| 
 
 
 | 
Ev Yapımı Erişte | 
  | 
toprakana 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.07.2016 
Mesajlar: 42 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc142484 
Gönderme Tarihi: 05.May.2019 
824 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Unu eleyin ve ortasını havuz gibi açın. Bu havuza yumurtaları kırın. Bir çatal yardımıyla içten dışarı yavaş yavaş çırparak, yumurta ve unu karıştırmaya başlayın. Yumurta ve un birbirine iyice karışınca, zeytinyağı ve tuzu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
 
Hamuru homojenize olana kadar iyice yoğurun. Yuvarlak bir beze haline getirin. Üzerine nemli temiz bir bez örterek tezgahta dinlenmeye bırakın. Yarım saat dinlendirdikten sonra oklava yardımı ile çok ince olmayan yufkalar halinde açın. İki parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Birbirlerine yapışmaması için hafifçe unlayın.
 
Kestiğiniz şeritleri üst üste koyarak kibrit çöpünden biraz daha kalın olacak şekilde yeniden kesin. Kestiğiniz makarnaları unlanmış bir tepsiye ya da geniş bir örtünün üzerine alın ve kurumaya bırakın. Kururken ara sıra kontrol edin.
 
 
 
  
 | 
Erişte Yapımı | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145292 
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2019 
716 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
15 adet yumurta
 
5 su bardağı su
 
500 mililitre süt
 
5 kilogram un
 
2 yemek kaşığı tuz
 
 
Unu eleyip yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın.
 
Bu havuza oda sıcaklığındaki yumurtaları kırıp sütü ekleyin.
 
Kenarlardaki una tuzu serpin ve hamuru yoğurmaya başlayın.
 
Bir yandan kenarlardaki unları ortaya toplayıp bir yandan azar azar ılık su ekleyerek hamurunuzu yoğurun.
 
Ele yapışmayan, sert kıvamlı bir hamur elde edeceksiniz.
 
Hamuru üzerine nemli bir bez örterek ılık bir yerde birkaç saat dinlendirin.
 
Hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırıp un serptiğiniz düz bir yüzey üzerinde oklavayla dilediğiniz kalınlıkta açın. Çok kalın olmamalı ancak yufka inceliğinde de olmamalı.
 
Yufkaları temiz örtüler üzerine serip birkaç saat kurutun.
 
Kuruyan yufkaları üst üste dizip iki parmak genişliğinde şeritlere ayırın.
 
Ardından bu şeritlerden yarım santimetre genişliğinde parçalar kesin. Bütün parçaların aynı boyutlarda olması kesme makarnanızı pişirirken işinizi kolaylaştırır ve tüm makarnaların aynı seviyede pişmesini sağlar.
 
Kestiğiniz yufkaları elinizle karıştırarak üzerinde birikmiş fazlalık unu alın.
 
Makarnaları yeniden temiz örtülerin üzerine alıp 2-3 gün boyunca kurutun.
 
Erişteniz hazır! Serin ve güneş almayan bir yerde bez torbalarda saklayın.
 
 
 
  
 | 
Ev Yapımı Erişte | 
  | 
uzun yol 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.03.2020 
Mesajlar: 37 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc149663 
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2020 
681 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo un
 
6 yumurta
 
Az su
 
Renk katmak için sebze suyu kullanabilirsiniz
 
 
Un ve yumurtaları karıştırın ve hafif suyla yoğurun. Sebze suyunu ekleyin ve kesin.
 
 
Not: Ispanak püreli, kırmızı kapya biberli, pancarlı, havuçlu veya domatesli yapabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Erişte | 
  | 
mevsim 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.03.2020 
Mesajlar: 46 Şehir: Kilis | 
Kısa URL: https://ml.md/lc149077 
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2020 
669 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 yumurta
 
1 kg un
 
1 su bardağı su
 
½ su bardağı süt
 
2 tatlı kaşığı tuz
 
 
Geniş bir kaba elenmiş unu alın.
 
Orta kısmına elinizle oyuk açın.
 
Unun ortasına yumurtaları kırın.
 
