| 
 
| 
 
 
 | 
 
Etli Rulo Börek (görsel) | 
 
  | 
Banu Atabay 
Yazar 
 
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 1486 Şehir: Beşevler ÇANKAYA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc50463 
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2010 
3,763 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Türkçe altyazılıdır.
 
 
           
 
 
 
Mütevazı Lezzetler mutfağına hoşgeldiniz
 
bu bölümümüzde; Avusturya mutfağına ait...
 
lezzetli bir börek tarifi paylaşacağız
 
"Strudel"
 
strudelin ayrıca elmalı ve tatlı versiyonları da var
 
ama biz bugün etlisini yapacağız
 
Türkçe adıyla "Etli Rulo Börek" hazırlayacağız
 
ama önce malzemeleri öğrenelim
 
250 gram kuzu kuşbaşı
 
3 adet orta boy soğan
 
2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
ve yarım tatlı kaşığı karabiber
 
hamuru için; 2,5 su bardağı elenmiş un
 
1 adet yumurta, 1 yumurta beyazı
 
yarım su bardağı ayçiçek yağı
 
yarım paket kabartma tozu
 
yarım tatlı kaşığı tuz
 
ve yeteri kadar ılık su
 
şimdi soğanlarımızı yarım daire şeklinde doğrayarak içi hazırlayalım
 
soğanlarımız doğradıktan sonra, ocağın yanına gidebiliriz
 
2 çorba kaşığı kadar yağımızı tencereye bırakıyoruz
 
soğanımızı aktarıyoruz
 
ve hemen üzerine eti bırakıyoruz
 
bu herzaman alışık olduğumuzdan biraz farklı
 
ve ikisini birlikte kavuruyoruz
 
soğanlar ufaldı, et suyunu bıraktı
 
şimdi suyunu çekene kadar bir süre daha kavurmaya devam edeceğiz
 
et ve soğan artık kavruldu
 
karabiberi ve tuzu ekliyoruz
 
2-3 dakika daha kavurduktan sonra, soğumak üzere bırakıyoruz
 
hazırladığımız iç soğurken biz de hamurumuzu yaparak devam edelim
 
2,5 su bardağı elenmiş unumuz var demiştik
 
ortasını havuz gibi açıyoruz
 
1 tam yumurtamızı kırıyoruz
 
bir tane de yumurtanın beyazını alıyoruz
 
sarısını üzerine kullanacağız
 
tuzu...
 
ve una gelecek şekilde kabartma tozunu ilave ediyoruz
 
ve yarım su bardağı ayçiçek yağı
 
yavaş yavaş karıştırmaya başlıyoruz
 
kıvamını alması için de su ekleyeceğiz
 
azar azar ılık su dökerek yoğurmaya devam ediyoruz
 
orta sertlikte bir hamur elde ettik
 
şimdi her hamur, özellikle açılacak hamurlar dinlenirse güzel olur
 
bir parça un serpiyoruz
 
üzerini kapatıyoruz 15-20 dakika dinlendiriyoruz
 
hamurumuz dinlendi, artık şekillendirme aşamasına geçebiliriz
 
yalnız, önce birkaç tur yoğuralım
 
evet biraz un serpiyoruz
 
elimizden geldiğince kare şeklinde açmaya özen gösteriyoruz
 
şimdi merdane yardımıyla çok ince olmayan bir yufka açacağız
 
evet bu büyüklük yeterli
 
şimdi kenarları kesiyoruz
 
bu çıkan parçaları da daha sonra üzerinde kullanacağız
 
özellikle soğuttuğumuz içi, çünkü hamuru zedeliyebilir...
 
yerleştiriyoruz
 
bu şekilde yaydık, dikkat ettiyseniz burayı boş bıraktık
 
şimdi çok sıkı olmayan bir rulo yapıyoruz
 
neden boş bıraktığımız şimdi daha iyi anlaşılıyor
 
şimdi bu şekilde biraz dursun
 
üzerine süsler yapacağız
 
4 adet fitil yaptık şimdi bunları kullanacağız
 
ama önce böreğimizi, yağladığımız ya da yağlı kağıt serdiğimiz...
 
fırın kabına yerleştiriyoruz
 
öncelikle ayırdığımız yumurta sarısını üzerine sürüyoruz
 
özellikle kenarlara da sürüyoruz
 
hazırladığımız çubukları arzu ettiğimiz şekilde koyabiliriz
 
biz çapraz koyuyoruz
 
bunların da üzerine tekrar yumurta sarısı sürüyoruz
 
artık strudelimizi ya da ştrudelimizi, önceden ısıttığımız...
 
190 derece fırına veriyoruz, kızarana kadar pişiriyoruz
 
etli rulo börek fırından çıktı
 
bir 10 dakika dinlendikten sonra dilimleyebiliriz
 
evet böreği dilimledik, şimdi servise sunabiliriz
 
bu bölümümüzde, Mütevazı Lezzetler mutfağında...
 
Avusturya mutfağına ait bir tarif paylaştık
 
bazı kaynaklarda "strudel", bazı kaynaklarda da "ştrudel" olarak geçiyor
 
ama adı ne olursa olsun inanın lezzeti muhteşem
 
Afiyet Olsun!
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Etli Rulo Börek (görsel) Tarifleri Video Yemek Tarifleri
 | 
 
 
 
 |