| 
 
 
 | 
ERİŞTE | 
  | 
G.Ömer 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.04.2011 
Mesajlar: 26 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc63286 
Gönderme Tarihi: 19.May.2011 
3,098 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ayşe Tüter
 
 
1 kg un
 
1 su bardağı süt
 
5 yumurta
 
Tuz
 
 
Unu eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Sütü, yumurtayı koyun. Tuzu ilave edin. Az su ilavesi ile sertçe bir hamur yapın. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün. 1-2 saat dinlendirin. Hamuru dört parçaya ayırın. Dinlenen hamurun bir parçasını unlayarak oklava ile açabildiğiniz büyüklükte açın. Oklavaya sarın. Oklavayı ortasından çıkartın. 2 cm kalınlığında bıçak ile kesin una bulayarak nemli bir bezin üzerine koyun. Diğer hamurlara da aynı işlemi yapın. Gölge bir yerde 10 gün kurutun. Torbalara doldurup saklayın.
 
 
Not: Hamur ne kadar dinlenirse o kadar çabuk açılır. Bu hamurdan mantı, kesme makarna, su böreği de yapılır.
  
 | 
ERİŞTE | 
  | 
remziye 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.07.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53988 
Gönderme Tarihi: 27.Tem.2010 
3,249 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamur tahtasına 375 gram elenmiş un yığıp ortasını açarak içine 4 yumurta sarısıyla 2 bütün yumurta ve bir tutam tuz koyup karıştırarak iyi bir hamur yapınız. Beş dakika yumruklayarak yo-ğurduktan sonra bir boyda 8 parçaya ayırınız. Bu parçaları oklava ile birer birer kâğıttan daha kalınca açınız. İki santim eninde uzunlamasına şerit gibi kesiniz. Bu şeritleri üstüste koyarak tütün kıyar gibi kalınca doğrayınız, birbirlerine yapışmaması için unlayınız.
 
 
Not: Pişirileceği zaman makarna gibi pişiriniz.
  
 | 
Erişte Yapımı | 
  | 
yeşil vadi 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.04.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc51114 
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2010 
2,959 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler
 
5 adet yumurta
 
1 çay kaşığı tuz
 
aldığı kadar un
 
 
Yapılışı
 
Yumurtalar ve tuz karıştırılır, alabildiği kadar un ile katı bir hamur yapılır. Hazırlanan hamurdan bezeler yapılır. Bezeler biraz dinlendirildikten sonra kalın bir yufka açılır. Yufkalar bez üzerinde kurutulur. Daha sonra yapışmayacak duruma gelince 2 parmak kalınlığında şeritler kesilir. Kesilen bu şeritler üst üste koyularak ince kesilip yine bir bez üzerinde kurutulur.
  
 | 
ERİŞTE YAPIMI | 
  | 
bağdadi 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.03.2010 
Mesajlar: 37 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc48785 
Gönderme Tarihi: 17.Mar.2010 
3,038 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 su bardağı un
 
2 yumurta
 
tuz
 
 
Un ince elendikten sonra ortası daire şeklinde açılır ve içine yumurtalar kırılır, tuzu atılır. Çok az su da katılarak katı hamur yapılır. Sonra, bu hamur, hamur tahtasında üstüne yaş bez örtülmek suretiyle 15 dakika kadar dinlendirilir, un serperek oklava ile çok ince yufka açılır ve kaldırılarak kuruması beklenir. Sonra biraz un serperek 4 eşit parçaya bölünür. Bunlar da üst üste konur. Uzunlamasına kesilerek birkaç santimlik şerit yapılır ve bez torbada saklanır.
 
 
Not: Bazıları erişteyi kurutmadan 4 kaşık yağ serperek hafif oğuşturur ve tepsiye koyarak fırına bırakır ve arasıra karıştırırlar.
  
 | 
ERİŞTE YAPIMI | 
  | 
cumhur 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.08.2009 
Mesajlar: 28 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc41970 
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2009 
3,019 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemesi:
 
500 gr. un
 
4 yumurta
 
6 çorba kaşığı su
 
1 çay kaşığı tuz
 
 
Un hamur tahtasına döküp ortasına bir çukur açın ve yumurtaları, suyu, tuzu bu çukura koyun.
 