Suyu ekleyin ve dışarıdan içeriye olacak şekilde yoğurmaya başlayın.
 
Tuzunu da atıp yoğurmaya devam edin.
 
Sert bir hamur elde edeceksiniz, nemli bezle üzerini kapatıp bir gün kadar dinlendirin.
 
Sonraki gün hamuru bezelere bölün.
 
Hafif un serpilmiş tezgahta yufka açın.
 
Yufkaları sofra bezine serip hafif kurumasını bekleyin.
 
Yufkaları ortadan ikiye bölün ve üst üste dizin.
 
Şerit şerit kestiğiniz hamurları ince ince doğrayın.
 
Erişteleri kuruması için sofra bezine serin ve bekletin.
 
 
 
  
 | 
Erişte | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc151912 
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2020 
517 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 yumurta
 
2 su bardağı su
 
Tuz
 
Aldığı kadar un
 
 
Öncelikle yumurta, su ve tuzu geniş bir kasede çırpın. Ardından unu azar azar ekleyip sert ve pürüzsüz bir hamur elde edin. Hamuru bezelere ayırın, üzerini bir bez ile örtün ve 30 dakika dinlendirin. Her bir bezeyi unlanmış tezgahta yufka şeklinde açın ve kuruması için bir süre daha bekleyin. Kuruyan hamuru ince ince kesin ve 200 dereceye ayarlanmış fırında hafif kızartın. Fırından çıkartıp soğutun. Kavanoza doldurarak serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.
 
 
 
  
 | 
Erişte | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc153109 
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2020 
416 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kilo un
 
15 yumurta
 
Su
 
Bir miktar tuz
 
 
Oda sıcaklığında olan yumurtaları büyük bir kabın içine kırın. Sonrasında unu ilave edin ve karıştırın. Ardından kıvama göre suyunu ve tuzunu ekleyin. Elinize yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekiyor.
 
Hamuru üzerine nemli bir bez örterek ılık bir yerde birkaç saat dinlendirin.
 
Hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırıp un serptiğiniz düz bir yüzey üzerinde oklavayla dilediğiniz kalınlıkta açın. Çok kalın olmamalı ya da ince olmamalı.
 
İsteyenler sacda pişirerek de yapabilir. Yufkaları temiz örtüler üzerine serip birkaç saat kurutun. Kuruyan yufkaları üst üste dizip iki parmak genişliğinde şeritlere ayırın.
 
Bu şeritlerden yarım santimetre genişliğinde parçalar kesin. Hem görünüm hem de pişirme açısından kolaylık olması için hepsini aynı boyda kesmeye özen gösterin.
 
Kestiğiniz yufkaları elinizle karıştırarak üzerinde birikmiş fazlalık unu alın. Erişteleri yeniden temiz örtülerin üzerine alıp 2-3 gün boyunca kurutun.
 
Serin ve güneş almayan bir yerde bez torbalarda saklayın. Kışlık erişteniz hazır.
 
 
 
  
 | 
Erişte Yapımı | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc164536 
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2022 
333 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı süt
 
4 yumurta
 
6 su bardağı un
 
2 çay kaşığı tuz
 
 
Önce sütü ılıtın. Sonrasında tüm malzemeleri güzelce yoğurun. Sert bir hamur elde etmeniz gerekiyor.
 
Yarım saat dinlendirin. Dinlenen hamuru bir fasıl daha yoğurun. Ardından minik bezeler elde edin.
 
Bezeleri önce merdaneyle ardından oklavayla açın.
 
Sonra 2 parmak genişliğinde şeritler kesin. Aralarına un serpin.
 
Kestiğiniz erişteleri örtü üzerine serin ve kurutun.
 
 
 
  
 | 
Erişte Yapımı | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc173653 
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2023 
298 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı süt
 
4 yumurta
 
6 su bardağı un
 
2 çay kaşığı tuz
 
 
Önce sütü ılıtın. Sonrasında tüm malzemeleri güzelce yoğurun. Sert bir hamur elde etmeniz gerekiyor.
 
Yarım saat dinlendirin.
 
Dinlenen hamuru bir fasıl daha yoğurun.
 
Ardından minik bezeler elde edin. Bezeleri önce merdaneyle ardından oklavayla açın.
 
Sonra iki parmak genişliğinde şeritler kesin.
 
Aralarına un serpin.
 
Kestiğiniz erişteleri örtü üzerine serin ve kurutun.
 
Erişteler kış sofralarına gelmeye hazır.
 
 
 
  
 | 
Ev Yapımı Erişte | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc167680 
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2022 
262 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
20 adet yumurta
 
3 litre süt
 
3.5 yemek kaşığı tuz
 
6.5-7 kilogram un
 
 
Öncelikle sıvı karışımımızı hazırlıyoruz. Yumurtaları uygun bir kapta bir el çırpıcısı ile çırpın. Ardından süt ekleyin, iyice karışmasını sağlayın ve tuz ilave ederek bir-iki defa daha karıştırın. Unun yarısından fazlasını yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın. Bu havuza sıvı karışımı dökün ve kenarlardan un alarak, hamuru toparlamaya başlayın. Ele yapışmayan, biraz sert bir hamur elde edene kadar un ilavesiyle hamuru yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra, durulayıp suyunu sıktığınız nemli bir mutfak bezini hamurun üzerine örterek 1 saat süre ile dinlenmeye alın. Dinlenme süresinin sonunda hamuru bir bıçakla keserek eşit büyüklükte iri bezelere ayırın ve yuvarlayarak, un serptiğiniz bir tepsiye dizin, bezelerin üzerini nemli bir bez ile örtün.
 
Genelde yumurta sayısı kadar beze olması idealdir. Bu aşamanın ardından yanınıza bir kap un alın ve açacağınız sofraya un serperek, bezelerinizi bir bir açmaya başlayın. Evinizin geniş ve havadar bir alanına temiz çarşaflar veya sofra bezleri yayın. Açtığınız yufkaları oklava yardımıyla zarar vermeden bu alana serin. Yufkaların hiçbir kenarının birbirinin üstüne gelmemesine özen gösterin. Açma işlemi bittikten sonra yufkaları kuruması için beklemeye alın. Hava sıcaklığına göre kuruma süresi değişebilir, kolaylaştırmak için ara ara yufkaları zedelemeden alt üst edebilirsiniz. Kurumaya başlayan yufkaların yavaş yavaş kenarlarının kıvrılmaya başladığını göreceksiniz. Kesinlikle çok çok fazla kurutmamalısınız parçalanır ama çok yumuşak da olmamalı yoksa birbirine yapışır. Yani ne kırılacak kadar kuru, ne de yapışacak kadar ıslak olacak. Kesilebilecek ölçüde, hafifçe nemli kıvamda ise yufkalarımız hazır demektir. Kesme aşaması için; yufkalardan 2 adet alın ve üst üste koyun. Tam ortasından kesin ve kestiğiniz yarım parçanın birini, diğer yarının üzerine kapatın. (Yarım ay şeklinde dört parça üst üste olmuş olacak.) Ardından yufkaları, yaklaşık iki parmak genişliğinde, enine şeritler halinde kesin. Her bir şeridin, düz kenarını bir hizaya getirerek erişteleri kesmeye başlayın. Kesim aşamasında orta ve işaret parmağınızdan yardım alarak kendinize ölçü yapın. Çok kalın kesmemeye özen gösterin. Arzu ederseniz bu aşamayı hızlandırmak için, her biri 4 kat olan 2 adet şeridi üst üste koyup da kesebilirsiniz. Kestiğiniz erişteleri bir kaba toplayın ve çok biriktirmeden, yufkaları serdiğimiz alana mümkün olduğunca dağınık bir şekilde ve nazikçe kırmamaya özen göstererek serpip kurumaya bırakın. Erişteleri kuruma aşamasında, ara ara fazla zedelemeden karıştırın. Son olarak; fırınınızı 180 derecede 15 dakika ısıtın ve kapatın ya da davul fırınsa iyice kızdırıp kapatın.
 
Kuruyan eriştelerinizi bir fırın tepsisine yayın ve ısınmış fırının içinde 1 saat süre ile bekletin. Fırınlama işlemi ev makarnalarımızın daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Daha küçük ölçekte yapmak isterseniz, istediğiniz oranda ölçüleri bölüp, azaltabilirsiniz. Verdiğim ölçülerden resimlerde görünen yuvarlak, büyük fırın tepsisiyle, iki fırın tepsisi dolusu erişte elde ettim. Kuru ve temiz bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Erişte Yapımı | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc177886 
Gönderme Tarihi: 23.May.2024 
168 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
15 adet orta boy yumurta
 
Yarım litre süt
 
2 yemek kaşığı tuz
 
5 su bardağı su
 
5 kilo un
 
 
Öncelikle erişte yapımı için; geniş bir yoğurma kabı kullanılmalı ve yufkaların serilip kurutulacağı alanlara temiz sofra bezi serilerek hazır hale getirilmelidir. Unu eleyerek yoğurma kabına alıp, ortasını çukur haline getirip 15 adet yumurtayı kırın. 2 yemek kaşığı tuzu ve yarım litre sütü ilave edip yoğurmaya başlayın.
 
Yoğururken yavaş yavaş gerektiği kadar ılık su ekleyerek tüm hamuru orta sert yani ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğurun. Hamurun kolay açılması için, üzerine nemli bir bez sererek birkaç saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamuru bıçakla keserek eşit büyüklükte bezelere ayırın ve yuvarlayarak unlanmış zemine veya bir tepsi içine dizin.
 
Bezelerin üzerini yine nemli bir bez ile örtün. Bezelerden birini alarak unlanmış zeminde oklava yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açın. Açtığınız yufkayı oklavanın üzerine alarak serdiğiniz örtünün üzerine yayın. Diğer yufkaları da aynı şekilde açıp örtünün üzerine aralıklı olarak serin. Tüm bezelerin açılması bittikten sonra kurumaları için bekletin. Yufkaları zedelemeden ara sıra alt üst yaparak kontrollü kurutun. (Yufkalar kenarlarından hafif kıvrılmaya başladığında kesilme kıvamına gelmiş demektir.)
 
Kesme işlemine başlarken 2 adet yufkayı alın ve üst üste koyarak tam ortadan ikiye kesin. Yufkaları da üst üste koyun ve 2 parmak kalınlığında enine şeritler halinde kesin. Daha sonra her bir şeridi aynı hizaya getirip üst üste koyun ve ince şeritler keserek bir kaba toplayın. Daha önceden serdiğiniz bezlerin üzerine mümkün olduğunca dağınık olarak yayın.
 
Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın ve erişteyi kurumaya bırakın. Ara sıra zedelemeden alt üst ederek karıştırın. Eriştenin kuruması yaklaşık 2-3 gün sürebilir. Erişteyi iyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara koyarak güneş görmeyen nemsiz bir ortamda saklayın.
  
 | 
Erişte Yapımı | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185511 
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2025 
18 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 su bardağı un
 
3 adet yumurta
 
Yarım su bardağı süt
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Gerekirse çok az su
 
 
Unu geniş bir yoğurma kabına alın, ortasını açın.
 
Yumurta, süt ve tuzu ekleyip sert kıvamlı bir hamur yoğurun.
 
Hamuru bezeler halinde ayırın ve üzerini örtüp 20 dakika dinlendirin.
 
Her bir bezeyi oklava ile ince olacak şekilde açın.
 
Açılan hamurları temiz bir bez üzerinde 1-2 saat kadar hafifçe kurutun.
 
Daha sonra hamurları uzun şeritler halinde kesin ve küçük çubuklar gibi doğrayın.
 
Kestiğiniz erişteleri tamamen kuruması için gölgede birkaç gün bekletin.
 
 
Not: Ev yapımı erişteyi haşlayarak sade tüketebilir, üzerine tereyağı ve ceviz ekleyerek servis edebilirsiniz. Ayrıca mercimekli, yoğurtlu veya tavuk suyuna çorbalar için de harika bir tercihtir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |