| 
 
 
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc178271 
Gönderme Tarihi: 19.Haz.2024 
221 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Berke Hanefi
 
 
2 bardak pirinç 
 
1 çay bardağı sıvıyağ veya 
 
100 gr tereyağı 
 
50 gr badem 
 
1 adet havuç 
 
1 adet tavuk göğsü 
 
1 çay kaşığı zencefil 
 
8 gr safran 
 
Tuz 
 
1 adet kesme şeker 
 
1 kâse haşlanmış bezelye 
 
25 gr antepFıstığı 
 
Yarım demet dereotu 
 
Yarım kahve fincanı dolmalık üzüm
 
 
Havuçlar ve badem, yağla kavrulur, üstüne pirinç ilave edilir. 
 
Şeker ve tuz konur, pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. 
 
Sonrasında baharatlar eklenir. 
 
Üzerine, hazırlanmış olan tavuğun suyu süzülüp safranlı su dökülür. 
 
Göz göz olana kadar pişirme devam eder. 
 
Üzerini bir parmak geçecek kadar su konur ve altı kapatılır. 
 
Didiklenmiş olan tavuk eti ve bezelye de konup doğranmış dereotu ile süslenip demlenmeye bırakılır. 
 
 
Not: "Göz göz olmak" Pilav yaparken sıkça karşılaştığımız bir tarif ifadesidir “göz göz”. Pilavın suyunu çekerek pirinçlerin arasında minik minik hava delikleri oluşması anlamına gelir. Pilavı kaşıklamaya az kalmıştır ama önce güzelce dinlenmesi gerekir.
 
 
 
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc153862 
Gönderme Tarihi: 02.Kas.2020 
470 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr. pirinç
 
4.5 su bardağı kaynar su
 
1 parça tavuk göğsü
 
1 su bardağından az bezelye
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
50 gr. antepfıstığı (isteğe bağlı)
 
50 gr. badem
 
1 çay kaşığı zencefil
 
1 çay kaşığı zerdeçal
 
Yarım çay kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 adet kesme şeker
 
Bademleri kavurmak için:
 
2 yemek kaşığı sıvı yağı
 
 
Pirinçleri ılık suda, üzerine tuz atarak 15 dakika bekletin. Sonra yıkayıp süzün. Ayrı bir yerde tavuk göğsünü haşlayın ve didikleyin. Bademleri haşlayıp kabuklarından arındırın. Sonra da sıvı yağda sarı bir renk alana kadar kavurun. Bir tencereye tereyağ koyup eritin. Pirinçleri ekleyin ve şeffaf renge dönene kadar kavurun. Bademleri ekleyin. Bezelye, baharatlar, şeker ve suyu ilave edip kaynayınca altını kısın. Göz göz olunca ocağın altını kapatın. En son isteğe göre fıstıkları ilave edip demlenmeye bırakın.
 
 
 
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
ahmet dayı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.12.2019 
Mesajlar: 29 Şehir: Gaziantep | 
Kısa URL: https://ml.md/lc147634 
Gönderme Tarihi: 02.Oca.2020 
571 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 parça tavuk göğsü
 
4 su bardağı su
 
Yarım tatlı kaşığı tuz  
 
1 su bardağı badem
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
2 su bardağı pirinç 
 
Yarım tatlı kaşığı safran
 
Yarım tatlı kaşığı zencefil
 
Yarım su bardağı bezelye
 
Yarım su bardağı antepfıstığı
 
 
Bademleri ve antepfıstıklarını sıcak suda bekleterek kabuklarını soyun.
 
Tavuk göğsünü 4 su bardağı suda haşlayıp suyundan 2 su bardağını ayırın.
 
Tavuğun etlerini ince ince didikleyin.
 
Safranı yarım kahve fincanı suda 30 dakika kadar bekletin.
 
Ardından süzüp safranlı suyu tavuk suyuna ekleyin.
 
Pirinci sıcak tuzlu suda 30 dakika kadar beklettikten sonra yıkayıp süzün.
 
Tereyağını tencerede eritin.
 
Pirinçleri ve kabukları soyulmuş bademleri yağda kavurun.
 
Didiklediğiniz tavuk etini, bezelye, tuz ve zencefille birlikte kavurduğunuz pirinçlere ekleyin.
 
Safranlı tavuk suyunu da ekleyin.
 
Pilav suyunu çekince içine antepfıstıklarını ilave edin ve pilavınızın altını kapatıp demlenmeye bırakın.
 
Soğutmadan servis edin.
 
 
 
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc116244 
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2016 
1,822 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Tavuk 1 büyük boy
 
Su 4 su bardağı
 
Tuz
 
Tavuk ciğeri 2 adet
 
125 gram Badem (dövülmemiş)
 
Margarin 6 yemek kaşığı
 
Pirinç 2 su bardağı
 
Safran 1 1/2 tatlı kaşığı
 
Bezelye (taze iç) 1/2 su bardağı
 
Yeşil fıstık (dövülmemiş) 1/3 su bardağı
 
 
30 dakika sıcak tuzlu suda beklettiğiniz pirinci yıkayıp süzün. Pirinçleri bademlerle birlikte tereyağında kavurun. Haşladığınız hindi filetonun suyundan 2 bardak ayırın. Yarım kahve fincanı suda 30 dakika kadar beklettiğiniz safranı hindi suyunun içine katın. Didiklediğiniz tavuk etini bezelye, tuz ve zencefille birlikte daha önceden kavurduğunuz pirincin içine ilave edin, bunun üzerine kalan hindi suyunu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Pişen pilavın içine daha önceden sıcak suda beklettiğiniz antepfıstıklarının iç kabuklarını soyup pilavınıza ekleyin, pilavınızı dinlenmeye alın.
 
 
 
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc95889 
Gönderme Tarihi: 13.Şub.2014 
2,045 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
2 su bardağı pirinç
 
1 çay bardağı bezelye
 
4 su bardağı et suyu
 
2 çorba kaşık tereyağı
 
½ su bardağı sıvı yağ
 
½ tavukgöğsü
 
1 tutam safran
 
Yarım fincan Antep fıstığı
 
Yarım fincan badem
 
2 çorba kaşığı limon suyu
 
½ çay bardağı haşlanmış havuç
 
 
Tavuk göğsünü bir tencerede ölçülü su, limon suyu ve tuz ekleyerek haşlayın.
 
Fıstık ve bademleri sıcak suda 5 dk bekletip kabuklarını soyunuz.
 
Bezelyeleri tuzlu suda haşlayınız. Bezelyeleri kapağı açık ve tuzlu suda haşlamalısınız.
 
Tereyağını eriterek bademleri kavurunuz ve yağdan çıkartınız.
 
Aynı yağda süzüp yıkadığınız pirinçleri kavurunuz.
 
Sıcak tavuk suyu, safran ve tuz ekleyerek pişiriniz ve demlendirin.
 
Safranı sıcak suda bekletip süzdürerek ve limon suyu ekleyerekten kullanabilirsiniz.
 
Demlendirme işleminden sonra bezelye, Antep fıstığı, didiklenmiş tavuk eti badem ile karıştırınız.
 
Havuç ve dereotu ile garnitürleyiniz. Sıcak tabakla servis yapınız.
 
 
Not: Garnitürlemede chery domates kullanılabilir.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
im 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.08.2012 
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc85703 
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2013 
2,415 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2,5 su bardağı pirinç (500 gram)
 
4,5 su bardağı tavuk suyu veya et suyu (yoksa su)
 
3 çorba kaşığı yağ (125 gram)
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 kahve fincanı yeşil fıstık
 
1 çay kaşığı safran
 
1 adet haşlanmış tavuğun göğsü
 
2 kahve fincanı badem
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
 
Badem ile yeşil fıstığı kaynar suda 1 dakika haşlayıp süzdürünüz. Kabuklarını soyunuz. Tavuğu küçük zar gibi doğrayınız.
 
Bir tavaya tereyağını koyup eritiniz. Badem ve yeşil fıstığı koyup karıştırarak hafif sarartınız. Sonra tavuğu ilâve edip 1 kere karıştırınız ve ateşten alınız.
 
Pirinci temizleyip bir tencereye koyarak üzerini 4 parmak kapatıncaya kadar ılık su ile doldurup içine 2 çorba kaşığı tuz ilâve ediniz ve karıştırıp 2 saat suyun içinde bekletiniz.
 
