Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
Ulusların damak lezzetleri degisik oldugu gibi,kentlerin, hattâ semtlerin, dahası ailelerin bile damak lezzetleri degisik olabilmektedir. Kimi domatesi çok koyar ,kimi az... Kimi yaglı sever, kimi az yaglı...kimi acılı sever, kimi acısız... Bu açıklamalardan yola çıkarak; sarma ve dolma hemen bütün kentlerimizde yapılmaktaysa da Marasta nasıl yapıldıgı öne çıkmaktadır. Ankarada sarma ve dolmalara kuş üzümü gibi tatlımsı ayrıntılar konup servis sırasında dolmaların üzerine yogurt dökülmekteyken; Maraş mutfagında salça,biber ve eksi konmakta ve servis sırasında yogurt yemegin üzerine konmayıp, ayran olarak sofraya getirilmektedir. Ve buna, Hangisi güzel? sorusu sorulmamalıdır. İkisi de güzeldir, ikisini de seven yüz binler bulunmaktadır.
Sarma ve dolma yapımında yemek tencerenin tabanına yapısmasın diye, ise yaramayan yapraklardan tencerenin tabanına bir iki kat serilmelidir.
Sarma ve dolmalar tencereye alındıktan sonra dagılmamaları için üzerlerine sarma tası denilen bir agırlık,ya da porselen bir tabak konur. Sarma tası 1 cm kadar kalınlıkta, çapı bir karıstan daha küçük olan plaka seklinde ince bir tastır.
Dolma ve sarmaların yanında ayran salata ve çesitli yesillikler bulundurulmalıdır.
|