Malatya Valiliği
Gün kurusu kayısı, iki şekilde hazırlanır.
Birincisi; kayısılar toplandıktan sonra tahta saratlara veya toprağa serilmiş hılaların üzerine çekirdekleri çıkarılır ve ikiye ayrılarak dizilir. Ters düz edilerek kurutulur. Buna kabuk denir. Hoşaf, komposto ve tatlı yapımında kullanılır.
Diğer şekilde; toplanan meyveler toprağa serili hılalara dökülerek düzgün aralıklarla dizilir. Güneşte, meyvenin suyunu çekmesi ve meyvenin buruşması için iki gün bekletilir. Ardından toplanır. Yine kadınlar tarafından meyveyi patlatmadan, zedelemeden, iki parmak arasında meyve hafif sıkılarak sap yerinden meyvenin çekirdekleri çıkarılır; patik yapılır. Güneşte serili olan hılalarda tersli yüzlü kurutulur. Buna gün kurusu denir. Bu kayısı kuruyunca koyu kahverenge dönüşür. Çerez olarak yenir ve tatlı yapımında, pastacılıkta, hediyelik olarak kullanımda önemli bir değere sahiptir.
|