Aynı tencerede pirinci kırmadan ve dökmeden karıştırarak 4-5 defa suyunu süzdürüp yıkayınız ve bir süzgece çıkarıp suyunu tamamen süzdürünüz.
 
Bir tencereye yağı koyup, kızartınız. Pirinci ilâve ederken orta ateşte bir kevgirle altüst karıştırarak 4 dakika kavurunuz.
 
Sonra tuzunu ve kaynar olarak et suyuna safranı ilâve ederek 4 dakika kuvvetli ateşte kavurup 1 kere karıştırdıktan sonra kapağını kapatarak fırında veya ağır ateşte 17 dakika pişiriniz.
 
Hazırladığınız pilava bademli harcı ilâve ediniz. 15 dakika dinlendirip karıştırarak servis yapınız.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
flamingo 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.01.2008 
Mesajlar: 28 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc74308 
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2012 
2,510 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Elif Korkmazel
 
 
2 su bardağı pirinç
 
1 çorba kaşığı çekirdeksiz üzüm
 
1 çorba kaşığı fıstık
 
1 tutam safran
 
1 su bardağıbezelye
 
10 badem
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
200 gram tavuk kuşbaşı
 
Zerdeçal, zencefil, tuz, karabiber
 
 
Pilav yapacağınız tencereye tereyağını koyup eritin. Üzerine çiğ bademi, dolma fıstığını ve küçük doğradığınız tavuk etlerini ekleyip 5 dakika kavurun. Yıkanmış pirinci de üzerine döküp birlikte 5 dakika daha kavurun. Bezelyeyi, baharatları suda bekletilen safranı da içine ilave edin. Pilavın suyunu 2,5 su bardağı olarak üzerine döküp 20 dakika kısık ateşte pişirin. Beş dakika da demlenmesi için bekleyip sıcak olarak servis yapın.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
temaşa 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.08.2011 
Mesajlar: 79 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc66511 
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2011 
2,688 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr. pirinç (2 bardak)
 
2.5 su bardağı tavuk suyu
 
8 çorba kaşığı tereyağı
 
2 çorba kaşığı badem
 
1 çorba kaşığı kabuksuz antepfıstığı
 
Yarım su bardağı konserve bezelye
 
1 tutam safran
 
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
 
2 adet tavuk göğsü
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Pirinç, 2 çorba kaşığı tuz ilavesiyle üzerini kaplayacak kadar sıcak suda, su soğuyuncaya kadar bekletilir. Sonra suyu dökülür ve duru su çıkana kadar ovalanarak yıkanıp süzülür. Yağın tümü kızdırılır, pirinç ilave edilir ve tahta kaşıkla karıştınlarak 10 dakika kavrulur. Tavuk suyu, bir tarafta yarım saat suda bekletilmiş ve kıyılmış safran, yarım fincan suda eritilmiş zerdeçal ile bir taşım kaynatılıp kabuğu soyulmuş badem, konserve bezelye, 1 çorba kaşığı tuz ve didiklenmiş tavuk göğsü eklenerek tencerenin kapağı kapatılır. Pirinç suyunu çekinceye kadar orta ateşte pişirilir. Suyunu çeken pilav, kısık ateşte yarım saat demlendirilir. Az suda bir taşım kaynatılarak kabuğu soyulmuş fıstıklar eklenerek karıştınlır ve servis yapılır. (Badem ve antepfıstıkları yağda kavrulabilir.)
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
temaşa 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.08.2011 
Mesajlar: 79 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc66502 
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2011 
2,415 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı pirinç
 
2,5 su bardağı su
 
1 adet tavuk göğsü
 
Bir tutam safran
 
3 çorba kaşığı tereyağı
 
50 gram badem
 
1 su bardağı bezelye
 
1 çay bardağı toz zencefil
 
50 gram kabuksuz antepfıstığı
 
Tuz
 
 
Tavuk etini haşlayın. Suyunu süzüp kenara alın. Safranı yarım kahve fincanı suda yarım saat bekletin. Diğer taraftan pirinçleri yarım saat tuzlu suda beklettikten sonra yıkayıp suyunu süzün. Tereyağını eritip bademleri 1-2 dakika kavurun ve üzerine pirinçleri ekleyin. Birlikte 5 dakika daha kavurun. Safranı tavuk suyuna karıştırın. Tavuk etlerini elinizle didikleyin. Bezelye, zencefil ve tuzu, kavurduğunuz pirince ekleyin. Üzerine safranlı tavuk suyunu ekleyip suyu çekilene kadar kısık ateşte pişirin. Ocağı kapatıp fıstıkları pilava ekleyip karıştırın. Demlendirdikten sonra servis yapın.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
Ceylani 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 04.07.2011 
Mesajlar: 16
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc65393 
Gönderme Tarihi: 04.Tem.2011 
2,756 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ayşe Tüter
 
 
2 su bardağı pilavlık pirinç
 
125 gr. tereyağı
 
1 haşlanmış tavuk göğsü
 
1 su bardağı haşlanmış bezelye
 
1 çay kaşığı safran
 
1 fiske zencefil
 
1 çay bardağı badem
 
Tuz
 
1 parça yeşil fıstıklı krokan
 
 
Pirinç tuzlu suda 1 saat bekletin ve nişastası gidene kadar bolca yıkayın. Tencereye tereyağı koyup eritin. Tuz, ufalanmış krokan ve safran zencefil koyun. 1-2 dakika karıştırın. 2 su bardağı su ilave edip, kaynayınca pirinç ilave ederek karıştırın. Üzerine tavuk etlerini ve bezelyeyi koyun ve kısık ateşte 15 dk. pişirin. Tavada 1 kaşık sıvıyağla bademleri kavurarak ilave edin ve servis yapın.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
marmelat 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.05.2010 
Mesajlar: 32 Şehir: Manisa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc51481 
Gönderme Tarihi: 07.May.2010 
2,483 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı pirinç
 
3 kaşık tereyağı
 
2 tatlı kaşığı şeker
 
1 çay kaşığı safran
 
Bir fiske zencefil
 
1 adet haşlanmış, ayıklanmış tavuk
 
1 su bardağı, haşlanmış bezelye
 
100 gr. badem
 
2 çorba kaşığı kuşüzümü
 
1 adet havuç
 
 
Pirinç tuzlu ılık suda demlemeye bırakılır. Başka bir tencereye yağ konur. İçine ince küp şeklinde kesilmiş havuçlar koyulup kavrulur. Tuz, şeker, zencefil, safran, kuş üzümü ve bezelyeler ilave edilerek bir kere daha karıştırılır. Karışıma 2 bardak su ilave edilir. Su kaynayınca yıkanan pirinçler içine atılarak kaynatılır. Pirinçler suyunu çektikten sonra didiklenmiş tavuklar içine atılarak servis tabağına alınır.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
papürüs 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.03.2009 
Mesajlar: 22 Şehir: Antakya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc34650 
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2009 
3,049 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram pirinç (2 bardak)
 
625 gram tavuk suyu (2,5 bardak)
 
160 gram tereyağı, ya da margarin (8 çorba kaşığı)
 
2 çorba kaşığı badem
 
1 çorba kaşığı kabuksuz antepfıstığı
 
1/2 Bardak taze ya da konserve iç bezelye
 
1/2 gram safran (1 tutam)
 
1 tatlı kaşığı zerdeçal boyası
 
2 adet tavuk ciğeri ve katısı ya da tavuk göğüsü (varsa)
 
Tuz
 
 
1 Bir tepsiye; taş ve darıları ayıklanmış 2 tepeleme bardak pirinç 2 çorba kaşığı tuz ile, pirinçlerin üstlerini kaplayabilecek kadar sıcakça su koyduktan sonra, su iyice soğuyuncaya kadar bir tarafa bırakmalıdır.
 
2 Soğuyunca; suyunu dökmeli ve pirinçlerden duru bir su çıkıncaya kadar, hafifçe ovalamak suretiyle üç beş kez yıkamalı, sularını iyice süzmeli, sonra da bunları, içinde ancak eritilmiş 8 silme çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin olan tencereye katarak, ateşte tahta kaşıkla durmadan karıştırmak suretiyle 10 dakika kadar kavurmalı, sonra da kavrulmuş pirinçlere; iki buçuk bardak tavuk suyu, kıyılmış ve yarım kahve fincanı su içinde yarım saat kadar bırakılmış bir tutam safran, yarım kahve fincanı su içinde karıştırılmış 1 tatlı kaşığı zerdeçal boyası, bir miktar suda bir taşım kaynatılarak iç kabukları soyulmuş 2 çorba kaşığı badem, yarım bardak konserve iç bezelye, 1 çorba kaşığı tuz ile, varsa didiklenmiş 1 tavuk göğsü, ya da küçük kesilmiş 2 tavuk ciğeri ve katısını ilâve ederek, tencerenin kapağını kapatmalı ve pirinçler sularını çekinceye kadar önce kuvvetlice, sonra da orta kuvvetteki ateşte olmak üzere pilavı pişirmelidir.
 
3 Suyunu çekince; pilavı çok küçük ateşte yarım saat kadar demlenmeye bırakmalı, sonra da bunlara; bir miktar suda bir taşım kaynatmak suretiyle iç kabukları soyulmuş bir çorba kaşığı antepfıstığı ilâve ederek karıştırmak ve servis yapmalıdır. (Badem ve antepfıstıkları hafifçe kavrulabilir).
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
tomurcuk 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.09.2008 
Mesajlar: 20 Şehir: Kütahya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc27473 
Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2008 
2,526 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı pirinç
 
125 gr. tereyağı
 
2 adet kesme şeker
 
1 çay kaşığı safran
 
1 fiske zencefil
 
2 su bardağı su
 
1 adet haşlanmış tavuk göğsü
 
1 su bardağı haşlanmış bezelye
 
1 çorba kaşığı sıvıyağ
 
1 çay bardağı badem
 
1 çorba kaşığı kıyılmış antepfıstığı
 
 
Pirinci tuzlu suda 1 saat bekletin. Nişastası gidinceye kadar bol suyla yıkayın. Tencereye tereyağını koyup, eritin. Tuz, şeker, safan ve zencefili ekleyin. 1-2 dk. karıştırarak pişirin. 2 su bardağı su ilave edin. Su kaynamaya başlayınca pirinci ilave edip, karıştırın. Üzerine didilmiş tavuk etlerini ve haşlanmış bezelyeleri koyun. Kısık ateşte 15 dk. pişirin. Bir tavada 1 çorba kaşığı sıvıyağla bademleri kavurup, ayıklanmış fıstıklarla beraber pilava ilave edin. Karıştırarak servis yapın.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
Baki 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.07.2008 
Mesajlar: 20
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc25552 
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2008 
2,782 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 adet tavuk
 
4 su bardağı su
 
1/3 su bardağı badem (bütün)
 
6 yemek kaşığı tereyağı
 
3 su bardağı pirinç
 
1/2 su bardağı bezelye (taze iç)
 
1/3 su bardağı yeşil fıstık (dövülmemiş)
 
Tuz
 
 
Tavuğu yıkayıp, yarım tencere suda, 1 tatlı kaşığı tuz ile kısık ateşte yaklaşık 35 dakika kadar pişirin. Kemiklerini ayırıp didikleyin. Kabukları soyulmuş bademi tereyağında sote edin. Pirinci de ekleyip kavurmaya devam edin. Tavuk suyuna sıcak su ekleyerek ölçüyü 4.5 su bardağına tamamlayıp, kalan tuzla birlikte pirince ilave edin. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pişme süresi dolmadan 5 dakika önce tavuk eti ve bezelyeyi de ilave edip üzerine peçete koyup 20 dakika kadar dinlendirin. Fıstığı da pilava ekleyip karıştırın ve servis yapınız.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
selvinaz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.09.2007 
Mesajlar: 40 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc18112 
Gönderme Tarihi: 29.Eyl.2007 
2,708 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı pirinç
 
150 gr bezelye
 
3  su bardağı tavuk suyu veya su
 
Tuz 
 
30 gr tereyağı
 
Yarım tavuk göğsü
 
1 tutam safran
 
25 gr antepfıstığı
 
25 gr badem
 
2 çorba kaşığı limon suyu
 
 
Safranı, bir kahve fincanı sıcak suda 10 dakika bekletip suyunu süzerek posasını atın. Pirinçleri ılık, tuzlu ve I çorba kaşığı limon ilave edilmiş suda yarım saat bekletin.
 
