|
Hardaliye (Sivrihisar Eskişehir) |
|
dönüm
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.09.2014
Mesajlar: 32 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc134217
Gönderme Tarihi: 20.May.2018
674 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tahsin Altın
Sivrihisar Folkloru
Beyaz üzüm şırası
Kükürt
Hardal
2 adet cam kap
Bez tülbent
Beyaz cins üzümlerin seçilmiş taneleri özel bir kapta ezilerek şıra haline getirilir. Şıra 2- 3 defa tülbentten süzülür. Şıra posadan iyice arındırılır. Şıra 1 gün dinlendirilir. Diğer yandan kükürt hafif ateşte eritilir. Tellere bağlanmış bez parçaları erimiş kükürt içine daldırılarak kükürtlü bez haline getirilir. Hazırlanmış damacana içine doğm yıkılmış kükürtlü bez sarkıtılır. Kükürtün yanık dumanı ile dolan damacananın ağzı güzelce kapatılır. Damacanadaki kükürt dumanının çıkmasına izin vermeden acele acele ve dikkatle bir huni ile şıra konur. Böylece şıra ile kükürt dumanı karışmış olur. Bu karışım 1 gün bekletilir. İkinci gün bu karışım yeniden başka bir damacanaya boşaltılır. Aynı işlem 3. Günde devam eder. En sonunda hardal ezilerek bir bez torba ile kükürtlü duman ile mayalanmış şıra içine sallandırılır. Hardal ile de bir hafta mayalandırılmış olur. Artık hardaliye ikrama hazırdır.
|
|