| 
 
 Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
 
 1 Adet Palamut balığı
 1 Adet Küçük Baş Soğan
 Maydanoz
 Halka domates
 Doğranmış sivri biber
 Karabiber
 Tuz
 
 Balık bütün olarak ayıklanır, içi çıkarılır ve kafası atılır.
 Tuzu alabilmesi için yarım saat tuzda bekletilir.
 Soğanlar ince ince doğranır. Tuzla ovulup yıkanır
 Maydanoz yaprak yaprak hazırlanır
 Pişirme için yeterli büyüklükte pişirme kağıdı kesilip tezgah üzerine boşa konur.
 Hazırlanan soğan maydanoz karışımı balığın altına içine üstüne yayılır.
 Üzerine halka kesilmiş domates, biber, biraz karabiber eklenir ve kâğıt kapatılır.
 Kâğıdın kulakları kıvrılarak şeker paketi kenarları gibi kapatılır.
 İki yüz derece sıcaklıktaki fırında 1 ya da 1 saat 15 dakika pişirilir.
 
 Not: Palamut balığı Haziran ayının başında boğazlardan Karadenize çıkar. Yumurtlayarak Doğu Karadenize doğru gider. Bir taraftan yavrular, öbür taraftan büyür. Kestane karası denilen 26 Eylüldeki fırtına sonrası büyük sürüler halinde geri döner. En sonunda torik haline gelir. Torik göründüğünde balık artık boğaz yolcusudur. Azalır. İlk yavru vanoz görüldüğünde takvim 15 Ağustos ise bir nesil balık büyür geçer balık az olur. 15 Temmuz veya öncesi ise ilk doğan yavrular da büyür, ikinci bir nesil balık daha ortaya çıkar. Balık bol olur. Haziranın 15inde de vanoz görülürse üç nesil balık olur. Kış aylarına kadar balık bol olur.
 
 
 |