Vedat Başaran
20 adet kabak çiçeği
250 gr. yarı yarıya dana ve kuzu kıyma
50 gr. pirinç
1 adet domates
2 adet soğan
1 adet havuç
¼ demet dereotu / Süslemek için
¼ demet taze nane
¼ demet maydanoz
3 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı toz karabiber
50 gr. tereyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
½ limon
Havucu soyun ve küçük parçalar halinde verevine doğrayın. Kuru soğanlardan birini halka halka dilimleyin. Pirinci, akan suyun altında yıkayıp, suyunu süzüp, ıslayın.
Kıymayı genişçe bir kaba koyun. Soğanı ince kıyım doğrayın. 1 yemek kaşığı tuz katıp, ezerek karıştırın ve kıymaya ilave edin. Domatesin kabuğunu soyup ikiye bölün. Çekirdek yataklarını temizleyin. Küp şeklinde doğrayıp kıymaya katın. Maydanoz ve naneyi ince ince kıyıp; 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz karabiber, 1 tatlı kaşığı kuru nane ile suyunu süzdüğünüz pirinci katıp, iyice karıştırın. 2 yemek kaşığı su ilave edin.
Dilimlediğiniz havuç ve soğanları, maydanoz saplarıyla birlikte tencerenin dibine yerleştirin. Üstlerine kabak çiçeklerini açarak döşeyin. Kabak çiçeklerini, hazırladığınız harçla doldurup, ağızlarını kapatın ve tencereye yerleştirin. 1 yemek kaşığı tuz, 3 parça tereyağı, 2 bardak su koyun. Islatılmış yağlı kağıt ile üstünü örtün. Bir porselen tabak yerleştirip, orta ateşte 25 - 30 dakika pişirin.
Yumurtanın sarısını akından ayırın. 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı yoğurt ve ½ limon suyu ilave edip iyice karıştırın. 2 kaşık da yemeğin sosundan katıp, karıştırdıktan sonra terbiyeyi, yemeğin üstüne gezdirerek dökün. Sıcak olarak servis yapın.
|