| 
 
 Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
 
 20 kg. Un
 2 Avuç Tuz
 Alabildiği Kadar Su
 400 gr. Ekşi maya
 Alabildiği Kadar Tereyağı
 
 Un, su, tuz ve ekşi maya bir teknede karıştırılır ve yoğrulur.
 Sonrasında hamurun üstü örtülerek kabarmaya bırakılır. 2 saat kadar öylece kalır.
 Dinlendirilen hamur pözülere ayrılır. Oklavayla tek tek açılır.
 30 cm çapında açılmış olan hamur iç konulduktan sonra kapatılır ve tabanı ateş tuğlasından
 yapılmış taş fırına atılıp yaklaşık 5 dakika pişirilir.
 İsteğe göre patatesli, kesikli ve soğanlı yapılabilir.
 Bide piştikten sonra tereyağı ile yağlanır.
 
 Not: Geçmişte günümüz çağdaş alış veriş olanakları yok idi. Bu nedenle ekmek başta olmak üzere bir çok temel gereksinim maddesi evde mütevazi olanaklar ile üretilir ve tüketilir idi. Bu maddelerin başında ise ekmek gelir idi. Ekmek gününüzde köşedeki market ya da fırından alındığı gibi bir iki tane satın alınmaz, bir fırın dolusu üretilir idi. Geçmişte evde ekmek bulunmadığında ya da evdeki ekmek çok bayatladığında fırın bidesi yapılarak ekmeğin yerine ikame edilirmiş.
 
 
 |