Kaşık ile yumurtaları ve unu karıştırın.
 
Hamuru iyice yoğurun. Ve parçalara bölün.
 
Hamuru unlanmış hamur tahtasında incecik açın ve bir bezin üzerinde kurumaya bırakın.
 
Sonra hamuru rulo haline getirin ve rulodan ince halkalar kesin.
 
Küçük parçalara böldüğünüz erişteyi, çorbalarda veya makarnada kullanabilirsiniz.
  
 | 
Evde Erişte | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36894 
Gönderme Tarihi: 26.May.2009 
3,316 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler
 
500 gr. un
 
150 gr. margarin
 
4 yumurta
 
Tuz
 
 
Unun ortası açılıp yumurta, tuz ve biraz su ilavesiyle sertçe bir hamur elde edilir. 2 parçaya ayrılan hamur ıslak bez örtülerek 15-20 dakika dinlendirilir. Her parça 2 mm. inceliğinde açılır. Bir masa veya örtü üzerinde biraz kurutulduktan sonra 3 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir. Bir örtü üzerinde iyice kurutulup istenildiği zaman makarna gibi pişirilir.
  
 | 
Erişte Yapımı | 
  | 
ERBAP 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.07.2008 
Mesajlar: 74 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc25057 
Gönderme Tarihi: 04.Tem.2008 
3,009 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Erişle dediğimiz ev makarnaları evde şöyle hazırlanabilir:
 
250 gr. un, 2 ya da 3 yumurtayla hamur haline getirilir. Hazırlanan hamur birkaç saat bir bezle sarılıp kapatılarak, serin bir yerde bekletlir. Sonra merdaneyle ince açılarak, ince bir un tabakası serpilir, birkaç kez katlanıp, tekrar açılır. Bu katmerleme işleminden sonra, şeritler halinde kesilir.
 
Aynı tarifi, mantı içinde kullanabiliriz.
  
 | 
ERİŞTE HAMURU | 
  | 
meral ayanoğlu 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.05.2008 
Mesajlar: 20 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23683 
Gönderme Tarihi: 07.May.2008 
11,920 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 kilo süt
 
2,5 kilo un
 
yarım kilo irmik
 
1 avuç tuz
 
10 yumurta
 
 
2 kilo süt ile irmik iyice pişirilip, soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra büyükçe bir kaba sütle pişmiş olan irmik ve 10 yumurtayı kırarak tahta kaşıkla karıştırılır. Tuz ve un ilave ederek sıkıca bir hamur yapılır. Bir müddet daha yoğurarak iyice özlenmesi sağlanır. Hamurdan iri bir portakal büyüklüğünde alarak 1 cm inceliğinde açılır. Bezler üstünde yapışmayacak hale gelinceye kadar kurutulur. Yufkaları 5'er cm'lik şeritlere kesip, üst üste konur. Keskin bir bıçakla kibrit çöpü inceliğinde kıyılır. Bez üstünde kurutulur. Kuruduktan sonra fırın tepsisine koyup fırınlatılır. Daha sonra saklamak üzere bez bir torbaya koyup, rutubetsiz bir yere asılır.
 
 
 
 
Fotoğraf "mevsim" tarafından gönderildi. 09.03.2020
  
 | 
ERİŞTE HAZIRLANMASI | 
  | 
sardunya 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.11.2007 
Mesajlar: 36 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc19731 
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2007 
8,064 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. un
 
5 adet yumurta
 
tuz
 
1/2 bardak su veya süt
 
 
1 Unu hamur tahtasına eleyip ortasını genişçe açınız.
 
2 Ortasına 5 bütün yumurtayı, tuzu, su veya sütü koyup katı bir hamur yapıp iyice özleşüriniz (özlenen hamur kesildiğinde hava boşluklarının yani hamurun gözenekli olması lazımdır.)
 
3 Elde edilen hamuru iki eşit parçaya ayırıp yaş bez altında 15-20 dakika dinlendiriniz.
 
4 Dinlenen hamurlan 2-3 mm. inceliğinde oklava ile düzgün bir daire şeklinde açınız.
 
5 Açılan hamurlan un serpilmiş bir tahtada hafif kuruncaya kadar bekletiniz.
 
6 Sonra daire şeklindeki hamuru tam ortasından ikiye sonra tekrar 2'ye kesip böylece 4 parçaya ayırıp hafif un serpip üst üste koyunuz.
 
7 Bu parçaları 2 veya 3 parmak enlilikte bandlara ayırınız.
 
8 Temiz bir örtü üzerine erişteleri alıp serin bir yerde kuruyuncaya kadar bırakınız.
 
9 Kuruyan erişteleri kutu veya torbalara koyup rutubetsiz yerde saklayınız.
 
 
ML® Yoğurtlu Erişte Çorbası (görsel)
 
  
 | 
Evde Erişte | 
  | 
Samsun 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.10.2005 
Mesajlar: 43 Şehir: Çarşamba | 
Kısa URL: https://ml.md/lc544 
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2005 
5,876 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr. un
 
4 yumurta
 
1 çorba kaşığı zeytinyağı
 
1 çay bardağı su
 
Açmak için;yarım su bardağı un
 
 
Unu yoğurma kabına eleyin. Ortasını açın, yumurtaları, zeytinyağı, su ve tuzu ekleyin, yoğurun. Üzerine nemli bez örterek yarım saat bekletin. Hamuru tekrar yoğurarak silindir şekli verin, bıçakla 4 eşit parçaya bölün, bezeleri açarken altına ve üzerine un serpin, elle bastırarak büyütün, merdane ile 2 mm. kalınlığında açın, açılan yufkaları tek tek temiz bir örtü üzerine serin. Üzerine un serptiğiniz yufkaları üç parmak genişliğinde rulo şeklinde sarın, ruloları keskin bir bıçakla yarım santim kalınlığında kesin. Şeritlerin yapışmaması içinsilkeleyip birbirinden ayırın, temiz bir bezin üzerine yayarak tamamen kuruması için bekletin. Tamamen kuruyunca bez torba içinde saklayın.
 
 
 ML® Cimcik için tıklayın
 
 
  
 | 
Erişte Yapımı | 
  | 
ERGUN 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.07.2005 
Mesajlar: 99 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc156 
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2005 
5,908 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ergun Köknar
 
 
1 kg. irmik
 
5 yumurta
 
Yarım su bardağı süt
 
yeterince tuz
 
 
Unu hamur tahtasına eleyip, ortasını havuz gibi açın. Ortasına yumurtaların tümünü kırın, tuzu sütü koyup yoğurun. Kulak memesinden katı bir hamur yapın bütünleşene kadar yoğrun. Bütünleşen hamur bıçakla kesildiğinde içinde gözenekler yan hava boşlukları olmamalı. Elde ettiğiniz hamuru 2 bezeye ayırıp, yaş bezin altında 20 dakika bekletin. Dinlendirdiğiniz hamurları oklavayla 2 - 3 mm. kalınlığında açın. Açtığınız bu hamuru, un serpilmiş tahta üzerine kuruyuncaya kadar serin bir yerde bekletin. Kuruyan hamuru ikiye bölüp, un serpip üst üste koyun, tahta bir cetvelle 4 - 5 santimlik bantlar kesin. Her bantı 3 milim eninde çubuk çubuk kesin. Temiz bir örtü üzerinde erişte parçalarını serin bir yerde iyice kuruyuncaya kadar bekletin. Kemiklşen erişteleri torbalara koyup rutubetsiz bir yerde saklayın.
 
 
 ML® Erişte için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "mevsim" tarafından gönderildi. 09.03.2020
  
 | 
 
 
 
 
 
 |