| 
 
 
 | 
Ev Yapımı Yoğurt | 
  | 
altınel 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.04.2016 
Mesajlar: 39 Şehir: Kırklareli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118949 
Gönderme Tarihi: 17.Ağu.2016 
2,383 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Seda Çulpan
 
 
2 litre açık süt
 
2 yemek kaşığı yoğurt mayası
 
 
Aldığınız açık sütü ilk önce temiz bir tülbent yardımıyla süzerek tencereye dökelim. Sütümüzü pişirelim, sütümüzü soğumaya bırakalım ama ara ara kontrol edelim. Eğer parmağımız 7 saniye tuttuğumuzda ısıya dayanabiliyorsa mayalama vakti gelmiş demektir. Her litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt kullanmak gereklidir. Sütümüzün litresine göre ayrı bir kapta yoğurt ve tencereden aldığımız 1 çay bardağı sütü iyice çırpalım. Sonra tencerenin kenarından bırakalım. Masamızın üzerine örtümüzü serelim, tencereyi oturtalım. Tencerenin üzerine temiz bir bez örtelim (kapak vb. kullanılmamalı yoksa yoğurdumuz sulanabilir). Etrafını güzelce bezlerle saralım, 4 saat mayalanması için bırakalım. 4 saat sonunda yoğurdu buzdolabına koyup 1 gün bekletip öyle yiyelim.
 
 
 
  
 | 
Ev Yapımı Yoğurt | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc117813 
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2016 
3,251 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Fatoş Aktaş
 
 
3 kg inek sütü
 
3 yemek kaşığı yoğurt
 
 
3 kg sütü bir tencere de kaynatıyoruz ve biraz soğumasını bekliyoruz. serçe parmağımızla sıcaklığı kontrol ediyoruz parmağımız sıcaklığa 8 saniye dayanabiliyorsa sütümüz mayalanmaya hazır demektir. bir kasede 3 yemek kaşığı yoğurdumuzu kaynattığımız sütten bir kaç kaşık alarak seyreltip ılıtıyoruz. sonrasında da tenceremizin içine boşaltıp karıştırıyoruz. kapağını kapatıp üzerini bezle örtüyoruz. 6 saat mayalandırdıktan sonra açıyoruz. Yoğurdun ısısı oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabında 1 gün dinlendiriyoruz.
 
 
 
  
 | 
YOĞURT YAPIMI | 
  | 
im 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.08.2012 
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc86136 
Gönderme Tarihi: 25.Oca.2013 
5,085 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Necip Usta
 
 
Sütü:
 
1,5 kilo inek sütü
 
750 gram manda sütü veya koyun sütü
 
Mayalanması için:
 
3 çorba kaşığı su ile ezilmiş ve karıştırılmış 1 tatlı kaşığı taze yoğurt
 
 
1) Sütleri 5-6 dakika kaynatıp 200 gram süt alabilecek kâselere boşaltınız ve süt 45 derece soğuyuncaya kadar bekleyiniz.
 
2) Sonra beher kâseye 1 çay kaşığı hazırladığınız yoğurttan koyup, kışın 40 derece, yazın 25 derece bir dolapta 3-4 saat bekletiniz.
 
3) Dolaptan çıkarıp 2 saat normal sıcaklıkta saklayınız ve sonra buzdolabına koyup istediğiniz zaman kullanınız.
 
 
Not: Süt en iyi şekilde şırıngayla mayalanır. Çünkü, sütü kâseye koyduğunuz zaman üzeri kaymak tutar. Kaymağın içine şırıngayla yoğurdu ilâve etmek kolay olur. Hepsine maya sıktıktan sonra şırıngayla her kâseden süt alınıp tekrar tazyikle boşaltılır. Böylece, mayanın karışması sağlanır. Kâsedeki sütün sıcaklığını, vücut sıcaklığını ölçtüğünüz dereceyle ölçünüz. Mayalama derecesi 37'ye kadar düşebilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "sessiz bilge" tarafından gönderildi. 23.03.2020
  
 | 
YOĞURT | 
  | 
marifetlim 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 27.01.2011 
Mesajlar: 16 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc61152 
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2011 
4,033 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Bir miktar süt
 
Biraz yoğurt mayası
 
 
Süt büyük bir kapta dörtte biri uçuncaya kadar iyice kaynatılır. Dibi tutmaması için de bir yandan karıştırılır, iyice kaynamış olan süt kaplara, yüksekten azar azar dökülür. Sütün kışın 50, yazın 45 dereceye kadar soğuması beklenir. Hazırlanan maya sulandırılarak, şırınga ile, şırınga yoksa kaşıkla kabın kenarlarından içeri katılır. Bu maya, bir gün önceki yoğurttur, İki kilo süte, bir çorba kaşığı atılır. Maya olarak kullanılan yoğurt da ekşi olur.
 
Yalnız kapağı sıkıca kapatıldıktan sonra, ayrıca kalınca bir bezle kapatılmalı, iki saat sonra bez açılmalıdır.
 
 
 
 
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 09.02.2022
  
 | 
YOĞURT | 
  | 
müdür 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.09.2010 
Mesajlar: 45 Şehir: Şanlıurfa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc57346 
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2010 
4,149 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 kilo inek sütü
 
1 çorba kaşığı yoğurt mayası
 
 
Kaynatılan sütün içine maya atılıp karıştırılacak ve kabın üstü örtülüp ılık bir ortamda kendi haline bırakılacaktır.
 
 
 
 
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 09.02.2022
  
 | 
Yoğurt Yapımı | 
  | 
müdür 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.09.2010 
Mesajlar: 45 Şehir: Şanlıurfa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc55991 
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2010 
4,388 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Sütü akşamdan kâseye koyup sabahleyin üstünden kaymağını alarak bir kez kaynattıktan sonra indiriniz ya da halis sütü tencereye koyup kuvvetli ateşte dibi tutmaması için karıştıra karıştıra sallayarak 4 - 5 taşım kaynatıp ateşten çekiniz, ya da iyi yoğurt yapmak için dörtte üçü kalıncaya dek iyice kaynatıp indiriniz. Fakat daha evvel bir sandığa saman doldurup kâseleri ağızlarına kadar bu samanın içine gömüp bir yuva hazırlamak gerekir. Ateşten indirilen sütü ucu emzikli bir kaba ya da ibriğe koyup köpürmesi için yüksekten ve ince akıtıp gömülen kâseleri doldurunuz. Bir kâseye 1 kilo süt için 1 kahve kaşığı taze yoğurt koyup üzerine 4 misli temiz su ya da kaynadıktan sonra ısısı 40 - 50 dereceye inmiş adi süt koyup karıştıra karıştıra sulandırınız. Yuvada, yaz ise 40, kış ise 45 derece ısı bulunması gerekir. Parmağınızı sokabilecek derecede ısı düşerse mayadan birer kahve kaşığı akıtıp uzunca bir çöple karıştırınız. Yuvanın ortasına bir kâse içinde ateş koyup sandığın kapağını kapayarak üstünü ve etrafını yorgan, kilim ya da çuval v.b. ile iyice örtünüz. Dört saat sonra yuvayı açıp 1 saat böylece bırakarak kâseleri çıkarıp düz bir yere koyunuz. Bir saat sonra ince dokunmuş bir bezi soğuk suda ıslatıp sıkarak kâselerin üstüne seriniz. On dakika sonra yoğurdu yiyebilirsiniz.
 
