Hodanın, yapraklarını bütün olarak alıp sıcak suda haşlayınız, ikişer ikişer, yani birbiri üzerine koyup sulandırılmış bir un bulamacına bulayın sonra una bulanmış bu çift yapraklı bitkileri tavada kızdırılmış zeytinyağı içinde iki taraflı kızartınız. Sonra bunları birer birer tencereye düz olarak istif ederken araya ince ince halka şeklinde soyulmuş ve kavrulmuş soğanı diziniz. Üstüne maydanoz serpiniz, birkaç liman ya da yeterince sirke tuz ve koyduğunuz tuz kadar da şeker ilave edip, üstüne de azıcık su gezdiriniz. Sonra ateşe koyup iki taşım kaynatınız. Sonunda kayık tabaklara bozulmadan istif ederek sofraya koyunuz ve soğuk bir halde yeyiniz.
Not: Hodan, sığırdili ailesinden mavi ve bazan da beyaz açan çiçekleri ile hekimlikte öksürük ve balgam söktürücü olarak kullanılan idrar verici bir bitkidir ki kökleri gibi yaprakları da sebze gibi yumurta ile yenilen bir ottur.
|