|
|
FIRIN ISISININ TESPİT VE KONTROLÜ |
|
reyyan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2009
Mesajlar: 52 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40295
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2009
1,949 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamurların cinslerine göre bunları başka başka ısıdaki fırında pişirmek gerekir. İşte bu sebepledir ki, fırın ısılarını da hafif, ortadan daha az;, orta ve kızgın gibi dört dereceye ayırmak gerekir. Bu sebeple herhangi bir hamuru pişirmeden önce, o hamura gerekli olan ısıyı tespit edebilmek için fırın ısısının istenilen derecede olup olmadığını kontrol etmek mecburiyeti vardır. Fırın ısısını üç ayrı şekilde kontrol etmek mümkündür. Fırın ısısını ölçmeye yarayan fırın derecesiyle, Fırının içine konan beyaz bir kâğıdın renginin değişmesiyle, Fırının içine sokulan elin sıcaklığa tahammül edip etmemesiyle.
1) Hafif fırın : Isının 100 ilâ 120 derece olmasıdır.
Fırının içine beyaz bir kâğıt konulduğunda, kâğıdın beş dakika içinde gayet hafif sarılıkta bir renk almasiyle anlaşılır.
Elimizi fırına soktuğumuzda elimize hafif bir sıcaklığın gelmesiyle de anlaşılır.
2) Ortadan daha az ısıdaki fırın : Isının 120 ilâ 150 derecede olmasıdır.
Elimizi fırına soktuğumuzda; elimize hafif bir sıcaklığın gelmesiyle anlaşılır.
3) Orta ısıdaki fırın : Isının 150 ilâ 175 derece olmasıdır.
Fırının içine bir beyaz kâğıt konulduğunda kâğıdın beş dakika içinde koyuca sarı bir renk almasiyle anlaşılır.
Elimizi fırına soktuğumuzda elin ısıya güçlükle tahammül etmesiyle de anlaşılır.
4) Kızgın fırın : Isının 175 ilâ 225 derecede olmasıdır.
Fırının içine bir beyaz kâğıt konulduğunda kâğıdın beş dakika içinde simsiyah olmasıyla anlaşılır.
Elimizi fırına soktuğumuzda elin ısıya tahammül edememesiyle anlaşılır.
Hamur, hangi ısıdaki fırında pişmesi gerekli ise o ısıyı tesbit ettikten sonra hamuru fırına sürmelidir. Aksi halde hamurun kavrulması, kuruması, tıkız kalması ya da dağılması gibi üzücü olaylarla karşılaşılabilir.
|
|
FIRIN ISISININ TESPİT VE KONTROLÜ Tarifleri Diğer Konular
|
|