Sığır ve koyun etlerinin kızartma, haşlama ve ızgaraları için
 
 
Yarım litre salça yapmak için:
 
25 gram soğan (iyice kıyılacaktır)
 
25 gram taze sarımsak (iyice kıyılacaktır)
 
2 fincan sirke
 
4 fincan etsuyu
 
20 gram tereyağı
 
20 gram tava unu
 
25 gram kıyılmış salatalık
 
25 gram kapari
 
Bir miktar doğranmış maydanoz
 
değirmenden çekilmiş karabiber
 
biraz tuz
 
 
Hazırlanışı:
 
Bir küçük tencereye, kıyılmış soğan, taze sarımsakları ve sirkeyi koyunuz. Tencerenin kapağını açık bırakınız ve içindekileri, üç kaşık mikdarı kalıncaya kadar iyice kaynatınız. Bundan sonra, et suyunu ilâve ediniz. İki üç dakika daha kaynadıktan sonra, süzgeçten geçirmeden büyük bir tabağa, tencereyi boşaltınız.
 
Kabı, su ile çalkalayınız ve silip kurutunuz. Unu, yağ ile kavurunuz ve evvelce hazırlanmış et suyunu da tencereye koyunuz. Hep birlikte kaynatınız. Bundan sonra, tencereyi ateşten indirip, bir çeyrek saat, ocak kenarına bırakınız. Tencerenin kapağı açık olarak, yavaş yavaş kaynadığı sırada, kaşıkla yağ ve köpükleri alınız.
 
Tuz, biberini, maydanoz ve kapariyi ilâve ettikten sonra, salçanız tamamlanmış olur.
  
 |