
Öncelikle su, tuz ve yumurtayı bir kasede çırpın. Çırpma işlemi tamamlandığında üzerine un ekleyerek yoğurmaya başlayın.
 
Hamurun kıvamı çok yumuşak olursa, azar azar un ekleyebilirsiniz. Üzerini örterek 30 dakika dinlendirin.
 
Harcı için kullanacağınız soğanı rendeleyin ve kıymaya ekleyin. Kıyma için tuz, pul biber ve karabiber ekleyin. İsteğe göre farklı baharatlar da ilave edilebilir.
 
Hamuru unlanmış tezgahta açıp küçük küçük kareler kesin. İçlerini kıyma harcı ile doldurun, bohça şeklinde kapatın.
 
O esnada tencerenin içerisine su ve tuz ekleyerek kaynatmaya başlayın. Hazırlanan mantıları kaynayan suda pişirin.
 
Üzeri için tereyağını eritip salçayı kavurun. Mantı tenceresine aktarıp 10 dakika daha pişirin. Servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt, nane ve sumak ilave edebilirsiniz.
 
 
Not: Hazır mantılar ortalama 10 dakika da pişerken, ev yapımı mantılar 12-15 dakika içerisinde pişer.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc156944 
Gönderme Tarihi: 30.Mar.2021 
385 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 su bardağı un
 
1 adet yumurta
 
1 su bardağı ılık su
 
1 çay kaşığı tuz
 
İçi için:
 
250 g yağsız kıyma
 
1 adet soğan
 
1 çay kaşığı karabiber
 
Tuz
 
Sosu ve üzeri için:
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
 
250 g yoğurt
 
1 diş sarımsak
 
Tuz
 
 
Unu ve tuzu derin bir kasede karıştırdıktan sonra yumurtayı ekleyip karıştırmaya devam edin.
 
Yavaş yavaş su ekleyerek ele yapışmayan sert bir hamur elde edene kadar yoğurun.
 
Hamuru top yaptıktan sonra üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dk kadar dinlendirin.
 
Bu arada soğanı minik minik kıyın. Kıyma, soğan, karabiber ve damak zevkinize göre tuzu iyice karıştırın.
 
Hamuru 4 parçaya bölün ve bir parçasını alıp unlayarak merdane yardımı ile bıçak sırtı kalınlığında açın. Hamuru 1'er cm'lik kareler halinde kesin.
 
Hamurların içlerine kırmızı mercimek tanesi büyüklüğünde kıyma koyup uçlarından birleştirerek kapatın. Ardından kapattığınız mantıları unladığınız bir tepsiye koyun.
 
Tüm topları bu şekilde açın, kesin, doldurun ve kapatın. Bir tencerede 5-6 bardak suyu az tuz ilavesiyle harlı ateşte kaynatın.
 
Mantıları kaynayan suyun içine atıp karıştırın (mantıların soğuğuyla kaynaması kesilecek). Su tekrar kaynamaya başladığında altını kısıp orta hararetli ateşte mantılar suyun üzerine çıkana kadar pişirin.
 
Tüm mantıların pişmesine yakın bir sos tenceresinde tereyağını kızdırın ve salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından kavrulan salçayı mantılara ekleyip karıştırdıktan sonra birkaç dakika daha kaynatıp ateşten alın.
 
Sarımsakları ezip yoğurda ekleyin ve az tuz ilavesi ile karıştırın,
 
Mantınızı tabaklara aldıktan sonra üzerlerine sarımsaklı yoğurt gezdirip istediğiniz baharatlarla süsleyerek servis yapabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
konik 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 14.07.2020 
Mesajlar: 11 Şehir: Burdur | 
Kısa URL: https://ml.md/lc155873 
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2021 
702 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 yumurta
 
2 su bardağı un
 
1 çay bardağı su
 
1 kâse yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
1 yemek kaşığı salça
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
1 çay kaşığı tuz
 
İçi için:
 
200 gr. kıyma
 
1 adet soğan
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı pul biber
 
1 çay kaşığı tuz
 
 
Önce mantı hamurunu yoğurun. Sert ve pürüzsüz bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Hamuru bölerek bezelere ayırın. Bezelerin üzerini kurumaması için bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin.
 
Hamur dinlenirken mantı içini hazırlayın.
 
Kayseri mantısı bohça biçiminde şekillendirilir. Bu nedenle yufkası tam kare olarak kesilir ve içi doldurulduktan sonra, karenin köşeleri birbiri üzerine birleştirilir.
 
