Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
Gaziantep adeta baklava ile özdeşleşmiştir. Oysa, Antep tatlıları sadece baklavadan ibaret değildir. Sütlü tatlılar, şuruplu veya şireli tatlılar, helvalar gibi her biri ayrı nefasete sahip, binbir türlü tatlı vardır. Şöbiyet, bülbül yuvası, dolama, burmalı kadayıf, Şam tatlısı derken liste uzayıp gider.
Anında hazırlanıp sıcak sıcak yenen katmerin tadı ise bambaşkadır. Tadını Antep peynirinden alan helvalar, sıcak yenen tatlılar arasında ayrı bir yere sahiptir. Pek çok ev tatlısı Antep pekmezi ile tatlandırılır. Macun gibi kıvamı ve bal gibi amber rengi ile Antep pekmezi tatlılara farklı bir tat katar. Ramazanın yıldızı Antep kurabiyesi yanı sıra çıtır çıtır tatlı kahkeler de mutlaka tadılması gereken lezzetler arasındadır. Helvaları anmamak olmaz. Tahinli, fıstıklı, küncülü, leblebili, kendir tohumlu helvaların tadına doyulmaz.
|