Milli Eğitim Bakanlığı
Aile ve Tüketici Hizmetleri
Ankara 2011
Et salataları domates, salatalık, marul, kıvırcık, taze soğan, yeşil biber, havuç gibi taze sebzelerle süslenerek servis yapılabilir.
Haşlanmış sebzelerle et mezeleri ve salataları servise sunulabilir.
Sebzeler yanında mısır taneleri, haşlanmış makarna, haşlanmış
pirinç gibi tahıl ürünleri ile de servis yapılabilir. Et mezeleri ve salatalarının süslenmesi ve
servisinde kullanılacak sebzelerin renk ve lezzet uyumları önemlidir. Kullanılacak sebzeler
çok taze ve iyi temizlenmiş olmalıdır. Meze ve salataların servisinde uygun servis araçları
seçilmelidir. Etlerle hazırlanan salataların servisinde:
İştah açıcı ilk yemekler grubuna girdiği için görünüş ve süsleme önemlidir.
Etlerle hazırlanan mezeler, sindirim kolaylığı sağlaması bakımından genellikle yeşil salata veya maydanoz yaprakları ile süslenerek servis yapılmalıdır.
Yağda kızartılarak hazırlanan et mezeleri patates püresi ya da kızarmış patates ile servis yapılmalıdır.
Genellikle soğuk servis yapıldığı gibi bazı et mezeleri de sıcak olarak servis yapılabilir.
Etlerle hazırlanan sıcak olarak sunulacak mezeler (mit miti köfte vb.) servis saatine yakın hazırlanmalı çok fazla bekletilip kurutulmamalıdır.
Et mezeleri porsiyonlanarak servis yapılabildiği gibi genellikle servis tabağı ile masanın ortasına konulup buradan servis yapılabilir.
Et salatalarının hazırlanmasında taze etler kullanılmalıdır.
Önce göze sonra da damağa hitap edecek şekilde hazırlanmış olmalı, süslemeye özen gösterilmelidir.
Benzer et yemekleriyle servis yapılmamalı, farklı yemeklerin yanında sunulmalıdır.
Özel gün yemeklerinde iyi bir seçenektir.
Et salataları servise yakın hazırlanmalı ve servis saatine kadar soğutucuda bekletilmelidir.
|