https://www.droetker.com.tr
Ön mayalama için:
2 tatlı kaşığı Dr. Oetker Aktif Maya
0,5 su bardağı ılık su
0,5 su bardağı un
Hamur:
4 - 4,5 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
Tepsiye serpmek için:
2 - 3 yemek kaşığı kepek
Fırıncı şifası için:
2 yemek kaşığı un
0,5 çay bardağı su
0,5 çay bardağı sıcak su
Üzeri için:
1 yemek kaşığı susam
1 - 2 tatlı kaşığı çörekotu
Mayayı bir kaseye alın, üzerine yarım su bardağı ılık su ve yarım su bardağı unu ilave edin. Kaşık veya el çırpıcısı ile iyice karıştırıp 15-20 dakika bekletin.
Unu derin bir kaba eleyin. Üzerine beklettiğiniz maya, ılık su ve tuzu ilave edin. Kaşık veya spatula ile hamur biraz toparlanıncaya kadar karıştırın. Hamuru hafif unlanmış tezgaha alın, yumuşak ve ele yapışmayan bir hale gelinceye kadar iyice yoğurun. Hamurun üzerini kapatıp mayalanması için ılık ortamda yaklaşık 40 dakika bekletin.
2 adet fırın tepsisinin orta kısmına kepek serpin. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için açın.
Alt-üst pişirme: 210 °C
Turbo pişirme: 200 °C
Hamuru hafif unlanmış tezgaha alın ve 2 eşit parçaya bölün. Her birini düzgün top şekline getirin ve fırın tepsilerine alın. Üzerlerini kapatıp 20 dakika bekletin.
2 yemek kaşığı unu derin bir kaseye alın. Üzerine yarım çay bardağı suyu ilave edip el çırpıcısı ile iyice karıştırın. Üzerine yarım çay bardağı sıcak suyu ekleyip tekrar 1-2 dakika daha karıştırın ve oda sıcaklığında bekletin.
Süre sonunda hamurların üzerine hazırladığınız unlu karışımdan sürün. Parmaklarınız ile hamura hafifçe bastırarak 25-30 cm çapında açın. Arada hazırladığınız karışımdan sürün ve üzerlerine parmak uçlarınız ile bastırarak baklava veya kare şeklinde desenler oluşturun. Üzerlerine susam ve çörek otu serpip pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 15 - 20 dakika
Fırından çıkarıp 5 dakika sonra üzerini bir mutfak havlusu ile kapatın.
|