Tavuk göğsünü bir tencerede üzerini aşacak kadar sıcak su, kalan limon suyu ve tuz ekleyerek haşlayın.
 
Fıstık ve bademleri sıcak suda 5 dakika bekletip kabuklarını soyun. Bezelyeleri haşlayın.
 
Pirinçleri bol suyla yıkayıp süzün. Tereyağını tencerede eritin. Bademleri ekleyip hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Delikli kepçeyle çıkarıp bekletin. Aynı tencereye pirinçleri ilave edip sürekli karıştırarak kavurun.
 
Sıcak tavuk suyu, safranlı su ve I tutam tuz serpiştirin. Ağır ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Ateşten alıp antepfıstığı, bezelye, didiklenmiş tavuk eti, kiraz domates, dereotu ve bademleri ekleyip karıştırın. Sıcak servis yapın.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
CUMA 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.08.2005 
Mesajlar: 46 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc14946 
Gönderme Tarihi: 29.May.2007 
2,646 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 kahve fincanı badem
 
1 kahve fincanı iç fıstık
 
1 adet haşlanmış bir tavuğun göğsü
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
1 çay kaşığı safran
 
2,5 su bardağı pirinç
 
4.5 bardak et suyu
 
3 dolu çorba kaşığı tereyağı
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Bademle fıstığı kaynar suda bir dakika haşlayıp sözün. Kabuklarını soyun. Tavuk göğsünü ince ince doğrayın. Tereyağını bir tavada eritin, badem ile fıstığı karıştırarak hafif sarartın. Sonra tavuğun göğüs etlerini ilave edip bir iki çevirdikten sonra ateşten alın. Bundan sonra yukarı da belirtilen malzemeyle hazırlayacağınız pilavı pişirin, üzerine bademli harcı katıp karuştırın.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
Fritöz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.05.2006 
Mesajlar: 55 Şehir: Gaziantep | 
Kısa URL: https://ml.md/lc9562 
Gönderme Tarihi: 10.Arl.2006 
2,714 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 bardak pirinç
 
3 bardak tavuk suyu
 
3 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
 
1 yemek kaşığı kabuksuz yeşil fıstık
 
2 yemek kaşığı badem
 
1 çay bardağı iç bezelye (haşlanmış)
 
1 tutam safran
 
1 çay kaşığı zerdeçal
 
1 tavuk ciğeri veya göğüs eti
 
Tuz
 
 
Pirinci yıkayıp ıslatın. Suyunu süzdürüp 3 kaşık yağla ateşe koyun. Kabukları çıkarılmış badem ve yeşil fıstık kaüp karıştırarak 10 dakika kavurun. Yarım fincan suda ıslatılmış safran ve zerdeçal, haşlanmış bezelye küçük kesilmiş tavuk ciğeri ve katısı veya göğüs eti, 3 bardak tavuk suyu, yeterince tuz katıp kapağını kapatın. Önce harlı sonra hafif ateşte 30 dakika demlendirin sonra servis yapın.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
siyami 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 26.09.2006 
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc7456 
Gönderme Tarihi: 26.Eyl.2006 
2,917 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı pirinç
 
3 çorba kaşığı margarin
 
50 gram iç badem
 
1 adet tavuk göğsü
 
2,5 su bardağı su
 
Bir tutam safran
 
1 su Bardağı bezelye
 
1 çay kaşığı toz zencefil
 
Tuz
 
50 gram kabuksuz antepfıstığı
 
 
Pirinçleri yarım saat kadar tuzlu sıcak suda bekletin. Sonrasında iyice yıkayıp, suyunu süzdürün. Margarin ile bademleri 1-2 dakika kavurun. Üzerine pirinci ekleyip, 5 dakika birlikte kavurun. Tavuk etlerini suda haşlayıp, suyunu ayrı bir yere süzün. Safranı yarım kahve fincanı suda 30 dakika bekletin ve sonrasında tavuk suyuna ilave edin. Tavuk etlerini didikleyin. Bezelye, zencefil ve tuzu, kavurduğunuz pirince ilave edin. Üzerine safranlı tavuk suyunu döküp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pilavı ocaktan indirip, içine fıstıkları ekleyin ve demlendikten sonra servis yapın.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
Banu Atabay 
Yazar 
 
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 1486 Şehir: Beşevler ÇANKAYA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc7209 
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2006 
3,198 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar kitabımın 57. sayfasında yer almaktadır.
 
 
2 su bardağı pirinç
 
1 çay bardağı badem
 
Yarım çay bardağı antepfıstığı
 
200 gr. tavuk ya da hindi ciğeri
 
1 tutam safran
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
2 çorba kaşığı ay çiçek yağı
 
3 su bardağı su ya da et suyu
 
1 su bardağı bezelye konservesi
 
2 tatlı kaşığı tuz
 
 
• Ayıklanmış pirinç tuzlu sıcak suya, su soğuyana kadar içinde kalmak üzere ıslatılır. Safran, 2 kaşık suya en az yarım saat bırakılır.
 
• Tereyağı ve ay çiçek yağı tencereye konur, ısınınca iç kabukları soyulmuş, baden ve antepfıstığı eklenir, pembeleşene kadar kavrulur.
 
• Badem ve antepfıstığı kavrulunca süzerek yağdan alınır, başka bir kaba aktarılır.
 
• Aynı yağa kuşbaşından biraz daha küçük doğranmış tavuk ciğeri eklenir, kavrulur.
 
• Üzerine ıslatılmış, iyice yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinç ilave edilir, orta ateşte 5 - 6 dakika kavrulur.
 
• Daha sonra üzerine kavrulmuş badem ve antepfıstığı katılır, birkaç kez çevrilir. Safran suyu ile birlikte karışıma ilave edilir.
 
• En son konserve bezelye ve tuz eklenip karıştırdıktan sonra, 3 su bardağı et suyu konur. Önce orta, sonra kısık ateşte toplam 20 dakika pişirilir.
 
• Pişince tencere ile kapak arasına kağıt havlu konur, yarım saat dinlendirilir.
 
• Süre sonunda kağıt alınır, çatalla ezmeden karıştırılır. 10 dakika daha dinlendirildikten sonra ıslatılmış kaseye yerleştirilir, düz tabağa ters çevrilerek servis yapılır.
 
 
Not: İstanbul pilavına bir miktar didiklenmiş tavuk eti eklenebilir.
 
 
 
 
 
Bu ve daha fazlasını https://ml.md adresinde bulabilirsiniz.
  
 | 
İstanbul Pilavı | 
  | 
nedime 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.07.2005 
Mesajlar: 28 Şehir: Almanya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc5253 
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2006 
2,936 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Tavuk 1 büyük boy 850 gram
 
Su 4 su bardağı 800 gram
 
Tuz 2 1/2 tatlı kaşığı 14 gram
 
Tavuk ciğeri 2 adet 125 gram
 
Badem (dövülmemiş) 1/3 su bardağı 40 gr
 
Margarin 6 yemek kaşığı 60 gram
 
Pirinç 2 su bardağı 360 gram
 
Safran 1 1/2 tatlı kaşığı 0.4 gram
 
Bezelye (taze iç) 1/2 su bardağı 70 gram
 
Yeşil fistık (dövülmemiş) 1/3 su bardağı 35 gram
 
 
Tavuğu yıka, 1 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz ile kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişir, kemiklerini ayır ve didikle. Ciğeri 1 santimetreküp irilikte doğra, kabuklan soyulmuş bademi ve ciğeri margarinle sote yap. Pirinci yıka, süz, ciğere ekle, birkaç kez çevir. Tavuk suyuna sıcak su ekleyerek ölçüyü 4 su bardağına tamamla, safran ve kalan tuzla birlikte pirince kat.
 
Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin, 15-20 dakika pişir.
 
Pişme süresi dolmadan 5 dakika önce tavuk eti ve bezelyeyi kat. Üzerine peçete koyup 20 dakika dinlendir. Kabuğu soyulmuş fıstığı pilava ekleyip servis yapin.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |