| 
 
| 
 
 
 | 
 
Hindi Dolması (görsel) | 
 
  | 
Banu Atabay 
Yazar 
 
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 1486 Şehir: Beşevler ÇANKAYA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc61833 
Gönderme Tarihi: 30.Mar.2011 
4,922 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Türkçe altyazılıdır.
 
 
           
 
 
 
merhabalar, Mütevazı Lezzetler mutfağına hoşgeldiniz
 
bu bölümümüzde ziyafet sofralarına yaraşır...
 
çok gösterişli bir tarifimiz olacak
 
"Hindi Dolması"
 
ama isterseniz önce gerekli malzemeleri öğrenelim
 
1 adet küçük hindi
 
1,5 su bardağı pirinç
 
1 adet kuru soğan
 
1 kahve fincanı sıvıyağ
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
2,5 su bardağı hindi suyu
 
yarım demet dereoto
 
150 gram tavuk taşlığı ya da tavuk yüreği
 
150 gram tavuk ciğeri
 
1 kahve fincanı kuş üzümü
 
2 çorba kaşığı çam fıstığı
 
1 çay kaşığı tarçın
 
1 çay kaşığı yeni bahar
 
1 çay kaşığı karabiber
 
ve 1 tatlı kaşığı tuz
 
üzeri için yarım çorba kaşığı domates salçası
 
1 çorba kaşığı yoğurt
 
1 çorba kaşığı limon suyu
 
ve 1-2 çorba kaşığı hindi suyu
 
malzeme listesinden sonra...
 
hindi çok geç pişen bir et olduğu için öncelikle...
 
hindiyi haşlayarak işlemlerimize başlıyoruz ve ocağa gidiyoruz
 
hindiyi düdüklü tencereye yerleştirdik
 
üzerine 5-6 su bardağı kadar su ilave ediyoruz
 
kapağını kapatıyoruz
 
pim çıktıktan sonra kısıyoruz ve 25 dakika pişiriyoruz
 
hindimiz haşlandı, haşlama suyundan soğuması için bir kenara aldık
 
artık pilavımızı pişirmeye başlayabiliriz
 
soğanı ve dereotunu doğrayarak pilavımızın yapımına başlıyoruz
 
soğanı elimizden geldiğince ince doğruyoruz
 
ama sakın rendelemiyoruz
 
şimdi de dereotunu saplarıyla birlikte doğruyoruz
 
artık tencerenin yanına gidelim
 
şimdi tencereye sıvıyağı bırakıyoruz
 
lezzet vermesi için sonra tereyağı da ekleyeceğiz
 
öncelikle fıstığı ilave ediyoruz
 
sararana kadar kavuruyoruz
 
fıstıktan sonra kuş üzümünü ilave ediyoruz
 
ve gördüğünüz gibi kuş üzümleri çabucak şişti
 
şimdi soğanımızı ilave ediyoruz
 
soğanı normalden biraz fazla kavuruyoruz
 
soğanın sulu kalmamasına özen göstererek kavurduk
 
yani çok kavurduk
 
şimdi tavuk taşlığı ya da yüreği ile ciğerini ilave ediyoruz
 
tavuk ciğeri ve yüreği tamamen kavruldu
 
şimdi sadece yıkadığımız, suda bekletmediğimiz...
 
ama bol suda yıkadığımız pirinci ilave ediyoruz
 
eğer suda bekletirsek, su miktarını bir bardak kadar eksik koyacağız
 
lezzetini vermesi için tereyağını bırakıyoruz
 
şöyle bir 3-4 dakika hep birlikte kavuruyoruz
 
pirinçler de şeffaflaşmaya başladı
 
şimdi sadece tuz ekliyoruz
 
diğer malzemeleri kokusunun kalması için en son ekleyeceğiz
 
tavuk ya da hindi suyumuzu da ekliyoruz
 
şöyle bir güzel karıştırıyoruz
 
kaynama noktasına geldikten sonra, normalde 10-12 dakika pişiririz
 
şimdi 9-10 dakika pişireceğiz
 
pilavımız hindinin içinde de pişeceğinden...
 
normalden biraz az pişti
 
son olarak rahiyası üzerinde kalması için üzerine;...
 
karabiberi...
 
yenibaharı...
 
tarçını...
 
ve dereotunu ilave ediyoruz
 
hemen şöyle bir karıştırıyoruz
 
ateşi kapatıyoruz
 
kağıt havlu koyuyoruz
 
yarım saat kadar demlendiriyoruz
 
hindi dolmasını tamamlamaya çok az işlem kaldı
 
pilavımız demlendi
 
zedelemeden şöyle bir karıştıralım
 
diğer işlemleri yaparken 2 dakika daha bekletelim
 
üst malzemelerimiz vardı; limon...
 
yoğurt...
 
hindi suyu...
 
ve salçadan oluşan
 
bunları bir güzel karıştırıyoruz
 
karışımımız hazır
 
şimdi pilavı hindinin içine yerleştireceğiz
 
bizim düdüklü biraz fazla pişirmiş, olsun zararı yok
 
hepsini yerleştirmeyeceğiz, bir kısmını yerleştireceğiz
 
fırınlandıktan sonra da kenarına kalanı koyacağız
 
şimdi hazırladığımız, yoğurtlu salçalı karışımı...
 
muntazam bir şekilde hindiye sürüyoruz
 
son olarak...
 
but kısımlarının ucunu alüminyum folyo ile kapatıyoruz
 
artık hindi dolmasını, önceden ısıttığımız...
 
210 derece fırına veriyoruz ve kızarana kadar pişiriyoruz
 
hindimiz fırından çıktı, biraz daha kızarması gerek
 
ama biz pilavın da fırınlanmasını istediğimiz için...
 
önce kenarlarına pilavları bırakıyoruz
 
şöyle bir 5 dakika kadar daha fırına vereceğiz
 
5 dakika daha fırınladık mı tamamdır
 
pirinçler sertleşmesin diye önceden birlikte fırına vermemiştik
 
gördüğünüz gibi yapımı hiç de zor değilmiş
 
en kısa sürede bir davet vereceğimiz zaman...
 
hindi dolmamızı hazırlayabiliriz
 
ama şunu da rica ediyorum; Mütevazı Lezzetler'i hatırlayın
 
hoşçakalın...
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Hindi Dolması (görsel) Tarifleri Video Salata Tarifleri
 | 
 
 
 
 |