Kayseri mantısı yağda salça kavurarak ya da makarna gibi haşlanarak iki şekilde pişirilir. Biz haşlamasını anlatacağız.
 
Mantının üzerini kapatacak miktarda kaynamış su ile birlikte tuz ilave edilir. Tencere kaynamaya başladıktan sonra bir kez karıştırlır ve kapağı kapatılır.
 
Ardından mantının diriliğine göre pişirilir. Süzülen mantı üzerine sarımsaklı yoğurt veya sumak gezdirilir.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
kalamarustası 
Yamak 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 7 Şehir: Seferihisar | 
Kısa URL: https://ml.md/lc154232 
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2020 
1,046 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://acunn.com
 
 
Hamuru için:
 
3 su bardağı un
 
1 adet yumurta
 
1 su bardağı su
 
1 çay kaşığı tuz
 
İçi için:
 
300 gram yağlı kıyma
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 adet soğan
 
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı tuz
 
Haşlama suyu için:
 
2 su bardağı su
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Üzeri için:
 
1 çay kaşığı kuru nane
 
1 kase yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
 
Unu derin bir kabın içine alın.
 
İçine tuz, yumurtayı ekleyin. Suyu azar azar ilave ederek yoğurmayı başlayın.
 
Çok sert olmayan, orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin.
 
Elde ettiğiniz hamurun üzerini ıslak bir bezle örterek oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
 
İçi için, soğanı çok minik küpler halinde doğrayın.
 
Bir tülbentin içine alarak fazla suyunu süzdürün.
 
Kıymayı bir kabın içine alın. Üzerine suları sıkılmış soğanları ilave edin.
 
Tuz ve diğer baharatlarını ekleyerek yoğurun.
 
Dinlenen hamurdan minik bezeler alın ve oklava yardımıyla ince bir biçimde açın.
 
Açtığınız hamuru bıçak yardımıyla minik parçalar halinde kesin.
 
Hazırladığınız harçtan hamurların içine 1/2 çay kaşığı kadar ilave edin.
 
Hamurların uçlarını üst kısımda birleştirerek kapatın.
 
Bir tencerenin içerisine yağ ve salçayı alın. Biraz kavurduktan sonra suyu ilave edin ve kaynatın.
 
Tüm hamura aynı işlemi uyguladıktan sonra hazırladığınız mantıları kaynayan salçalı suyun içinde haşlayın.
 
Haşlanan mantıları sos ile buluşturmak üzere ocaktan alın.
 
Sosu için, sarımsakları ezerek yoğurtla karıştırın.
 
Haşlanan mantıların üzerine yoğurt sos, nane ve pul biber gezdirerek servis edin.
 
 
Not: Soğanı rondodan geçirdiğiniz takdirde fazlasıyla sulanacağı için elde doğramanız çok daha lezzetli sonuçlar verecektir. Hamurunuzu olabildiğince ince açmaya çalışın.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı (Kayseri) | 
  | 
patavat 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.02.2020 
Mesajlar: 37 Şehir: Van | 
Kısa URL: https://ml.md/lc148769 
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2020 
712 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kayseri Büyükşehir Belediyesi
 
 
Hamuru için:
 
4.5 su bardağı un
 
1 adet yumurta
 
1 bardak su
 
1 çay kaşığı tuz
 
İç harcı:
 
300 gr az yağlı kıyma
 
2 adet soğan
 
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı tuz
 
Mantı sosu:
 
2 adet domates
 
2 adet yeşil biber
 
3 yemek kaşığı tereyağı
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
 
1 çay kaşığı tuz
 
Üzeri için:
 
2 su bardağı yoğurt
 
2 diş sarımsak
 
 
Yumurta, su ve tuzu karıştırın ve içerisine unu azar azar ekleyerek pütürsüz sert bir hamur elde edene kadar yoğurup 30 dakika dinlendirin.
 
Soğanları çok ince doğrayın. Kıymanın içerisine soğan, kırmızı toz biber, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın.
 
Hamurdan 3 adet beze yapın.
 
Bezeleri oklava ile yufka büyüklüğünde açın.
 
1 cm genişliğinde şeritler kesin, kesilen şeritlerden 1 cmlik kare mantı hamuru hazırlayın.
 
Mantı hamurlarının ortasına iç harcından koyun.
 
Ters köşeleri karşılıklı gelecek şekilde hamurları kapatın.
 
Diğer 2 adet bezeyi de aynı şekilde yapın.
 
Tereyağını tencereye alın, ufak doğranmış yeşil biberleri kavurun.
 
Kavrulan bibere domates salçası, tuz, kırmızı toz biber ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurun.
 
En son ufak doğranmış domatesleri ilave ederek 10 dakikla daha pişirip sosu hazır edin.
 
Kaynamış tuzlu suya mantıları atıp pişirin.
 
Mantıları süzün, süzülen sudan 3 bardak ayırıp, hazırladığımız sosa ilave edip kaynatın.
 
Mantıları sosun içine atıp karıştırın ve birkaç dakika pişirip tabağa alın.
 
Üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc146440 
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2019 
953 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
3 su bardağı un
 
1 su bardağı su
 
1 adet yumurta
 
Tuz
 
İçi için:
 
250 gram kıyma
 
1 adet kuru soğan
 
Pul biber
 
Karabiber
 
Tuz
 
Yoğurt sosu için:
 
1 kase yoğurt
 
3 diş sarımsak
 
Tuz
 
Salça sosu için:
 
1 yemek kaşığı salça
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
Üzeri için:
 
Pul biber
 
Nane
 
 
Öncelikle hamur için unu yoğurma kabına alıp ortasını açarak tuzu ve yumurtayı ekleyin.
 
Suyu da azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
 
Hamuru bezelere ayırın, üzerini örtün ve dinlenmeye bırakın.
 
Diğer taraftan soğanı rendeleyip acı suyunu süzün.
 
Kıymaya ekleyin.
 
Baharatlarını da koyup yoğurun.
 
Hamur bezelerini oklava yardımıyla az unla açın. Çok inceltmenize gerek yok.
 
Eşit şekilde önce yukarıdan aşağı sonra da soldan sağa dik olarak kesin. Küçük kareler oluşturun.
 
İçlerine yeteri kadar kıyma koyun ve köşelerinden birleştirin.
 
Kaynayan suya tuz ilave edin ve mantıları içine atıp pişirin.
 
Ara ara kontrol edin fazla yumuşamamasına özen gösterin.
 
Sarımsakları ezin yoğurda katın ve biraz suyla seyreltin.
 
Tereyağını tavaya koyun.
 
Eriyip kızınca salçayı koyun ve kavurun.
 
Biraz suyla açın ve bir taşım kaynatın.
 
Süzdüğünüz mantının üzerine önce yoğurdu ardından salçalı sosu dökün. Sıcak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
zekai 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.05.2018 
Mesajlar: 55 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc136409 
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2018 
1,243 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru:
 
3 su bardağı un
 
1 yumurta
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 kahve fincanı su
 
Hamur içi:
 
İhtiyacınız kadar kıyma
 
Tuz
 
Karabiber
 
1 kuru soğan (rendelenmiş)
 
Üzerinin sosu:
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
1 çorba kaşığı salça
 
8 su bardağı su (haşlamak için)
 
5 diş sarımsak, yarım kilo yoğurt
 
Kırmızıbiber
 
Tuz
 
Nane
 
Kekik
 
 
Büyükce bir kaba unu boşaltın, ortasını havuz gibi açıp, yumurtayı, tuzu ve suyu ilave edin ve hamuru yoğurun. Hamuru bıçakla kestiğinizde, içinde kabarcıklar olmaması gerekir. Hamuru 3 yuvarlak parçaya bölerek, üzerine bir bez örtün, 20 dakika kadar dinlendirin.
 
Hamur dinlenirken, soğanı rendeleyin. Buna kıymayı, tuzu ve karabiberi karıştırarak, mantı içini hazırlayın. Dinlenmiş hamurdan 1-2mm kalınlığında yufkalar açın. Bıçak, veya kesme formu ile 2 santim genişliğinde kareler kesin.
 
Kıymalı içi, azar azar ortalarına koyup, dört köşesi üstte birleşecek şekilde katlayın. Katladıklarınızı tabanına un serpilmiş olan tepsiye aktarın.
 
Suyu tencereye alıp kaynatın, kaynayan suyun içine mantıları salın. Ara ara yapışmaması için karıştırın. Mantılar pişmeye başlayınca yumuşar, bir tane alıp pişip pişmediğini kontrol edin.
 