 
Not: Sıcak havalarda yuvaya ateş koymak gereksizdir, kendi ısısı yeterdir. Bazen yuvada yoğurt tutmaz. Bu, zamanında mayalanmamasından ya da yuvanın soğuk olmasından ileri gelir. O halde yuva açıldığı zaman yoğurt tutmamış ise ateşi yenileyip tekrar örtmek gerekir. Ya da tepsiye sıcak su koyup kâseleri iyice oturtarak üzerini örtmelidir. Bir de, yapılacak yoğurdun tatlı olmasını isterseniz taze ve az miktarda maya, şayet ekşi olmasını isterseniz ekşi ve çok miktarda maya kullanınız. Yuva açıldığı zaman kâselerdeki kaymağın altında az ve çok su görülürse süte az ya da çok su konmuş demektir. Bu suyun giderilmesi için sütü uzun süre kaynatıp yakmaktan ise sütü kavanozlara koyup 7 - 8 kadar bırakınız. Süt dibe çökeceğinden, hem süt sudan ayrılır, hem de konulan suyun miktarı belli olur. (En iyi yoğurt, kremadan yapıldığı gibi, koyun sütünden yapılanlar da pek nefis olur. Hastalara inek sütünden yapılmış yoğurt verilir).
 
 
 
 
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 09.02.2022
  
 | 
Yoğurdun Yapılışı | 
  | 
tıfıl 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.01.2010 
Mesajlar: 39 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc46481 
Gönderme Tarihi: 21.Oca.2010 
6,263 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo süt
 
2 çorba kaşığı yoğurt mayası
 
1-2 çay kaşığı toz şeker
 
 
Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa gelinceye kadar soğutulur. Sütün ılık olması makbuldür. Mayalanacağı kaba alınır ve bir kapta yoğurt mayası ve biraz süt ve şekerle karıştırılır. Daha sonra mayalanacak kaba dökülür bir kere yarıştırılıp ağzı kapatılıp. Küçük bir battaniyeye sarılarak bir kenarda kımıldatılmadan bekletilir. 4-5 saat içinde yoğurt hazır hale gelir. Yoğurttan tam yararlanılmak istenilirse 1 gün bekletilip öyle yenmelidir.
 
 
 
  
 | 
Yoğurt | 
  | 
aylinakışık 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.04.2008 
Mesajlar: 48 Şehir: Muğla | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23222 
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2008 
4,340 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 kg. süt
 
2 çorba kaşığı yoğurt
 
 
Sütü güzelce kaynatın. Yoğurt yapacağınız kaba sütü dökün. Sütün sıcaklığı parmağın dayanacağı dereceye gelince iki kaşık yoğurdu ilave edin ve güzelce karıştırın. Kabın kapağını kapatıp üzerini birkaç kat güzelce kapatın. (Yün battaniye veya yün bir örtü ile üzerini sarabilirsiniz). Evin en sıcak bölgesinde 4 saat kadar bekletin. Kabın üzerindeki örtüleri aldıktan sonra yoğurda dokunmadan en az 4-5 saat dinlendirin.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 29.11.2022
  
 | 
Yoğurt | 
  | 
MeryemYücel 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2005 
Mesajlar: 29 Şehir: Nallıhan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc15840 
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2007 
5,195 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
(Rahmetli anneannemin anısına)
 
 
4 su bardağı ılık süt
 
2 çorba kaşığı yoğurt
 
 
Kapaklı bir tencereye parmağın dayanacağı sıcaklıkta süt konur, çırpılmış yoğurt üzerine akıtılır, bir tur karıştırılır, tencerenin kapağı kapatılır, üzerine kalın bir örtü sıkıca örtülür, ılık bir ortamda 5-6 saat bekletilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 22.08.2020
  
 | 
Evde Yoğurt Yapımı | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc375 
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2005 
6,918 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg süt
 
1 çorba kaşığı yoğurt
 
 
Süt, kepçeyle savura savura 10 dakika kaynatılır. Yoğurt mayalanacak kaba konur, sütün sıcaklığına parmak dayanır durumdayken (43 derece) çırpılmış yoğurt süte katılır. Yoğurt kabının kenarlarını hafif oynatarak yerleştirilir, kabın her tarafı sıkıca kapatılır, ılık olarak saklanır. 5 saat sonra yoğurt açılır, serin yerde bırakılır. Süt iyi kaynamazsa ve fazla bırakılırsa sulanır.
 
 
 
 
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 30.03.2020
  
 | 
 
 
 
 
 
 |