https://www.sabah.com.tr
 
 
Hamur için:
 
4 su bardağı un
 
1 tatlı kaşığı tozşeker
 
1/2 (21 gram) yaş maya
 
Aldığı kadar su
 
Tuz
 
Hamuru inceltmek için:
 
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
 
1 çay bardağı sıvıyağ
 
İçi için:
 
5 adet havuç
 
2 adet soğan
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
 
Hamur için un, tuz, toz şeker ve mayayı karıştırın. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene dek azar azar ılık su ilave edin ve yoğurun. 15-20 dakika mayalanması için bekletin. 8 parçaya ayırdığınız hamuru yassılaştırarak parmaklarınızla açın ve tereyağı, sıvı yağ karışımından sürerek olabildiğince inceltin. 2 İç malzeme için soğanı incecik kıyın, tereyağında pempeleşinceye kadar kavurun. Üzerine rendelenmiş havuç ekleyip yumuşayana dek kavurun. Açtığınız hamurların içlerine harcı pay edip yayın. Önce rulo yapın, sonra içe doğru kıvırın. 3 Buharda pişirmek için makarna tenceresine porselen bir kaseyi ters çevirip yerleştirin. Kaseyi geçmeyecek kadar su ekleyin. Kasenin üzerine süzgeç yerleştirip, börekleri koyun ve pişirin. 5 cm kalınlığında dilimleyip sıcak olarak servis yapın.
 
 
Not: Bu böreği hazır yufka ile de yapabilirsiniz. Yutağza buharlı mantı tencerelerinde pişirilen geleneksel bir katmer çeşididir. Kâşgarlı Mahmud’un Dîvânü Lugâti’t-Türk eserinde "hor katlama / buhar katmeri" olarak geçmektedir.
 
 
 
  
 |