Ayrı bir tavaya tereyağını koyun. Salçayı, tuzu, naneyi ve kırmızı biberi yakıp, tenceredeki sulu mantının içine aktarın. Tencerenin altını kapatın, güzelce karıştırın.
 
Mantıyı sıcak olarak tabaklara koyun, sosunu az veya fazla eklemek zevkinize kalmış. Üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyip, servis yapın.
 
 
Not: Servis yaparken, üzerine damak tadınıza göre salçalı sos, baharat, nane, sumak, yeşillik gibi malzeme ekleyebilirsiniz. Eğer mantıları buzlukta saklamak isterseniz, 10 dakika kadar orta hararette fırınlayın. Soğuyunca, poşetleyip buzluğa koyabilirsiniz, uzun süre dayanır. Kayseri mantısının bilinen diğer mantılardan başlıca farkı, büküm şekli ve boyutunun küçük olmasıdır. Kayseri mantısı bohça biçiminde şekillendirildiği gibi, yufkası tam kare olarak kesilir. İçi doldurulduktan sonra, karenin köşeleri birbiri üzerine yapıştırılır. Kayseri mantısının diğer bir özelliği ise, ayrı bir tavada salça, tuz, nane ve kırmızı biberin yağda kavurulması, tenceredeki sulu mantının içine aktarılmasıdır. Mantı tabaklara koyulduğunda, üstüne yoğurt ve baharat eklenir. Açılmış hamurun daha küçük karecikler şeklinde kesildiğinden, diğer mantılara göre daha zahmetli olabilir. Ancak eli çabuk ev hanımları için bir problem teşkil etmez. İç malzemesinin miktarı az olsa da, kendini hissettiren özel bir tadı vardır.
 
 
 
  
 | 
Etli Mantı (Kayseri) | 
  | 
mükemmel 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.02.2018 
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc131656 
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2018 
1,532 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
1 kg un
 
Yumurta
 
1 Tatlı
 
Tuz
 
Su
 
Kıyma
 
 
Kişi sayısına göre özlü undan biraz tuz atılmak suretiyle bir veya iki bezi(Yumruk büyüklüğünde hamur topağı) yoğrulur. Eğer un özlü değilse hamurun içine 1 adet yumurta kırılabilir. Yoğrulan hamur yumuşak olmamalı aksine berk(Katı) olmalıdır. Hamur yoğrulduktan sonra üzerine temiz bir örtü ile örtülür ve 15- 20 dakika dinlenmeye bırakılır.
 
Bu arada yoğrulan hamurun miktarına göre mantının eti hazırlanmalıdır. Normal bir bezi hamur için 150-200 gram kıyma yeterli olacaktır. Hamurun içi ise; yağsız kıymadan üzerine soğan çırpılır(doğranır), tuzu biberi atılarak tahta üzerinde büyük bir bıçakla dövülmek suretiyle hazırlanır. Daha sonra, hazırlana bu iç bir tabağa konur. Dinlenen hamur ekmek tahtası veya düz bir yerde oklava ile her tarafı eşit olacak şekilde açılır. Açılan hamurun kalınlığı 1 ila 1,2 mm kalınlığında olmalıdır. Açılan hamur bıçakla eşit parçalara bölünür. Hamurdan tane tane alınmak suretiyle içine alınabildiği kadar iç konulup bükülür. Pişirilecek mantının miktarına göre tencere su konur ve su kaynadıktan sonra mantı kaynayan suyun içine atılır. Pişen mantıya isteğe göre sarımlı-sarımsaksız mantı ve üzerine tavada kızartılan salça dökülür.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
çiftci 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.07.2016 
Mesajlar: 24 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118386 
Gönderme Tarihi: 24.Tem.2016 
2,494 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Tuğba Balcı
 
 
1 adet yumurta
 
3 su bardağı un
 
1 kahve fincanı su
 
Tuz
 
İçi için:
 
250 gram yağsız kıyma
 
1 orta boy soğan
 
½ demet maydanoz
 
Üzeri için sos:
 
1 çorba kaşığı salça
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
4-5 diş sarmısak
 
½ kilogram yoğurt
 
Kırmızıbiber
 
 
Hamur yoğuracağımız kaba unu alalım. Ortasını açıp yumurtayı tuzu ve suyu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğu-alım. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler yapıp üzerine nemli bez örterek 20 dk. dinlendirelim. Bir kabın içine çentilmiş soğanı, kıymayı kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi alıp karıştıralım. Bezeleri unlanmış bir zeminde 0.1 mm. kalınlığında açalım. Açtığımız yufkaları 1 cmlik kareler halinde keselim. Karelerin ortalarına kıymalı içten koyarak dört köşesini üstte birleştirdim. Bir tencereye suyu alıp kaynatarak içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyelim. Mantı hamurlarını tencereye aktarıp iki partide yumuşayana dek haşlayalım ve delikli kepçeyle servis tabağına alalım. Bir tavada tereyağını eriterek salçayı dövülmüş sarımsakları ve kırmızıbiberi ekleyip yarım dakika kavuralım. 2-3 çorba kaşığı mantıların haşlanma suyunu ekleyip sosu bir taşım kaynatalım. Mantının üzerine sarımsaklı yoğurdu ve salçalı sosu gezdirerek servis yapalım.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı (Kayseri) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc117029 
Gönderme Tarihi: 21.May.2016 
2,113 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kayseri Ticaret Odası
 
 
3 su bardağı un
 
4,5 tatlı kasığı tuz
 
11 su bardağı su
 
1 adet yumurta
 
Harcı için;
 
2 küçük boy kuru soğan
 
175 gr. kıyma
 
1.5 tatlı kasığı Cırgalan kırmızı toz biber
 
1/2 tatlı kasığı reyhan
 
1.5 tatlı kasığı nane
 
1/2 tatlı kaşığı karabiber
 
2 yemek kaşığı domates salçası
 
5 yemek kasığı sıvı yağ
 
1 tatlı kasığı tuz
 
Sosu için:
 
2 su bardağı yoğurt
 
3 diş sarımsak
 
 
Un geniş bir kapta elenir, 2 tatlı kaşığı tuz eklenip karıştırılır, ortası açılıp, yumurtalar kırılır. Yarım su bardağı su yavaş yavaş eklenip, karıştırılır. Ele yapışmaz duruma gelene kadar yoğrulur. Olabildiğince sert bir hamur yapılır ve yuvarlak 2 bezeye ayrılarak, 10 dk. dinlendirilir. 
 
İç harçı için; Soğan soyulur, rendelenip, tülbentte suyu süzülür. Kıymanın üzerine soğan eklenir. Karabiber, yarım tatlı kaşığı toz biber, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Bezeler unlanarak 1 mm. kalınlıkta açılır, kenarları 1 cm. olan karelere kesilir, her kareye içten mercimek büyüklüğünde koyulup, karelerin uçları bir birine çapraz gelecek şekilde birleştirilir.
 
Tencereye kalan su ve 2 tatlı kaşığı tuz eklenir, kaynatılır, mantılar eklenir. 10-15 dk. kadar üzerinden köpükleri alına alına pişirilir. Ocaktan alınınca 1 su bardağı soğuk su eklenir bir kaç dakika dinlendirilir. Bu esnada zaten mantılar suyun dibine çökecektir.
 
Üzeri için; Bir tavaya 5 yemek kaşığı tereyağı yağ konulur, iyice yağ inceldikten sonra domates salçası ilave edilerek kavrulur, kalan kırmızı toz biber ve tuz ilave edilir ve son olarak da mantının haşlama suyundan bir fincan eklenerek sos biraz inceltir, 5 dk. pişirilir. Sarımsak soyulup ezilerek, yoğurda karıştırılır. Servis sırasında mantının üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve domates sosu gezdirilir.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
AyGölgesi 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 31.03.2006 
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc98467 
Gönderme Tarihi: 23.May.2014 
2,122 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 bardak un
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yeteri kadar su
 
200 gr kıyma
 
1 adet soğan
 
1,5 çaykaşığı tuz
 
1 çaykaşığı toz kırmızı biber
 
1 çaykaşığı nane
 
1 yemek kaşığı margarin
 
1 yemek kaşığı sıvıyağ
 
1 yenek kaşığı salça
 
Yeteri kadar su
 
1 kase sarımsaklıyoğurt
 
Yeteri kadar pulbiber sumak
 
 
Un tuz su yoğrularak sert mantı hamuru yoğurulur 15 dk dinlendirilir.
 
Soğan rendelenir kıyma tuz kırmızı biber ve nane yoğrulup iç harç hazırlanır.
 
Mantı hamuru açılıp minik kareler şeklinde kesilir içine iç harçtan konulup bohça şeklinde kapatılır bütün hamur bitene kadar işlem tekrarlanır.
 
3 litre kadar tuzlu su kaynatıllır mantılar bu bol suda pişirilir. içinde 1 bardak su kalacak şekilde süzülür ve 1 bardak da soğuk can suyu konulur.
 
Margarin sıvı yağ salça kavrulup sos hazırlanır mantıya ilave edilir.
 
Tabaklara servis yapılırken üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür pul kırmızı biber ve sumak ile süslenir.
 
 
 
 
Fotoğraf "kalem" tarafından gönderildi. 15.09.2020
  
 | 
Mantı (Kayseri) | 
  | 
AyGölgesi 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 31.03.2006 
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc87575 
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2013 
2,483 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Melikgazi Belediyesi
 
 
½ kg un
 
2 yumurta 
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Su
 
İÇİ;
 
300 gr kıyma 
 
1 baş kuru soğan 
 
Tuz
 
Baharat
 
Reyhan
 
 
Hamur malzemesi ile sert mantı hamuru yoğrulur. 15-20 dk dinlendirilir. 2 bezeye bölünerek oklava ile açılır. Küçük kareler kesilir. İç konularak mekik şeklinde kapatılır. Kaynayan tuzlu suya mantılar haşlanır. Fazla suyu alınarak salça ve sıvıyağ ile sos hazırlanır. Mantının üzerine dökülür. Kaselere alınarak sarımsaklı yoğurt ve sumak ile servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
Yasin Türe 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.02.2013 
Mesajlar: 44 Şehir: Niğde | 
Kısa URL: https://ml.md/lc86607 
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2013 
2,490 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı un 
 
1 yumurta 
 
1 çay kaşığı tuz 
 
50 gram dana kıyma 
 
2 dal maydanoz 
 
1/2 adet soğan 
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
 
3 diş sarımsak 
 
1/2 kâse yoğurt
 
1/2 yemek kaşığı salça 
 
1 tatlı kaşığı sumak 
 
1 tatlı kaşığı kuru nane 
 
1 tatlı kaşığı pul biber 
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
 
Un, yumurta, tuz ve suyu karıştırarak kulak memesi kıvamında hamur elde edin ve dinlendirin. Dana kıymamaydanoz, sarımsak, soğan, tuz ve karabiberle karıştırarak mantı iç harcını hazırlayın.
 
Dinlenmiş hamuru ince şekilde açıp küp şeker boyunda kesin. Kestiğimiz hamurlara hazırladığımız kıymalı içten biraz koyup dört kenarından katlayıp klasikmantı şekli vererek mantılar hazırlayın. İsteğe bağlı olarak 160 derece fırında 10 dakika kurutun.
 
Tuz ve zeytinyağı ilave edilmiş kaynayan suda haşlayın. Sosu için tereyağı ile salçayı kavurup sulandırıp ve tatlandırarak haşladığımız mantıları sosun içine koyun ve kıvamalana kadar kaynatın. Servis tabağına alıp, yanında yoğurt, sumak, kuru nane ve pul biber ile servis edin.
  
 | 
Kayseri Mantası | 
  | 
nurnur 
Editor 
 
  
Kayıt: 29.07.2005 
Mesajlar: 300 Şehir: Bahçelievler ANKARA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc67796 
Gönderme Tarihi: 10.Eyl.2011 
3,530 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 su bardağı un
 
2 yumurta
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay bardağı su
 
İÇ MALZEMESİ İÇİN;
 
250 gr kıyma
 
2 adet soğan
 
tuz
 
karabiber
 
1 tatlı kaşığı reyhan
 
1/2 demet maydanoz
 
ÜZERİ İÇİN;
 
tereyağı
 
pul biber
 
sumak
 
nane
 
yoğurt
 
sarımsak
 
 
Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açıp yumurta, tuz ve bir çay bardağı su ilave edin. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamur sert olmalıdır. Hamuru üç bezeye ayırın. Üzerlerini bir bezle örtüp yirmi dakika dinlendirin. Soğanı robotta çekin (rendelerseniz içi sulanır). Geniş bir kapta soğan, kıyma, reyhan (yaz ise fesleğen kullanın) tuz, taze çekilmiş karabiber ve ince kıyılmış maydanoz yapraklarını iyice yoğurun.
 
Hamurları un serpilmiş tezgahın üzerine alın. 1-2 milimetre kalınlığında yufkalar açıp 1,5-2 cm büyüklüğünde kareler kesin. Kıymalı içten küçük parçalar koparıp hamurların ortalarına ekleyin. Hazırladığınız mantıları un serpilmiş tepsiye dizin.
 
Geniş bir tencerede su kaynatın. 1 yemek kaşığı deniz tuzu atıp karıştırın. Kaynayan suyun içine mantıları ilave edin. Yapışmaması için arada karıştırın. Mantılar su yüzeyine çıktığı zaman pişmiştir.
 
Sarımsakları soyup havanda ezin. Yoğurdu ekleyip karıştırın. Tereyağında pul biberi kızdırın. Sulu mantıları servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Biraz sumak biraz da nane serpin.
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
aza 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.02.2010 
Mesajlar: 40 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc51976 
Gönderme Tarihi: 23.May.2010 
3,106 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamur için:
 
300 gram un
 
3 adet yumurta
 
tuz
 
1 çorba kaşığı limon suyu
 
aldığı kadar su
 
İç malzemesi:
 
300 gram kıyma
 
1 büyük kuru soğan
 
yarım demet maydanoz
 
tuz
 
karabiber
 
Ayrıca:
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
 
Yeterince yoğurt
 
1 diş sarımsak
 
 
Hamur için unun ortasını açın. Yumurtaları, limon suyunu tuzu ve azar azar suyu ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler kopartıp, unlu bir zeminde hazır yufka inceliğinde açın. Birer santimlik kareler halinde kesin. Hazırladığınız içi her birinin ortasına koyup, karşılıklı uçları üstte toplayın.
 
İç için: Soğanı küçük küçük doığrayın. Maydanozu kıyın. Kıymayı ilave edin. Tuz ve karabiberini ayarlayıp, yoğurun. Bir tencereye tuzlu su koyup, kaynatın. Kapatılmış mantıları çok fazla yumuşatmadan haşlayın. Delikli kepçe ile servis tabağına çıkartın. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Tereyağını küçük bir tavada eritip, kırmızı biber ilave ederek ateşten alın. Yoğurdun üzerine gezdirerek servis yapın.
 
 
 ML® Lokum Pilavı için tıklayın
 
  
 | 
Kayseri Mantısı | 
  | 
gönül bahçesi 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 02.01.2010 
Mesajlar: 19 Şehir: ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc45673 
Gönderme Tarihi: 02.Oca.2010 
3,346 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
HAMURU İÇİN:
 
1 YUMURTA
 
3 SU BARDAĞIUN
 
1 KAHVE FİNCANI SU
 
TUZ
 
İÇİNE:
 
250 GR. KIYMA (YAĞSIZ)
 
1 ORTA BOY SOĞAN
 
1/2 DEMET MAYDANOZ
 
TUZ, KARABİBER
 
ÜZERİ İÇİN:
 
1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA
 
2 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI VEYA MARGARİN (50 GR.)
 
4-5 DİŞ SARIMSAK
 
1/2 KG. YOĞURT
 
KIRMIZIBİBER
 
8 BARDAK SU (MANTILARI HAŞLAMAK İÇİN)
 
 
Hamur yoğuracağımız kaba unu alalım. Ortasını açıp yumurtayı, tuzu ve suyu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğu-ralım. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler yapıp üzerine nemli bez örterek 20 dk. dinlendirelim.. Bir kabın içine çentilmiş soğanı, kıymayı, kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi alıp ka rıştıralım. Bezeleri, unlanmış bir zeminde 0.1 mm. kalınlığında açalım. Açtığımız yufkaları 1 cm.lik kareler halinde keselim. Karelerin ortalarına kıymalı içten koyarak, dört köşesini üstte birleştirelim. Bir tencereye suyu alıp kaynatarak içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyelim. Mantı hamurlarını tencereye aktarıp iki partide yumuşayana dek haşlayalım ve delikli kepçeyle servis tabağına alalım. Bir tavada tereyağını eriterek salçayı, dövülmüş sarımsakları ve kırmızıbiberi ekleyip yarım dk. kavuralım. 2-3 çorba kaşığı mantıların haşlanma suyunu ekleyip sosu bir taşım kaynatalım. Mantının üzerine sarımsaklı yoğurdu ve salçalı sosu gezdirerek servis yapalım.
 
 
 ML® Yağ Mantısı için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "pestil" tarafından gönderildi. 25.06.2016
  
 | 
 
 
 
 
 
 |