| 
 
 
 | 
Hamsili Pilav | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc170441 
Gönderme Tarihi: 22.Şub.2023 
371 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://cook.com.tr
 
 
Sızma Zeytinyağı 0.5 Çay Bardağı
 
Sofra Tuzu 1 Tutam
 
Nane 1 Tutam
 
Dereotu 0.5 Demet
 
Kuş Üzümü 0.5 Çay Bardağı
 
Yenibahar 1 Tutam
 
Baldo Pirinç 2 Su Bardağı
 
Su 3 Su Bardağı
 
Hamsi 1 Kilogram
 
Soğan 4 Adet
 
Dolmalık Fıstık 0.5 Çay Bardağı
 
 
Soğanları ince yemeklik doğrayın, bir tencerede, zeytinyağında dolmalık fıstıkları kavurun.
 
sonra kuşüzümü, dereotu, tuz yenibahar, nane, pirinç ve tuzu ilave edip kavurun.
 
Suyu ilave edin, piştikten sonra bir süre demlenmeye bırakın, kılçıkları çıkarılmış hamsileri, porsiyonluk güveç kabına dizin.
 
Ortasına demlenen pilavdan koyun, pilavın üstünü hamsi ile kapatın.
 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 -45 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Hamsili Pilav | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172516 
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2023 
318 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
750 g pirinç
 
2 ½ çorba kaşığı tuz
 
2 çorba kaşığı kuş üzümü
 
160 g tereyağı veya sadeyağ
 
1½ kg hamsi
 
2 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
 
20 g dolmalık fıstık
 
2 çorba kaşığı kuru nane
 
550 ml su, kaynar
 
2 çay kaşığı yenibahar
 
1 çay kaşığı karabiber
 
½ demet dereotu
 
 
Pirinci derin bir kaba koyun. Üzerini örtecek kadar su ve 1 çorba kaşığı tuzu ekleyip 30 dakika bekletin. Soğuk suyun altında, pirincin suyu berraklaşıncaya kadar yıkayıp süzün. 
 
Kuş üzümlerini de ılık suya basıp şişmelerini sağlayın ve süzün. 
 
Fırına girebilecek yuvarlak bir kabı 10 gram yağ ile iyice yağlayın. 
 
Hamsilerin baş ve kılçık bölümlerini çıkarıp iki yana açın. Sonra yıkayıp süzün ve 1 çorba kaşığı tuzla tuzlayın.
 
Gümüşi sırtları alta gelecek şekilde, yağladığınız kabın dibine ve yanlarına, hiç aralık bırakmadan dizin. En kenardaki balıkların kuyruklarının yukarıya doğru olmasına dikkat edin.
 
Bir tencerede 150 gram yağı eritin, soğan ve dolmalık fıstığı ekleyip soğan pembeleşene kadar kavurun. 
 
Pirinci ekleyerek 2-3 dakika daha kavurun. Naneyi ve kuş üzümlerini de katın. 
 
300 ml sıcak su ve 1/2 çorba kaşığı tuz ilâve ederek tencerenin kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar pişirin. 
 
Yenibaharı, karabiberi ve ince kıyılmış dereotunu ilâve edip bir kez karıştırın ve pilavı balıkla kapladığınız fırın kabına boşaltın. 
 
Kalan balıkları, gümüşi sırtları üste gelecek şekilde, ortadan kenara doğru yıldız şeklinde dizin. 
 
Kalan 250 ml kaynar suyu da üzerine dökerek önceden ısıtılmış 160 derece fırına verin. 
 
Yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından çıkartıp bir servis tabağına tersyüz edin ve hemen servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Hamsi Pilavı | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181087 
Gönderme Tarihi: 02.Oca.2025 
192 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 kilo hamsi
 
3 adet soğan
 
2 yemek kaşığı kuş üzümü
 
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
 
2 su bardağı pirinç
 
1 tatlı kaşığı yenibahar
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
Tuz
 
Maydanoz
 
Tereyağı
 
Sıvı yağ
 
 
Hamsiler kılçıkları temizlendikten sonra pilava kokusunu vermemesi için 20 dakika limonlu ve tuzlu suda bekletiniz.
 
Ilık ve tuzlu suda beklettiğiniz pirincinizi süzün ve nişastasının gitmesi için iyice yıkayınız.
 
Kuş üzümlerinizi ayıklayın ve sıcak suyun içerisinde on dakika kadar bekletin ve dolmalık fıstıkları ayrı bir tavada renk alıncaya kadar kavurun.
 
Tencerenizde sıvı yağ ve tereyağını beraber kızdırın ve rendelenmiş soğanlarınızı ekleyin. Pirincinizi soğanla kavurduktan sonra, kuş üzümlerini, fıstıkları, yeni baharı da katarak biraz daha kavurun.
 
Dört bardak suyu ekleyerek tuzunu ve karabiberini koyduktan sonra pilavınızı pişmeye bırakabilirsiniz. Pilavınız pişip demlendikten sonra ince doğranmış maydanoz ile karıştırın.
 
Cam bir fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın yağın tüm tepsiye eşit dağıldığından emin olun. Fırın tepsinizin altı ve yanları kapanacak şekilde hamsilerinizi dizin. Üzerine pilavınızı ekleyin ve pilavınızın üzeri kapanacak şekilde hamsileri dizmeye devam edin.
 
Üzerine bir kaşık sıvı yağ gezdirin ve 180 derecede daha önceden ısıtılmış fırında 25 dakika balıklar kızarana kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
Hamsili Pilav | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181797 
Gönderme Tarihi: 19.Şub.2025 
160 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 kg kılçıkları temizlenmiş hamsi
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
1 adet orta boy soğan
 
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
 
2 su bardağı pirinç
 
2 çorba kaşığı kuşüzümü
 
1 çay kaşığı tarçın
 
1 tatlı kaşığı tozşeker
 
Tuz
 
Karabiber
 
Mısır unu
 
Süslemek için:
 
1’er adet havuç ve salatalık
 
3-4 dal maydanoz
 
 
Tereyağı ve zeytinyağını tencereye alıp kızdırın.
 
İnce kıyılmış soğanı ilave edin.
 
Soğanın rengi dönünce dolmalık fıstıkları da ekleyip rengi dönene kadar kavurun.
 
Yıkayıp süzdüğünüz pirinci tencereye ilave edip beyazlaşana kadar kavurun.
 
Daha önceden suda beklettiğiniz kuşüzümlerini, tarçını, tozşekeri, karabiberi ve tuzu ekleyin.
 
Pirincin üzerini geçecek kadar sıcak su koyup tencerenin kapağı kapalı olarak 20 dakika pişirin.
 
Altını kapatıp üzerine bir kağıt havlu koyarak 10 dakika dinlendirin.
 
Yapışmaz yüzeyli geniş bir tavayı az yağla yağlayın.
 
Hamsileri mısır ununa bulayıp iç tarafları üstte kalacak şekilde tavaya yerleştirin (hamsiler, tavanın kenarlarını da kaplamalı).
 
Üzerine pilavın yarısını döküp düzeltin.
 
Pilavın üzerine bir sıra hamsi dizip kalan pilavı üzerine ekleyin.
 
En üste de bir sıra hamsi dizip ocağa oturtun.
 
Altta kalan hamsiler pişince bir kapak yardımı ile ters düz ederek üstteki hamsileri de kızartın.
 
Servis tabağına alıp maydanoz yaprakları ve dilimlenmiş havuçla süsleyin. Dilimleyip servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Hamsili Pilav | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc182721 
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2025 
74 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo hamsi
 
2 su bardağı pirinç
 
3 orta boy kuru soğan
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
4 yemek kaşığı tereyağı
 
İç pilavı için:
 
3 su bardağı sıcak su
 
1 paket kuş üzümü
 
1 paket dolmalık fıstık
 
1 çorba kaşığı toz şeker
 
1,5 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 yemek kaşığı tarçın
 
1 tatlı kaşığı kuru nane
 
İsteğe bağlı dereotu ve maydanoz
 
 
Öncelikle iç harcınızı yaparak başlayabilirsiniz. Pirinci sıcak suda 20 dakika bekletin. Ardından soğanları yemeklik doğrayın ve tavaya zeytinyağını koyup tereyağını da ekleyin. Bu sırada pirinci yıkayıp süzdükten sonra tavaya alın ve kavurun.
 
Daha sonra baharatlarını, tuzunu, kuş üzümünü ve dolmalık fıstıklarını ekleyin. En son olarak 3 su bardağı sıcak suyu ekleyerek pilav gibi pişirip bir kenara alın. Bu aşamada hamsilerin kılçıklarını ayıklayarak yıkadıktan sonra süzdürün ve tuzlayın.
 
Fırın tepsinizi veya borcamı yağlayın. Hamsileri kenarlardan başlayarak her yerine gelecek şekilde dizdikten sonra orta tabanına da dizin. Boşluk kalmayınca pilavı dizdiğiniz hamsilerin üzerine dökün.
 
Daha sonra en üstüne de kalan hamsileri dizip pilavın üstünü tamamen kaplayın.200 derece fanlı fırında hamsiler pişene kadar pişirdikten sonra sıcak servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Hamsili Pilav | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185104 
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2025 
20 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg temizlenmiş hamsi
 
2 su bardağı pirinç
 
2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
 
Yarım su bardağı dolmalık fıstık
 
Yarım su bardağı kuş üzümü
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
 
Yarım demet dereotu (ince kıyılmış)
 
Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
3 yemek kaşığı tereyağı
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
2,5 su bardağı sıcak su
 
1 adet limon (dilimlenmiş)
 
 
Pirinci yıkayıp tuzlu, ılık suda 20 dakika bekletin.
 
Tereyağı ve zeytinyağında soğanları kavurun. Dolmalık fıstıkları ekleyip pembeleştirin. Yıkanmış pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin.
 
Kuş üzümü, tuz, karabiber, şeker ve tarçını ekleyin. Sıcak suyu ilave edin, suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Demlendikten sonra dereotu ve maydanozu karıştırın.
 
Yağlanmış yuvarlak bir fırın tepsisinin (veya tavanın) tabanına kuyrukları dışa gelecek şekilde hamsileri dizin. Yan kısımlara da aynı şekilde hamsileri yerleştirin.
 
Hazırladığınız pilavı hamsilerin üzerine yayın. Üstünü tekrar hamsilerle kapatın.
 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Üzeri hafif kızarınca çıkarın.
 
Dilimlenmiş limonla sıcak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |